母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

如題。
甘算唔算未上奶?我囡今日23日人仔,點算,怕返工後奶量唔夠比阿囡食

我有飲木瓜魚湯,通草奶都仲係甘少奶,好怛心

侯爵府

回覆:ccm516 的帖子

幾耐泵一次?咁細個應該2-3個鐘就要泵,半夜都要起身泵,因半夜造奶會多好多,我以前係全泵,只要勤力泵,一定夠bb食。

大宅

23日者,唔駛怕,慢慢嚟,泵麻啲啦。其實23日一次泵到三安已經好叻,放鬆心情呀。

子爵府

回覆:Help,30分鐘兩邊只泵得3安

我20日。得2安至2安半。。追唔到亞b。
好唔開心。。。

大宅

引用:幾耐泵一次

原帖由 Meir079 於 14-06-22 發表
幾耐泵一次?咁細個應該2-3個鐘就要泵,半夜都要起身泵,因半夜造奶會多好多,我以前係全泵,只要勤力泵,一 ...
我平日全埋身,佢食唔夠10分鐘就唔啜,掃完風佢又想食,我都照比佢食,但佢會食下停下成個鐘,又唔知佢飽未,好怛心

keymama  啜完瞓到1個鐘都證明佢夠飽,唔夠就爭啲喇。  發表於 14-6-29 11:17

大宅

幾耐泵一次?咁細個應該2-3個鐘就要泵,半夜都要起身泵,因半夜造奶會多好多,我以前係全泵,只要勤力泵,一 ...
我平日全埋身,佢食唔夠10分鐘就唔啜,掃完風佢又想食,我都照比佢食,但佢會食下停下成個鐘,又唔知佢飽未,好怛心

大宅

引用:我20日。得2安至2安半。。追唔到亞b。好唔

原帖由 CrazyCatB 於 14-06-22 發表
我20日。得2安至2安半。。追唔到亞b。
好唔開心。。。
你都加油,我都信密密啜可以多奶

大宅

我想問下,如全埋身,我又想多奶,係咪都要照泵出黎?因為2個鐘阿囡就食一次,甘會唔會太密,休息唔夠?
阿囡4點開始食,多數食成個鐘,(5點)~但去到6點佢又叫食,我可以點泵好呢?

Meir079  食完再泵清,會造多D奶,一般比佢食30分鐘好了,啜太耐只當你人肉奶咀,如果初生一邊啜15分鐘,再啜另一邊15分鐘,我而家個細b都係定30分鐘,超過都唔比佢啜,自自然佢就啜得快和叻,因佢習慣左要有時限。   發表於 14-6-22 22:19

珍珠宮

引用:Quote:原帖由+Meir079+於+14-06-22+發表幾

原帖由 ccm516 於 14-06-22 發表
我想問下,如全埋身,我又想多奶,係咪都要照泵出黎?因為2個鐘阿囡就食一次,甘會唔會太密,休息唔夠?
阿 ...
阿b今日出世第6日我已經可以pump到210ml...
1.你有冇做到多飯、多湯水、多休息?
2.我每次埋身最多30分鐘就停,跟住就pump清...阿b再用奶樽餵之前pump出嚟嗰啲...
3.你個pump究竟夠唔夠力?
4.陪月姨姨琴日朝煲通草、王不流行煲豬手...夜晚即由100ml變160ml...
5.今日飲纙梳魚、木瓜、花生、通草、章魚、瘦肉煲果皮...我仲不停飲果皮、南棗炒米茶...
樓主,你試下喇...

大宅

引用:Quote:原帖由 ccm516 於 14-06-22 發表我想

原帖由 Winnie_1210 於 14-06-22 發表
2.我每 ...
我都有食木瓜,章魚湯,不過唔係日日食,唔知係咪要日日食先得?
我用spectra 9,我平時無脹奶感覺,個胸成日都係淋

大宅

引用:Quote:原帖由 ccm516 於 14-06-22 發表我想

2.我每 ...
你真係富媽媽

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 Winnie_1210 於 14-06-22 發

我都有食木瓜,章魚湯,不過唔係日日食,唔知係咪要日日食先得?
我用spectra 9,我平時無脹奶感覺,個胸成 ...
頭兩個月係上奶嘅黃金時期真係要好好把握…當然最好要不停飲湯水、要食多啲飯、勤力啲埋身再pump清為咗bb mama你要加油啊…

伯爵府

2.我每 ...
你半夜有pump ma?

Winnie_1210  有啊,覺得漲就pump囉…  發表於 14-6-22 23:17

男爵府

引用:Quote:原帖由+CrazyCatB+於+14-06-22+發表

你都加油,我都信密密啜可以多奶
事實證明,俾呀b啜得多果邊,會多過呀b少啜果邊。我一邊有40ml,另一邊只有10-20ml!

大宅

引用:Quote:原帖由 ccm516 於 14-06-22 發表你都

原帖由 MON1223 於 14-06-22 發表
事實證明,俾呀b啜得多果邊,會多過呀b少啜果邊。我一邊有40ml,另一邊只有10-20ml!

...
我都係甘,有一邊少少漲奶感覺都無

子爵府

回覆:Help,30分鐘兩邊只泵得3安

23日點會未上奶?只要奶的顏色同初乳唔同,就係上咗奶。

大宅

引用:23日點會未上奶?只要奶的顏色同初乳唔同,

原帖由 LLKK 於 14-06-23 發表
23日點會未上奶?只要奶的顏色同初乳唔同,就係上咗奶。
但奶量少都算上左奶??

子爵府

當然!上咗奶不等如一夜之間如開水喉般ba ba聲的湧出來。初乳過後就上奶了。很多人的過程是石頭胸,石頭胸後就上奶了。上奶後奶量多少就靠自己和bb,你埋身或泵越多、奶量就會越多。你只要比較一下bb初生和你現在的奶量,由最初得幾滴到而家幾安,亦可知自己已上奶。

伯爵府

BB防敏心得分享勳章

同我差不多,我都餵到宜家,仔歲半,仔未食過奶粉,肥肥白白,個個問我食邊隻奶粉。

男爵府

回覆 ccm516 的帖子

我都係23日, 都係無咩!左右每邊30MIN加埋都係得30ML咋!開刀又未飲得魚湯.......又未補得.....我都有D擔心........不過無都係無計!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊