產前產後

跳至

首頁

尾頁

大宅

啱啱請個中年男人讓優先座俾我

已經38週,依家係地鐵,通常有人讓座,無亦無所謂。從來幾攰都無試過開聲請人讓位,大肚唔係大晒,我明。

但日前有姐妹講外籍男子讓座事件,its education, 我好有同感,所以,當見到兩個精壯男子,坐優先座睇馬經,望到我個肚都唔讓座 (其中一個買左成地餸,另一個傾電話),我就話:唔該可唔可以讓我坐。

買餸男無表情咁讓俾我

點都好,唔該佢

註:啱啱轉線,一位外籍女士即時讓優先座俾我,多謝佢。我亦認為優先坐關愛座係有需要人士既權利

別墅

babycatrina 發表於 14-6-22 11:49
啱啱請個中年男人讓優先座俾我

已經38週,依家係地鐵,通常有人讓座,無亦無所謂。從來幾攰都無試過開聲請 ...
係囉, 雖然大肚唔係大晒,一定要人讓座,但優先座原意都係比有需要的人坐, 但係香港好似大部人都無咁既concept..我試過系韓國搭mtr...優先座吉晒,D後生嘅都唔會過去坐。。
(因為我吾知果d係優先座,行到勁攰一見有位就坐落去,但坐坐下發覺D人望住,先sense到系優先座, 勁唔好意思起返身)

禁止訪問

別墅

回覆 babycatrina 的帖子

贊👍,做得好!

大宅

回覆 babycatrina 的帖子

完全讚同你的做法!!

如沒有有需要人士出現時有其他人坐都無咩所謂, 但如果大肚老弱傷殘 .... 等出現時, 坐在這些位的人應該自動波第一個起身讓座啦

別墅

回覆:地鐵讓座 - 勇氣篇

尋日搭地鐵,成車都坐滿人,有個菲藉女士讓座俾我,佢好好人,反而隔離果兩母子見到大肚婆都無反應,第時我個b出左世,我會教佢見到老人家大肚婆都要讓座

別墅

唉,。。。我都試過5個月大住肚,拖住兩歲半大女搭地鐵都冇人讓坐,唯有叫女女捉實扶手。

複式洋房

6個月坐西鐵,企係一班後生女仔前面。佢哋望望我,即刻扮訓。

別墅

BK Milk勳章

昨日都有對後生情侶讓座俾我,我個肚唔算好大,其實讓座都冇分男女老幼定國籍。

sc526    發表於 14-6-22 19:30

洋房

完全同意而家既香港人真係冇d讓坐既意識,我之前搭地鐵個呀叔坐左起關愛坐到望左我個肚一眼,立刻扮訓,可憐我企左半個鐘先到站

珍珠宮

我試過大肚,都30幾w..d人同我爭位坐

大宅

其實我一向都唔出聲, 只係呢兩個男人真係激中我要害, 一個一路睇馬經又講電話既精壯男子, 另一個係睇馬經又望我個肚一眼然後扮無野既精壯男子. 仲要係星期日早上, 咁我先出聲.
若果係中年C9掛住玩電話, 或係繁忙時間中緊眼訓既阿叔坐優先座, 我都唔會請人讓座

不過SO FAR其實搭地鐵都係讓座既人多過唔讓既.

別墅

我個日返工係紅隧轉巴士,好迫好多人,迫到去關愛座,坐喺度的男士即刻九秒九合埋眼,我都唔期望有人讓,只想搵個扶手,點知企隔離的男士叫我唔好迫埋佢個度,個刻我火都來,同佢講:先生,我淨係想用扶手,唔該唔好一個人霸成條扶手,佢望一望,見到我個肚,先死死氣讓開俾扶,但坐關愛座的男人仍然緊閉雙眼,勁!

大宅

2020勳章

其實而家搭地鐵啲人如果係終點站上車,都唔會特登揀關愛座坐,通常都係冇哂位先坐,不過而家關愛座好多都係老人家坐個啲坐左

別墅

我依家差唔多5個月個肚都幾大,但係都只係試過有一次有人讓位比我,其實除左依家香港人冇公民意識之外,政府港鐵都冇大力去支持或推廣意識,所以我地呢d媽媽唯有要好好保護自己同肚裏面既B B

大宅

我比較好彩,懷孕以嚟(而家25w+) ,試過3次有人讓座俾我,每次都係男士讓座
好似尋日搭西鐵咁,上車企咗一陣,就有個坐緊關愛座嘅叔叔讓座俾我,反而好多女人/女士/少女,見到你大肚仲當你稀有動物咁眼望望…其實大家都係女人,都曾經/將來會懷孕…都唔明點解要咁樣俾啲眼色大肚婆睇

大宅

唔止地鐵呀,
有次我係非繁忙時間搭巴士, 由東涌入元朗,
下層坐滿晒人(上面有好多位咖), 我一上到車, 個個扮瞓覺,
焗住上上層, 老公已經係後面護住我,
架巴士未開車咖, 點知我一上樓梯,
佢就開車, 我就向前仆,
即刻用手腳護住個肚, (手腳瘀晒呀!!!!超痛!!)
我仲大叫“哎呀”, 架車先識停,
樓上d人見到我咁都慘, 我果刻真係好想喊囉!!!!
跟住我企係上層, 都未企定,
又開車wor, 個司機真係好衰呀!!!!
老公話下次一定唔搭巴士!!

子爵府

大宅

so far我好好彩, 而家25w差不多次次都有人讓座, 但多數都係中年男人同女人, 反而後生的公民意識就好薄弱, 我都遇到d一望見大肚婆即扮瞓既學生, 真係可悲!

別墅

今日西鐵讓座俾我嘅都係已有少量白髮的阿叔, 另外兩邊年輕女子同西裝友都係冇反應。 依家嘅學生真係都唔會有讓座意識

首頁

尾頁

跳至