樓市動向

跳至

首頁

尾頁

子爵府

買第一層樓之前,大家去邊做research 決定買邊區?
我住開香港島,發現地產門口d介紹好貴
無500萬完全唔駛諗
想去其他區〜又唔想逐區搵agent~

雖然Budget有限〜想搵d近港鐵/火車既
方便返工放工〜

上House 28睇發現好多都out dated~
請問各jm有無咩website介紹我去做下research?
Thx!!

伯爵府

2020勳章

回覆:買第一層樓之前

通常都係睇地產網,或28hse or gohome

瑪瑙宮

2020勳章

引用:買第一層樓之前,大家去邊做research+決定

原帖由 d_yeong 於 14-06-22 發表
無500萬完全唔駛 ...
如果唔係住開個區,通常係親朋住過介紹,去過環境覺得好先考慮!

侯爵府

回覆:d_yeong 的帖子

我當年係租樓先,近公司,住慣左,又覺得坐緊既地方管理得唔錯,決定買樓時,都睇埋附近屋苑,一齊比較,最後都係買返自己租住過既屋苑。

水晶宮

2020勳章

引用:買第一層樓之前,大家去邊做research 決定

原帖由 d_yeong 於 14-06-22 發表
無500萬完全唔駛 ...
都係搵自己比較熟既地區囉,不過香港呢頭就貴啲。我識好多住香港又budget有限既,都會買將軍澳,始終有地鐵,多新樓,價錢唔貴,多商場,而且返香港係好快。你可考慮下!

伯爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

如果港島上班我見好多人都想買tko
油塘 藍田就山上既
麗港城算比較方便

大宅

TKO 去香港島只需20-30分鐘.

公爵府

上網睇完,有個概況,然後就大既AGENT同細既AGENT各搵一間,實地睇。如果你從未住過那一區,你就要預長啲時間睇多幾間了解多啲!

又或者好似樓上咁講,先租住,發現啱自己再買合適既單位。因為有時好多屋苑要住過先知好唔好。
박하 : 300년이 지나도 당신을 기억한다. ; 저하 : 300년이 지나도 당신을 사랑합니다.

子爵府

我覺得咋, 住開港島, 應該最熟港島各區, 最易都係優先睇番港島區好D。

其實點會話冇五百萬以下的盤, 只係大家初次去睇的樓宇水平, 都係最多人都想找的一類。 平D既樓宇, 冇話唔買得, 只睇你自己咋

子爵府

scotttlk 發表於 14-6-23 14:26
我覺得咋, 住開港島, 應該最熟港島各區, 最易都係優先睇番港島區好D。

其實點會話冇五百萬以下的盤, 只係 ...
其實我們得300M既預算....問左幾間屋企附近既都話難D...叫我們等下(唔知係真係無定係BUDGET太小)

所以我們先會考慮離開自己個區....可能去北角FORTRESS HILL個D單幢進發~

好似上面JM所講....去埋TKO都好~
都好近~~

THANKS!!!

子爵府

d_yeong 發表於 14-6-23 16:17
其實我們得300M既預算....問左幾間屋企附近既都話難D...叫我們等下(唔知係真係無定係BUDGET太小)

所以我們 ...

我明架,以前細個果陣都經歷過呢個階段

以你呢個預算, 去到大量近似樓齡及格局的新樓區, 將軍澳呢類只有更難更難。 因為全部係中至大型屋苑、屋村式建築, 資訊太透明太易比較, 個居住環境亦冇乜大的缺陷去令普遍的買家卻步。 所以當你找到合意的盤, 可能同時亦令其它負擔能力更好的人滿意。 只會更難去爭。

港島大部份樓不是大型屋苑, 大部分人叫不出多過兩三條街的所有大廈名, 更不要説問大家每一棟樓的戶型及樓齡等詳情。 若你肯盡心去掃街咁去了解每一條舊街, 做定功課。 當有舊樓業主肯放盤又比你知道, 至少全香港大部份睇樓中的買家也無法同你爭。 因為就算經紀聊佢地, 大部份人連係邊都未清楚, 點夠做定功課的你爭?

子爵府

scotttlk 發表於 14-6-23 17:23
我明架,以前細個果陣都經歷過呢個階段

以你呢個預算, 去到大量近似樓齡及格局的新樓區, 將軍澳呢類只有更 ...
我肯逐條街去行(平時去街當去睇街名同樓名咋嘛!我OKAY架)
我就係好唔想俾D AGENT纏住...........

成日睇唔岩又問問問, 只會帶我越睇越貴~

跨區既又無得睇左相先去>.<

我唔想一個女仔去睇樓...........
太遠又好難搵人陪=.=

大宅

回覆:d_yeong 的帖子

樓主可考慮筲箕灣一帶單幢樓
但較優質的都要四百萬到了
不過唔好俾價錢嚇怕
要勤力d睇樓亦容易了解自己鍾意乜野
我䛊有個專營港島東區(中小型)的agent
我自己幫襯過佢兩次 佢最近亦幫屋企人揾到上車盤
有興趣可介紹

首頁

尾頁