婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

男爵府

有時真係好煩⋯⋯我都已經好忍讓,上半個月,62發脾氣話咳要入院住,

好啦,咁姑奶陪佢睇醫生,入左院啦,呢兩星期屋企好乾淨,好寧靜,

但佢一出院之後⋯惡夢又來了!!

E院D底衭,衫塞爆洗衣機,成地膠袋,廁所比佢倒夜尿,倒到兩日一條四腳蛇出現,地下拖完一個鍾唔使黑

哂!半夜先攞命,去廁所,山雪櫃門,\"呯呯\"聲,食野,\"吱吱\"聲,每日機呼比佢嘈醒,

同c6講,不如同62講叫佢細聲D,因為我2-3星期後我就會生BB,我只係想好好休息,一覺到天光,

生完我冇得抖,

C6就話我煩,冇野搵野黎搞,又話62講完都唔聽,

最好解決方法係我番娘家,我都想啦,但我隨時生,唔通仲周圍走咩

次次因為62嘈,我都覺得煩,好彩坐月番娘家,如果唔係BB半夜都比佢嚇醒

Coffeekk  你c6對你都好……差喎  發表於 14-6-24 17:15

男爵府

你係人地度住係咁,無得抱怨,你返娘家住最好,你又唔係即日要生,返去娘家路程只是一兩個鐘既事,唔覺有幾辛苦,亦唔覺周圍走囉

jackiemei  搭車個半鐘,你怕搭的士咪得咯。  發表於 14-6-25 15:43
Jolin_Yuen    發表於 14-6-23 11:23
ky0416  個半鐘車程都忍唔到,咁你怨乜鬼啫,繼續受啦你  發表於 14-6-23 00:37
wingwing515  好遠架我番娘家,一個東,一個西,搭車都要個半鍾,  發表於 14-6-22 19:00
D-chan  X 2  發表於 14-6-22 17:59

子爵府

育兒性格勳章

回覆:wingwing515 的帖子

走吧啦

別墅

回覆:wingwing515 的帖子

走啦,62老人家,改唔到㗎喇!上一代衛生習慣同要求同我地唔一樣,你無得嫌人污糟㗎喎…
反正你都要返去坐月,咪乘機搬返去阿媽度,仲可以俾埋bb佢睇,一舉兩得!

仲有,你62入醫院住了兩星期,你有無關心過佢?點解認為佢只係發脾氣恨住醫院呀?如果無事無干,醫院都唔會收佢住兩星期啦!你講到佢只係發脾氣入院,仲好開心佢入左院屋企乾淨晒……個人認為咁諗好唔啱!不喜勿插!

如果俾佢老人家知道你咁諗,一定好傷心……

肥妹心  非常認同  發表於 14-6-22 22:41

男爵府

兩三個星期埋返娘家咯。俾我都一定返,無謂委屈自己。
做人,5好難为自己

子爵府

回覆:結婚兩年成日因為62而嘈⋯⋯⋯

老公竟然嫌你煩,仲叫你返娘家,呢個先係重點

大宅

作為男人都唔敢為老婆同小朋友出句聲,真係...

(我好明你感受,因為我c6都係咁。我大肚時頂唔順99啲無理嘢,佢唔敢出聲之餘仲話我:「我覺得無問題咪唔洗出聲,你覺得有問題咪自己同佢講囉」) 從此,我知佢係廢嘅

如果我係你,會搬返娘家住;反正都講好之後返娘家坐月,而家只係早少少,當過去準備定囉。反而要諗定坐完月後洗唔洗同bb搬返返去同你62住

子爵府

入鄉隨俗,果到其實係62屋企,如果接受唔到就搬啦,同埋你62呢個習慣一定唔係去完醫院先有,你又何必用自己就生得 呢個理由黎講,應該係一有左開始就諗方法解決囉。
Ps呢個版啲大肚婆好興臨生之前黎話62 99 姑奶不是,之後就話bb就黎出世,唔夠位訓 衛生環境差 等等。

男爵府

有經濟能力就搬!無就唔能夠咁多聲氣,只好怪自己同C6無本事,C6屋企人無責任因為你或bb改變佢地生活習慣,自己地頭先有話事權

大宅

親子王國15週年勳章

你62剛病癒出院,唔係嘆完世界返嚟,你唔體諒佢,但又要佢改習慣就你,食嘢有聲都唔得,你都係番娘家啦,咁你c6同62都唔駛咁辛苦。

大宅

BK Milk勳章

橫掂都要返去坐月咪早d返娘家囉
如果遠又驚麻煩咪搭的士囉

複式洋房

老公不體諒

禁止訪問

大宅

如果真係頂唔住就返娘家喇,你就算陣痛或者穿水都唔係即刻生得,就算醫院同娘家遠都唔怕架,我自己第1次由開始痛到生用左15個鐘,第2次快d見紅入院到生用左5個鐘。所以返娘家等生喇,好過要受氣。

公爵府

搭的士返娘家, 我諗唔駛一個鐘都返到啦… 果度係62屋企, 佢唔會為你改變習慣, 不如你自己返屋企仲好

子爵府

既然你c6都開聲趕你走咯,咪即刻返娘家,喺娘家度坐月,坐完月要c6開聲求你先返去囉,順便62連孫都唔使見,慳返!

伯爵府

其實搭的士可能7個字已經到你媽媽樓下拉~方便快捷。我尼2日因個女病左,放工都係的士(我7個月),平時放工mtr就要1小時又3個字先返到。尼2日,我半小時搞掂。

你62若然生活習慣上真的如此令你難受,日後bb出世你臭嗎(即坐完月後)?因爲如果你又FTM,你62又無變,只怕你更加”癲“。更多野同 C6嘈。

大宅

你C6 應該唔係嫌棄你嘅, 只係佢同62 一齊生活咗幾十年都已經習慣晒, 所以唔覺有問題啫.

要一齊生活就要融入佢哋嘅家庭習慣, 覺得難頂就只好搬走或返娘家住. 成日為咗62 同C6 嘈, 家嘈屋閉, 好影响大家感情, 更影响小朋友成長.

男爵府

2020勳章

引用:其實搭的士可能7個字已經到你媽媽樓下拉~方

原帖由 jackiemei 於 14-06-25 發表
其實搭的士可能7個字已經到你媽媽樓下拉~方便快捷。我尼2日因個女病左,放工都係的士(我7個月),平時放工 ...
係羅,如果之後仲一齊住先係大問題,你吾瞓,個bb都要瞓,甘大聲,個bb都會喊,甘你老公打算点解決??

男爵府

引用:Quote:原帖由+jackiemei+於+14-06-25+發表

原帖由 Esther_531 於 14-06-25 發表
係羅,如果之後仲一齊住先係大問題,你吾瞓,個bb都要瞓,甘大聲,個bb都會喊,甘你老公打算点解決??

...
我屋企人應承左半年之後幫我照顧,所以我都有一段時間唔會同c6,62住,

始終家家有本難念的經,你地睇我好,我睇你地好姐,

我62沖完涼成日著條底衭係風扇前面吹,又煙,又啤酒,我地同佢講左好多次唔好咁做,

最終咪咳low,吾係我地唔關心佢,如果佢自己都唔愛鍚自己身體,我地點改變佢習慣都冇用⋯

我有時只係想要一個乾淨,舒服既屋企,我有錯嗎?每次清潔完15mins分鐘后就會打回原形,

每兩三曰就有一條四腳蛇出現,你地頂得順嗎?

不過睇左呢到D JM講完,我都化啦,點努力搞一個家都係冇用⋯⋯

首頁

尾頁

跳至