懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

洋房

我同男朋友拍拖2年了,呢幾個星期嘔得好勁,死都吾信有左但今日鼓起勇氣,真係驗到有
但兩個一早已經講好起碼多2年後先結,因為我得22歲,仲有好多野想做,例如進修,事業未穩定,我仲剛剛辭左職就快last day!!! 呢兩個星期因為嘔又病假已經同上司同事反面,而男朋友大我6年,雖然份工穩定,但仲有其他更高既目標。。總之就未諗到結婚依一步!依加所有野亂晒!
都係吾知點同屋企人講,點同親戚朋友交代,d朋友+8婆同事見我嘔已經估我有
其實生bb有咩要考慮呢?
好亂 吾敢同屋企人講
好樣衰呀 有無過來人解救我

大宅

回覆:無計劃下有左。。要點做?

同男朋友傾下先啦

洋房

佢今日飛去工幹,星期四先返

大宅

咁妳自己的意願呢

禁止訪問

公爵府

同男朋友傾下先,大家有個共識再諗。
我自己就覺得唔有都有咗,我會要的,因為到你大啲要生都未必咁易。不過一切都要你倆口子有共識!加油!

박하 : 300년이 지나도 당신을 기억한다. ; 저하 : 300년이 지나도 당신을 사랑합니다.

子爵府

遲早都要結婚,有左咪結囉,無理由因為咁唔要個bb
如果唔想要b.,點解當初唔做足安全措施呢?
咁大個人要對自己做嘅野負責任

sukisa  Agree  發表於 14-6-22 19:43

別墅

如果要個bb,你要有心理準備,照顧bb好大責任,係1個生命。我作為好想要bb的準媽媽,我當然覺得唔好咁輕易就放棄。

但係當然仲有好多現實的考慮,例如睇醫生產檢錢,住院,陀bb的身體適應,心理狀況,生出黎邊個照顧,住的地方,產後護理,你地咁細係咪適合凑bb,有無人幫。。嘩,好多野要知要考慮。作為媽媽,唔係生出黎就算,唔係只係10個月咁簡單。

呢啲野無得唔俾家人知,就算佢地勁鬧又好,好多意見又好,實際上幫到你的只有佢地。希望你同bb都健康開心,好好商量下吧

伯爵府

其實冇避孕就有可能會有,既然有左就係天比你的,好多人想要都冇,同男友傾下,現在好多人都有左即結婚,只要肯負責,冇問題喎

大宅

如你同男友關係穩定,而且都預了二年后結婚,咁就當bb是早來的禮物,早一點結婚,況且你男友都唔算好細,同男友認為傾下,生完再進修或工作。

大宅

結唔結婚係其次,大搞,細搞,唔搞其實都得。親戚其實都好閒,怕煩你可以話旅行結咗婚都得,只係出年要派利是,冇乜大不了。你resign咗可以等生完搵過份工,如果經濟許可或者全職湊B,所以啱啱resign都唔係最大問題。
目前最最最緊要係諗咗點安頓BB先,生咗邊個湊,以後佢成長點安排,呢啲你要同你男朋友盡快商量!

Elizabethsss  agree!  發表於 14-6-22 23:40

別墅

回覆:kkkc124 的帖子

如果一早係唔想有意外發生, 係咪應該做好安全呢? 有咗話好多嘢未做, 個小朋友真係有啲慘! 加上好多人想有, 好努力都無, 有bb係一個好大福氣嚟架

大宅

年齡細唔係一個問題,我第一胎都係22歲,最重要你同你男朋友係咪相愛有責任感嘅人

洋房

多謝大家既意見,我自己其實想要的,但男朋友未表態
你地講得岩呀,工可以搵過,書可以再讀,係我諗多左
其實我算好幸運 應該住,湊bb,經濟上應該都吾大問題
應該要放bb第一位 我地會再諗清楚

ahmeme  可以Last day 後,冇嘔得咁勁時,用依段時間進修呀!支持!  發表於 14-6-23 07:35

禁止訪問

引用:我都係無計劃有左細你一年以家仲陀第2胎但

大宅

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

如果冇諗住生就做安全措施..終於有生命..
有好多人想生都未必有..唔係話計劃就計劃到..
都有好多因素影響..生bb..湊小朋友係好大責任..
你應該好好同男友同埋屋企人傾傾..
此終我地唔會知你情況..就咁講生同唔生都冇咩用
而且呢個年代好多都係未婚生b..我覺得冇咩野
有咩咁樣衰..大家都係成年人..好正常喎

複式洋房

我大你一年,c6大我10年,同你一樣,拍拖兩年係無計劃情況下有佐。
知道個陣都好擔心,擔心經濟,擔心湊唔掂,又擔心屋企人反對。覺得自己咁後生好似好多嘢都未做,未玩夠。你的所有擔心同驚都係正常㗎,不過最重要係同你男友傾,兩個人一定要有共識,然後再一齊同屋企人講,講返個計劃俾佢地聽。
我個bb依加兩個月啦,係會辛苦好多,但係見到個bb個陣真係好幸福。
要記住,要聽一聲媽媽唔係咁容易。

已刪除用户

2024勳章 2023年兔年勳章 2018復活節勳章

禁止訪問

別墅

有BB係緣份,有d人想生都無,如果你依家放棄BB, 你遲d想要都未必一定有,你到時一定後悔,其實有咩野俾親情可貴,事業只係人生既一小部份,你要認真考慮,吾好咁容易放棄一個生命

首頁

尾頁

跳至