跳至

首頁

尾頁

大宅

當我一知道阿女派位唔理想就即刻四出叩門,北區,大埔,沙田都有………但我父母對我這種做法有微言,佢地認為又唔係無書讀,跟本唔需要周圍叫門,返學最好就腳,如果小朋友係讀到書,佢派去邊都會讀得好……………(下刪數百個字),佢地覺得我好無謂

最近叩門面試已經令到我心力交瘁,連家人都唔支持我,好唔開心,就算將來要跨區,我都係揸車接送,我計過每程大概二十分鐘,我已經盡量想方法令阿女返學不用太辛苦,我不要求入到名校,只希望佢讀到一間比呢間好少少嘅學校,難道我有錯嗎?

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

回覆:容易拎 的帖子

首先讀書係人生其中過程,比你入到所謂好既小學一定讀得好?所謂唔好既小學一定差?兩者有好壞全部未知知數,返學就腳的確可以用盡好多時間孩子更可靈活學習

再者,好與不好定義是?係所謂不好小學考第一勝過好小學考第尾,還是考第尾既好小學點都好過不好小學考第一?孩子考第一開心還是考第尾開心?

好與不好一切在乎家長評價,或者直接講家長唔想輸面子!

lingwong913  一語道破... 好似我一話派左邊間就全大埔MAMA都叫我去叩門  發表於 14-6-23 15:25

大宅

回覆:mrs.so 的帖子

家長覺得不理想有些未必是面子。
主要例如見校舍、老師愛心表現、跨境生比本土生多、學校行政、交通遠等,這些確實會令家長作出外叩門的決定。
因為叩門有選擇權,而且不限區,派位制度令一些以前認為差的小學提升得益。但派位制度變得名存實亡,叩門變得更重要,哪不是區域值得不值得,而是叩門制度是否應該繼續。

容易拎  認同
有d家長派到第三志願都照去叩門,我派到十幾差不多最尾  發表於 14-6-22 12:58

公爵府

回覆:nillnill 的帖子

如果連叩門也沒有,家長可能會覺得最後機會也沒有,可叩門學校多,但家長往往會叩那所學校門?當然是心中最好的一門,如果兩所小學同期面試家長也衡量名氣及成績較理想的一所吧!但對於北區派入邊境及村校家長能在區內一所小學就讀或許是恩賜及渴望,在乎家長想法。

公爵府

回覆:跨區叩門,值得嗎?

叩門學位制度只係一個最後機會,家長有權選擇會否叩門,並不是制度取消或存在問題

容易拎  試下可唔可以考到一間學校可以同番而家d同學仔一齊讀書,唔知我咁答佢岩唔岩………  發表於 14-6-22 13:34
容易拎  叩左咁多門都仲未有消息,我都已經做定心理準備入返原校了,其實我一早已經同阿女講佢派到一間好學校,公佈派位當晚仲帶阿女出街慶祝食飯,佢都有問過我既然派得好,點解又要搵其他學校?我回答佢因為想試下可唔可以   發表於 14-6-22 13:31

大宅

回覆:mrs.so 的帖子

同意
畢竟多個機會
雖然近年覺得派位制度好似無意義(例如可以派到無雷公咁遠)
但總好過全港所有小朋友都靠成績論高低,畢竟太早太細

大宅

真人真事,有家長面完試之後見未有消息,於是帶埋校長信,其他資料去再心儀學校,點知學校職員立即黑起塊面話校長唔會見佢,亦唔會再收任何文件,仲話你個小朋友係考唔到就考唔到架啦………嗰位家長好嬲,發誓就算俾佢考到都唔會入去讀………

公爵府

其實你朋友唔需要唔開心,你想下調轉你係學校你係書記叩門人數多達過百人,當每個人都交信見校長電話查詢,你置身處地調轉角色可能一樣咁既回應及態度,當然明白家長緊張,但唔代表可以影響到他人工作嘛,所以順其自然吧!

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

大宅

mrs.so 發表於 14-6-22 14:43
其實你朋友唔需要唔開心,你想下調轉你係學校你係書記叩門人數多達過百人,當每個人都交信見校長電話查詢, ...
但係好多學校都會一直收求情信喎, 有家長不斷寫(可能真係好心儀), 日日去, 到最後職員都同佢講叫佢試下第二間, 因為真係無位了, 唔好浪費時間。職員都好同情佢, 好有禮貌。

公爵府

回覆 little_yolky 的帖子

個人修養未必是校長或學校指示, 又或者當時人太緊張, 對方講任何都聽不入耳, 太多太多因素, 一隻手掌拍唔響, 所以無需上心.

容易拎  我去某間學校面試都曾經遇到校職員不禮貌對待,佢地真係唔憂收生架  發表於 14-6-23 16:26

複式洋房

引用:首先讀書係人生其中過程,比你入到所謂好既

原帖由 mrs.so 於 14-06-22 發表
首先讀書係人生其中過程,比你入到所謂好既小學一定讀得好?所謂唔好既小學一定差?兩者有好壞全部未知知數 ...
講得好👍👍👍讚同

複式洋房

回覆 容易拎 的帖子

去年我都是由鐵路沿線扣門, 的確是身心疲累. 但回頭看番. 這也是一種人生經驗. ....沙田及大圍學校比北區較易扣到. 應該還有一些不熱門但辦學团體吾錯的學校的. 起碼日後中學網較北區好!

首頁

尾頁

跳至