自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

請問有親戚朋友唔打得局部麻醉針,要用塗麻醉藥膏的麻醉方法嗎?醫生説geI的效力無咁強,手術時會感到痛嗎?

男爵府

引用:請問有親戚朋友唔打得局部麻醉針,要用塗麻

原帖由 llcathy2004 於 14-06-22 發表
請問有親戚朋友唔打得局部麻醉針,要用塗麻醉藥膏的麻醉方法嗎?醫生説geI的效力無咁強,手術時會感到痛嗎 ...
咩手術?

大宅

最關心BB問題熱投勳章

回覆:眼科醫院麻醉

麻醉go應該係只能夠麻醉表層 太深入既話都會痛

大宅

引用:Quote:原帖由 llcathy2004 於 14-06-22 發

原帖由 shana_tsun 於 14-06-22 發表
咩手術?
白內障

男爵府

引用:Quote:原帖由+shana_tsun+於+14-06-22+發表

白內障
唔會好痛,少少銀銀浪浪,谷谷漲漲既感覺,相比起黎,落針麻醉果下就更痛,大部分人都接受到,會先滴麻醉藥水再搽麻醉藥膏

大宅

引用:Quote:原帖由 llcathy2004 於 14-06-22 發

唔會好痛,少少銀銀浪浪,谷谷漲漲既感覺,相比起黎,落針麻醉果下就更痛,大部分人都接受到,會先滴麻醉藥 ...
医生無提滴麻醉藥水,只説塗geI,我見私家医生做白內障的多數滴藥水,唔痛。所以驚只用geI會痛囉。

男爵府

引用:Quote:原帖由+shana_tsun+於+14-06-22+發表

医生無提滴麻醉藥水,只説塗geI,我見私家医生做白內障的多數滴藥水,唔痛。所以驚只用geI會痛囉。

...
可以話比你聽gel 勁過藥水,而滴藥水唔會特登話你知,我醫生同病人解釋都只係會話做表面麻煩,你過慮了

男爵府

引用:Quote:原帖由+llcathy2004+於+14-06-22+發

可以話比你聽gel 勁過藥水,而滴藥水唔會特登話你知,我醫生同病人解釋都只係會話做表面麻煩,你過慮了

...
表面麻醉先岩,同埋,用既gel 同局部麻醉針藥係同一隻藥唔同form咁解,gel效力比藥水長同強,藥水只係last一陣,主要係for術前消毒藥水入眼時唔好禁澀眼咋,總之唔洗擔心囉

男爵府

回覆:llcathy2004 的帖子

較驚及不太合作病人適宜打針,因為針藥另一功用係另令眼球郁唔到,咁就可以眼定定俾醫生做手術啦。
而食開薄血丸之病人,出血機會較高,而佢又合作到,咁就通常gel, 但都視乎醫生選擇,有d醫生一定要打針架。
其實手術只係10mins, 藥力一定夠,萬一手術唔順利,時間耐左,醫生都可以加止痛眼藥水或針。
另外手術前一定會滴藥水,唔滴根本冇可能消毒皮膚,因為消毒劑會入埋眼,超那。

大宅

引用:較驚及不太合作病人適宜打針,因為針藥另一

原帖由 喧嘩 於 14-06-22 發表
較驚及不太合作病人適宜打針,因為針藥另一功用係另令眼球郁唔到,咁就可以眼定定俾醫生做手術啦。
而食開 ...
已知不宜打針,只有麻醉ge|或全身麻醉選擇。
另一担心是用geI要控制眼球唔郁,我試下好似好難,當然唔會左右上下咁大動作,但定定下緫會不自礐有d移位。

大宅

...
Thank you!妳是那兒的姑娘嗎?我遇過的都很好人呢。

首頁

尾頁

跳至