自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆:生唔生bb

我覺得未必既,我未生前都係湊緊c6,而家c6一個人湊個仔一兩日都無問題。

琥珀宮

引用:Quote:原帖由+EVA222+於+14-06-22+發表一人

原帖由 chingnc 於 14-06-22 發表
我覺得為他改變夠多。要是為生而生...
如果決定唔生,同另一半觀點不同,比著我會分手,唔想個男人將來後悔結婚同麻怨!

水晶宮

咁嘅另一半,唔會生

xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

水晶宮

引用:Quote:原帖由 chingnc 於 14-06-22 發表我

原帖由 木土土 於 14-06-22 發表
如果決定唔生,同另一半觀點不同,比著我會分手,唔想個男人將來後悔結婚同麻怨!

...
係呀!婚後佢有藉口唔第二個女人生!

珍珠宮

回覆:chingnc 的帖子

最緊要你兩個有共識。生仔真係唔係生咁簡單啊!自問就親力親為,就算有工人,放工後時間全給仔女。老公,?當要都要湊埋啦!永遠長不大的的啊!(成日搵唔到嘢就媽咪媽咪)

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 趣教勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

最初結婚都諗住唔生,但日子一日一日咁過,到某一個位,突然會好想有bb, 就係咁就“bit"左一個,無耐又“bit"多一個,但都無後悔生佢哋,因為有左佢哋增加左好多色彩,雖辛苦,但佢哋係我的原動力。

大宅

If you really want to do it, please go ahead. Don't do it for the others.

禁止訪問

引用:樓主,我本身都好唔想生,都知道c6唔會幫我

子爵府

睇完最尾果句笑左

老公話想生幾個添呀
因為佢真係好鍾意小朋友,不過後來講掂數最多2個。其實我好肯定老公會幫手湊我先會放心答應,如果1大2細都要我獨力湊,我一定唔生。除非請返2個工人幫手啦!

大宅

你身邊有冇朋友有小朋友,可以問下佢地。或者去親子版睇下再商量。
生唔係問題,教養先大問題。如果佢全程唔理,你下半生都會好痛苦,甚至影響夫妻感情!
你先比心理準備佢,生左出來,要負責任,你問佢做唔做到以下幾點:
1. 6歲前每個月最少抽兩日親子活動,一家大細去四處玩。
2. 小朋友細個一定會有情緒,你能否有耐心,平心靜氣地和你一起處理佢。
3. 小朋友會病,佢病時,精神上會否支持你,因為最初可能會好忙亂。成晚喊,冇得瞓。
4. 到大個測驗考試時,即使佢唔幫手,佢能否暫時放棄自己享受,(可能成個星期冇飯開),响屋企精神上支持你們。
其實仲有好多好多,睇下佢點諗先!
無論如何,父母一齊出力,有小朋友的家庭幸福好多好多的!加油!

公爵府

佢好奇怪, 佢想有仔, 但又唔幫手湊, 咁佢係唔係會請工人湊? 定係佢一個搵錢, 你做FTM? 咁佢咩都唔安排, 又想有仔, 要權利唔要義務, 依個世界有咁著數架咩?

Sunnn  其實男人 大多數都只係想有細路 但怕麻煩  發表於 14-6-22 18:37
所有事物,當你知道它不是真的時,它就不會令你痛苦。

珍珠宮

如果你生左bb,你就會乜都以bb為先

珍珠宮

玩具勳章

引用:睇完最尾果句笑左老公話想生幾個添呀+因為

原帖由 MMQ 於 14-06-22 發表
睇完最尾果句笑左

老公話想生幾個添呀
你話佢都幾老實架。
佢話幫手我都信唔過佢。
最後咪又係我執手尾。
我自己做個行成日接觸小朋友。而且我細個湊大過兩個表弟。我好清楚小朋友需要點。我唔覺得佢好清楚。我有諗過叫佢借人地個b湊一日。搞清楚先好同我講。
如果意外就無辦法啦

男爵府

唔會點幫手湊就想生2個??痴線~有好多人既問題就係因為生左個男人唔理呀!!

伯爵府

男人唔幫手。我一定唔生

大宅

如果你c6只係想要小朋友,但又唔會幫手湊,咁你就要諗諗,怕生左出來,佢只會陪小朋友玩,湊一個小朋友真係完全無哂私人時間,又無得好瞓,生嗰時係痛,但湊仲辛苦,大大下又要教,仲有婆媳關係,生bb唔係你兩公婆事,又要應酬埋6299(呢個先最難頂),不過望住個衰豬一日一日長大又真係好開心

男爵府

如果.可以. 再選擇.我.一個.都吾生...
雖然.會.遺憾..

子爵府

引用:明知個男人係一定唔會幫手揍,+打算齋玩齋想

原帖由 曼谷奶茶 於 14-06-22 發表
明知個男人係一定唔會幫手揍, 打算齋玩齋想齋出粒精就算既話, 一定唔會生!
理得佢想生兩個三個, 除非自己 ...
同意,到你生左BB好需要個老公幫手時佢袖手旁觀或發返你脾氣時你會好後悔

男爵府

引用:佢好奇怪, 佢想有仔, 但又唔幫手湊, 咁佢係

原帖由 shareholder 於 14-06-22 發表
佢好奇怪, 佢想有仔, 但又唔幫手湊, 咁佢係唔係會請工人湊? 定係佢一個搵錢, 你做FTM? 咁佢咩都唔安排, 又 ...
無錯!!!

又唔俾心機時間照顧 BB
但係又要你生小朋友黎俾佢過 “爸爸癮”
小朋友出世後如果無 support
只會得媽媽一個辛苦, 情緒會好易大上大落
到時兩公婆好易有爭執, 影響感情

除非請工人 or 娘家有 support
(C6 要負責相關開支)
Otherwise 真係……

大宅

回覆:chingnc 的帖子

我c6都係大細路一名,結婚前淨係識每日返工飲酒訓覺,一直都依賴我照顧佢,生左個囝之後,原本佢都依然故我,我同佢講個囝大家有份,頭家一人一半,大家禁高禁大,你玩一日我玩一日,佢湊過知辛苦,改變左好多,依家無再飮酒又顧家,我覺得BB令佢成長左,依家有左第二胎,佢全程照顧大囝我坐埋一邊睇,慶幸有生B,令家庭更完滿,樓主自己衡量下利弊,始終嫁大細路老公就如買大細,投資渉及風險,投資者有機會蒙受全盤損失,當然亦有機會有賺

首頁

尾頁

跳至