論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

第一次請工人是朋友姐姐介绍的

別墅

回覆:meilobbjai 的帖子

問下如果獨處,小孩/BB 發燒/ 肚痛,點做。
如果曾經湊過小孩,會點同小孩玩,如果她答哼歌,可否哼1首你聽?
如果小孩扭計,如到Playgroup 不肯走/ 不肯進食,如何處理?

珍珠宮

認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

如果要湊小朋友, 叫佢比對 手你睇吓, 目的係留意佢係味乾淨衛生, 有冇咬手指習慣, 因為要接觸小朋友.
我朋友請咗個工人到屋企先發現佢對手同腳生晒嘢, 要agent換人攪一輪好煩!

大宅

陪月勳章

回覆:自己約見姐姐有咩情境問題可以問?

如果帶bb落公園玩,有個人走埋黎話係我朋友點做?

家中只有佢,有人按門鐘話送貨,點做?

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

KUDOS 發表於 14-6-24 10:44
如果要湊小朋友, 叫佢比對 手你睇吓, 目的係留意佢係味乾淨衛生, 有冇咬手指習慣, 因為要接觸小朋友.
我朋 ...

同意,如果樓主係請佢FOR 照顧小朋友, 由其nb,
一定要留意下手, 除了咬手指, 會睇佢手甲會唔會油到5顏6色, 有冇留長, 有冇烏糟....
如果困黑邊....我唔會用...即係佢平日都唔清潔!

如果有搽指甲同留長, 可以同佢講, 因照顧小朋友, 一定要保持個人同家居清潔。指甲一定唔可以留長同油甲(腳都一樣啦) 同埋唔可以染髮, 長髮要束起。

另外請印定菲, 如果印, 會問下佢食唔食豬肉(10居其9都唔食) , 咁如果唔食, 會唔會幫忙處理豬肉?
煮餸時有豬肉,佢ok嗎?
同埋要同佢地講一定唔可以在家包頭同拜神囉~ (祈禱梗係冇問題)

如果要佢煮野, 會問佢識唔識煮? 如果佢話識, 會問下例如煮D咩? 點煮? STEP 係點...

如果有需要唔係星期日放, 我會問下佢調假O唔OK?
如果僱主有事, 調你假期,你接受嗎? (不過我自己通常講明大多數放SUN俾佢, 但會講明偶爾會調動, 睇佢O唔OK, 如果OK. 會覺得佢個人易話為,唔計較 )
Childhood is journey, not a race.

複式洋房

回覆:自己約見姐姐有咩情境問題可以問?

大家意見好helpful ! 呢個工人sounds ok !本地約完要返屋企再返港,希望佢返啦!

首頁

尾頁

跳至