時政擂台

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

ALL ANIMALS ARE EQUAL, BUT SOME ANIMALS ARE MORE EQUAL THAN OTHERS.

大宅

佢自相矛盾WO
有冇人解釋比我聽,點解"佢唔想佔中" 但又係投票加入"支持佔中"??

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

引用:佢自相矛盾WO有冇人解釋比我聽,點解\"佢唔想

原帖由 haruhi0221 於 14-06-22 發表
佢自相矛盾WO
有冇人解釋比我聽,點解"佢唔想佔中" 但又係投票加入"支持佔中"?? ...
條片有個 箭咀 可擴展的,內裡附加了文字版。

部分內容:

他亦指:「我哋都唔想佔中,唔洗佔中就最好......我都反對佔中,我最唔想佔中,因為佔中我最大鑊。畀我哋真普選咪得囉!」

畀我哋真普選咪得囉!

haruhi0221  冇留意有文字版 唔敢開大聲,有老公屋企人係到  發表於 14-6-22 01:01

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

回覆:戴耀廷:我都反對佔中!

轉貼:

嘉賓:佔中發起人 戴耀廷
日期:2014年6月20日
主持:陳志雲、郭志仁、陳聰、黃潔慧

佔中發起人戴耀廷今晨在《晴朗》解釋 6.22 投票的新安排,亦談到政府最新民調顯示不支持佔中的市民(53.4%)比支持者多(26.6%),戴認為調查的提問方法會影響結果,又坦言假如問他本人想不想佔中,他亦會回答「不想」,因為佔中只是最後手段,「唔洗佔中就最好」。

戴解釋,不少市民曾向他表示不支持佔中,但尊重佔中三子的努力,亦理解為甚麼要佔中,只是質疑有沒有其他更好方法,而這類人接受民調時,或會回答「不支持」。他亦指:「我哋都唔想佔中,唔洗佔中就最好......我都反對佔中,我最唔想佔中,因為佔中我最大鑊。畀我哋真普選咪得囉!」

他透露香港市民對佔中的支持度一直在 25% 左右,所以這支持度在政府民調中其實沒有下跌,反而比他們自己估算的更高,但他強調 6.22 投票及佔中運動正是要爭取民意和社會認同,希望能憑藉累積到的民意增加爭取到真普選的機會。

主持指出反東北發展的和平靜坐演變成衝擊立法會行動,詢問戴如何防止佔中發生同樣事件,戴解釋由於佔中旨在凝聚民意,與東北居民以阻止議案通過的目的不同,所以會堅守和平非暴力原則。戴直言假如屆時有團體有意發動暴力抗爭,便「根本係另一個行動,可以去第二度做」,又指會安排糾察維持秩序,必要時會請滋事者離場

===========================

戴直言假如屆時有團體有意發動暴力抗爭,便「根本係另一個行動,可以去第二度做」,又指會安排糾察維持秩序,必要時會請滋事者離場

我相信~這就是早前提及的 [ 切割 ]

如果係咁的話~
我都相信 佔中行動 一定100%~和平:dadday:

但唔擔保~ 中環其他地方的和平~

男爵府

我反對佔領操場

M@ggie :-D

子爵府

佢反對佔中, 但所有投左票嘅佢又會當晒係支持佢佔中喎。 當然一定計埋所有白票棄權票啦。

戴耀廷:50多萬人投票反映強烈訴求真普選

2014-06-22 HKT 10:47

佔中發起人戴耀廷表示,全民投票雖然無法律效力,但不等同是非法,又表示電子投票至今已有50多萬市民投票,反映市民對真普選有強烈訴求,作為一個負責任的政府,不應該漠視民意。

戴耀廷說,從過往經驗看到,即使中央政府反對現階段對公民提名的方案,但到了談判階段時,仍有機會被採納。他希望政府能接納有公民提名的方案,便不用再有下一步公民抗命的行動,但如果政府不能接受公民提名方案,而能提出一個符合國際標準的方案,在下一次全民投票時,可讓公眾在兩者間作選擇。

他說,星期一至六城大的實體票站繼續運作,亦會嘗試下周日在偏遠地方開設票站,讓想投票的市民有機會投票。

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

咁你又篩選淨三個方案,話太多選擇唔係真正既選擇,再抗議政府篩選,唔俾市民有真正既選擇?

天朗氣清

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

戴生思覺失調

haruhi0221    發表於 14-6-23 11:51
淡淡的來, 好好的去 ....

男爵府

x!講呢d!

首頁

尾頁

跳至