2014年媽媽會

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

各位媽媽,你地胎動既感覺係如何架?
會唔會有媽媽似胃痛肚痛咁架?
未有胎動感覺,但週不時會覺得有肚痛或胃痛咁架,有冇問題呢?26號先至正式喺醫院見醫生,依家好想知道有冇人有類似情況,是否屬正常情況呢

回覆 karen_1127 的帖子

您好karen_1127 ,有媽媽都講胎動好似個肚有野跳跳下/ 撩撩下,又或者好似有泡泡係肚入面翻滾動咁,之後會感覺到郁動既次數、幅度、同力度愈來愈強和明顯。基本上胎動時吾會有痛既感覺,媽媽近來時常有胃痛、肚痛?
我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

別墅

似有東西在肚內游來游去, 你可以訓覺前放雙手在肚皮上, 手指會感覺到有東西移動或跳下~~
我有叫我老公感受過, 佢覺得好神奇

複式洋房

回覆:[email protected]牛欄牌媽咪專線 的帖子

我最近痛都有3次,不過每次都係痛一小陣就無野,咁有冇問題架?

複式洋房

引用:似有東西在肚內游來游去, 你可以訓覺前放雙

原帖由 邦妮葉 於 14-06-23 發表
似有東西在肚內游來游去, 你可以訓覺前放雙手在肚皮上, 手指會感覺到有東西移動或跳下~~
我有叫我老 ...
好期待呀,我好想感受到佢既旭動呀

複式洋房

引用:回覆 karen_1127 的帖子您好karen_1127 ,

原帖由 [email protected]牛欄牌媽咪專線 於 14-06-23 發表

您好karen_1127 ,有媽媽都講胎動好似個肚有野跳跳下/ 撩撩下,又或者好似有泡泡 ...
我最近痛都有3次,不過每次都係痛一小陣就無野,咁有冇問題架

別墅

我17wk3d feel 到右下腹彈彈下,跟住會撩撩下,過多一兩日,感覺大左,feel 到佢郁呀

別墅

其實成日都會肚痛同扯住咁, 有講過好似係BB在擴大生活範圍~
產檢時有多口問過醫生, 佢話無流血無野的喎~~

洋房

好期待...而家已經19WK....但仲係無咩感覺....

媽媽除左痛,仲有無肚實既感覺? 到懷孕中期有假宮縮係正常既,有D媽媽覺得個肚收緊左實左,有D覺得似經痛,子宮不規則地收緊後放鬆。覺得唔舒服可以休息下或者改變一下姿勢,媽媽缺水或者心情緊張宮縮會多D架。依家天氣愈黎愈熱,記得飲多D水呀。 如果有唔放心/唔肯定,26號產檢既時候都順便問問醫生呀。
我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,

複式洋房

引用:其實成日都會肚痛同扯住咁, 有講過好似係BB

原帖由 邦妮葉 於 14-06-25 發表
其實成日都會肚痛同扯住咁, 有講過好似係BB在擴大生活範圍~
產檢時有多口問過醫生, 佢話無流血無野的喎~~ ...
我就似肚痛同胃痛咁…成日都易唔舒服

複式洋房

引用:回覆 karen_1127 的帖子我17wk3d feel 到右

原帖由 70702394 於 14-06-25 發表

我17wk3d feel 到右下腹彈彈下,跟住會撩撩下,過多一兩日,感覺大左,feel 到佢 ...
我18week2days都未有任何感覺住啊

複式洋房

引用:回覆 karen_1127 的帖子媽媽除左痛,仲有無

原帖由 [email protected]牛欄牌媽咪專線 於 14-06-25 發表

媽媽除左痛,仲有無肚實既感覺? 到懷孕中期有假宮縮係正常既,有D媽媽覺得個肚收 ...
肚實朝早就唔多覺,夜晚食飽左既時候就會特別覺得脹卜卜,咩野叫做假宮縮?
同埋我對腳尤其右腳靜脈曲張犀利左好多,往往朝早起身去梳洗時一落床果下特別痛,要拮下拮下咁行,勁辛苦,以前未有bb時不嬲都有少許靜脈曲張情況,但有左之後犀利左好多,血管會\'\'突\'\'起同入面微絲血管都有紅紅藍藍既顏色出現,企時仲見明顯,好辛苦

別墅

其實懷孕後腸胃敏感左, 容易左肚痾同胃氣脹~~
只好食得清淡D啦~~

今日產檢醫生點講呢? 假宮縮即係子宮不規則地收緊後放鬆,而且係無穩定嘅模式既。媽媽有無試過轉下姿勢/ 放鬆左心情個情況會好D架?。如果食飽之後有脹卜卜,建議嘗試少食多餐,避免進食油膩、刺激性或酸性的食物;進食前喝少量清水有助消化。媽媽有靜脈曲張又真係好辛苦,懷孕期間因為血液循環無咁好,所以會引起原本靜脈曲張惡化。建議避免長期站立,使用彈性壓力襪,瞓既時候將腳墊高至高過心臟水平位置,並盡量向左邊瞓以避免右邊的大靜脈受壓,另外每日抽大概30分鐘時間散步。如果真係好唔舒服都可以向醫生查詢一下呀! 加油!

別墅

醫生話阿仔係中大碼,係咪大隻d就會大力d郁架

複式洋房

回覆:[email protected]牛欄牌媽咪專線 的帖子

我又真係平瞓時,有時子宮會縮到硬曬,打側瞓就唔會,大家可以試下。 我大約18w 開始感覺到胎動,初初會好似條蟲仔咁郁下,而家就嚟21w 就好似條魚仔咁游下,唔會痛嫁,個感覺仲好得意添,哈哈!

複式洋房

引用:回覆 karen_1127 的帖子今日產檢醫生點講呢

原帖由 [email protected]牛欄牌媽咪專線 於 14-06-26 發表

今日產檢醫生點講呢? 假宮縮即係子宮不規則地收緊後放鬆,而且係無穩定嘅模式既。 ...
醫生話好多媽媽陀b時都有似胃痛肚痛情況,話係正常,除非下體有血流,否則都冇問題。
不過我冇可能日日散步30分鐘了,因為我本身係做零售(Sales),返工時間都唔係短,散步可能日日返工都做緊可惜夜晚可能成日覺得熱好易hea被自己都唔知,有晚晚*郎*高腳訓架喇,但第二朝個枕頭好多時比我踢左出床尾地下老公幾乎朝朝同我喺床尾執返起擺返落我隻腳度

別墅

21weeks, 仲未有胎動,通常幾多week feel到𠺢?

大宅

回覆:胎動係有咩感覺架?

應該唔痛架喎
有啲似搞痛咁
我個B晚晚都跳舞

Catmanbb

首頁

尾頁

跳至