嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

晚晚聽到個囡(2 yrs)咳,真係心痛。西藥食過無數次。

男爵府

引用:晚晚聽到個囡(2+yrs)咳,真係心痛。西藥

原帖由 babycatt 於 14-06-22 發表
建議控制溫濕度要平均,平時多做運動,食有營養食物,少生冷煎炸食物,多飲水,飲健脾胃湯水

別墅

回覆:小朋友有氣管敏感,請問有無止咳良方?

我个仔2岁半都是成日咳,自2岁开始气管收窄反反复复咳近半年了,西医治标不治本,好烦呀!唉……

大宅

畀面勳章

引用:晚晚聽到個囡(2 yrs)咳,真係心痛。西藥

大宅

畀面勳章

引用:晚晚聽到個囡(2 yrs)咳,真係心痛。西藥

我個仔由細到依家3歲半都係成日夜晚咳時好時壞,今年仲由2尾咳到依家

男爵府

回覆:babycatt 的帖子

我囡因一次病左成個月之後就好易返發,因為西醫睇左好多次, 個一個月我試左好多大家既教法, 燉洋蔥水, 燉橙, 仲有中醫, 咩丹呀咁, 煲鱷魚湯對我囡係最有效, 但後來過左1個月又咳, 睇醫生佢係咁易睇下開藥, 煲湯又冇用, 我自己發現佢扁桃腺炎, 因為我以前都有, 再對症下藥。

所以大家先搞清楚個囡熱咳定寒咳或其他野, 再求醫, 中醫我睇過2次, 真係好難搵到個夾既, 一次食完發燒, 一次唔願食, 西醫有個就不停叫我整有洋蔥既食物, 我信佢, 但要見效就成個月以上, 我先治標再整洋蔥。呢幾日個囡又一兩聲咳, 大家努力。
注意: 我係幫佢介得好清淡, 小小甜都冇, 只係食白包, 朱仔包, 清左一排先好比小小佢食。

大宅

氣管敏感無無咩止咳良方,真係試下試下,真係好痛苦。。。。不過加油,媽媽

公爵府

開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章

氣管敏感......多曬太陽, 多運動, 多出一身汗

另外, 食野介食凍野, 得閒煲下crocodile湯

可以的話, 去試下貼天灸
.........................................

大宅

我女到反反覆覆都會咳!
登川貝、食魚x油!!!!

大宅

我仔仔之前幾次傷風咳都引發氣管敏感,要入院聞氣。醫生話咁細個唔肯定屬唔屬於哮喘(因為佢只有傷風先會咁),但平時都KEEP住煮洋蔥俾佢食。

別墅

多運動,多曬太陽,記住唔好冷親,多D煲健脾湯水,大大下就好,我個仔都係咁

大宅

我仔五歲,又糸敏感低,呢兩三個月,一不小心就咳咳,星期一,又開始咳了,琴日咳到佢粒肺咁,今朝比藥佢食,又嘔反出來,學完野比佢糸公園跑,出咗一身汗,去鴻褔堂買枝熱川貝百合比佢飲,好似好有效咁,今晚少咳咗好多了,個心都定反d,呢几日再觀察吓先,比佢再跑,再飲川貝百合。今日我迫佢飲晒一枝呀。希望有效啦

大宅

回覆:catping 的帖子

請問你,點樣分熱咳寒咳啊?我剩係知道如果多數係夜晚咳就寒咳,日頭咳就熱咳,但係如果日頭夜晚都咳呢?

甘鱷魚湯係醫寒咳定熱咳?請問放咩一齊煲呢?

洋蔥有咩食法?我都係放落粥同燉多。吾好意思太多野問,但小朋友咳真係係好煩

大宅

回覆:MusicTV 的帖子

請問有咩健脾湯水可以介紹?thanks!

男爵府

引用:請問你,點樣分熱咳寒咳啊?我剩係知道如果

原帖由 baby_alpaca 於 14-06-27 發表
請問你,點樣分熱咳寒咳啊?我剩係知道如果多數係夜晚咳就寒咳,日頭咳就熱咳,但係如果日頭夜晚都咳呢?:u ...
我都係睇中醫同周圍問下人, 我囡都有日夜咳, 不過夜晚有咳多數寒咳。
鱷魚肉, 無花果, 准山, 川貝, 百合, 薑, 陳皮, 如果想好飲d加粒蜜棗。我個囡係即日見效, 飲左2日冇咳。
洋蔥可以切片蒸30分鐘飲汁。

大宅

thank u!煲佐鱷魚肉湯比阿女,日頭好似咳少佐,不過夜晚都仲有咳,因為她得18個月太細個,不會咳淡痰出來,所以夜晚淡痰又來作怪

大宅

回覆 babycatt 的帖子

keep clean, no cold drink ,no air condition

大宅

2018復活節勳章 畀面勳章

蒸洋蔥成个了!
蒸了30mins好少汁

男爵府

引用:thank u!煲佐鱷魚肉湯比阿女,日頭好似咳

原帖由 baby_alpaca 於 14-06-29 發表
thank u!煲佐鱷魚肉湯比阿女,日頭好似咳少佐,不過夜晚都仲有咳,因為她得18個月太細個,不會咳淡痰出來 ...
痰一定要介甜, 生果, 餅乾一定要介, 只飲暖水, 食白麵包, 蒸餸。
我囡都介左一個月先清哂, 清左先可慢慢食甜既野, 清唔哂就會keep 住有。
努力。

大宅

回覆 catping 的帖子

首頁

尾頁

跳至