少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

我囡脾氣臭,唔聽教,唔認錯,坐唔定尊注力唔夠,我已經係 ftm ,好失敗!

伯爵府

回覆:唔識教20個月大囡

20個月要讚多D呀

The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing.

男爵府

佢係咪瞓得好少,一般睡眠不足的小朋友都有哂你所講的問題,下午安排佢睡午覺

男爵府

回覆:大小豬 的帖子

除咗「唔認錯」

別墅

其實教小朋友,都係同一時間教自己EQ,有時候都要忍下。。。
唔好下下都講到好負面,同埋好勞氣同佢講野。。。
就算係大人都唔鐘意比人鬧,小朋友都係一樣,要多讚美佢,令佢有自信,就會肯學肯聽你教。。
當然唔係明知係錯都唔出聲,要同佢分析佢做錯邊一步,而佢可能未必會立即領悟到。。
個個教小朋友方法都唔同,因為個個小朋友性格都唔會一樣,大家一齊學習啦。。。

別墅

其實教小朋友,都係同一時間教自己EQ,有時候都要忍下。。。
唔好下下都講到好負面,同埋好勞氣同佢講野。。。
就算係大人都唔鐘意比人鬧,小朋友都係一樣,要多讚美佢,令佢有自信,就會肯學肯聽你教。。
當然唔係明知係錯都唔出聲,要同佢分析佢做錯邊一步,而佢可能未必會立即領悟到。。
個個教小朋友方法都唔同,因為個個小朋友性格都唔會一樣,大家一齊學習啦。。。

大宅

引用:我囡脾氣臭,唔聽教,唔認錯,坐唔定尊注力

原帖由 大小豬 於 14-06-21 發表
我囡脾氣臭,唔聽教,唔認錯,坐唔定尊注力唔夠,我已經係 ftm ,好失敗!

...
我個公主仲要加多樣:超硬頸我都係度不斷學習緊

大宅

我女21個月,我女都係好難教,又大脾氣,郁啲就扭,我想罰企,但佢企唔定會走,我呢排都教到好氣餒,仲忍唔住打多左佢,次次打完都好後悔,佢又成日喺街行行下企定唔行要人抱,唔抱就死企定唔行,賴地,激到你死,食飯又食2啖唔鍾意就話飽,明明唔飽,仲有好多好多,唉我教到好想喊

大宅

差唔多trouble 2, 我個嗰時都係咁架。
罰企,睇super nanny話佢走出指定范圍,咩都唔使講,捉佢返去就得,唔好同佢有交流。我未試過,因為我個怕死,知道走出黎會比人打。我都真係會打架。

企定定唔行,我由佢企。我試過企佐喺街大半個鐘。佢知道咁樣無用,就肯行啦。

食飯,我採取唔食罷就態度。唔食咪收,我會話佢知,你唔食晒飯,無餅餅食,無生果食,下一餐明早早餐。個人覺得,食無謂動氣,你餓,自然要食。你今餐唔食,咁下餐囉。但零食不用想。食得乖個日,晏少少咪比餅仔食,讚下咁。

我個2歲時我都係咁教。我個最後都ok。要啲時間,唔係一日就ok ga.

大宅

我覺得過多3,4個月會好D, 我仔之前都係咁, 鬧到我斷氣, 但近排明顯有改善.........我都唔知點解, 可能大個左就會明多D野, 會變得好掛..........

大宅

唉,我個囡宜家仲成日搣我,冇鬧佢,少少事都可以搣一餐,搣唔到我就拉我件衫發脾氣,請問有冇方法教?軟硬,打,我喊都冇用!

複式洋房

其實唔認錯係學番來定係同講大話一樣係天生ga 呢

子爵府

....

大宅

回覆 大小豬 的帖子

廣東人有句說話︰一啖砂糖一啖屎。解釋︰在我地想教訓對方之前,先給對方一點甜頭,等對方覺得心甜,明白你是想佢好,之後才作出嚴厲態度,教訓對方,對方才會接受的,我們對自己的孩子,也可以用這方法來應付,也可以收到好效果的。希望你明白啦。

首頁

尾頁

跳至