時政擂台

跳至

首頁

尾頁

大宅

我冇睇到tvb嗰段嘢啊。
仲講咗啲咩?

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

引用:我冇睇到tvb嗰段嘢啊。仲講咗啲咩?

原帖由 麻辣媽咪 於 14-06-24 發表
仲講咗啲咩?
唔記得啦! (我當時有其他嘢做緊,一心二用下接收弱咗啲。

係昨晚 tvb 互動新聞台播的,唔知mytv 有無得重溫呢!

大宅

ning.. 發表於 14-6-24 15:46
唔記得啦! (我當時有其他嘢做緊,一心二用下接收弱咗啲。

係昨晚 tvb 互動新聞台播的,唔知mytv ...
哦~~唔止土地開發,香港一直都係睇中央辦事,冇實權。

補充內容 (14-6-24 15:59):
打錯,係邊境開發至啱

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

引用:Quote:ning.. 發表於 14-6-24 15:46 唔記得

哦~~唔止土地開發,香港一直都係睇中央辦事,冇實權。
分公司~係咁㗎喇!

珍珠宮

引用:我冇睇到tvb嗰段嘢啊。仲講咗啲咩?

仲講咗啲咩?
hello,麻辣媽咪

我忙完~有時間嘗試搵有關片段俾你睇,但搵唔到我 早前 睇的那一段。

昨晚,我都係差唔多時間(10~11 點)睇到的。

我只能找到~下面的一段連結是有關同樣的報導,而且詳細好,(我都係剛剛先知原來係講 [頭條新聞 ] )。

昨晚,我看的“不是”這個女主播㗎! 而且內容簡短好多。

同時,兩段新聞有點出入~我看的是話邊境發展“權”,而且有提及中共的。

下面這段比較詳細,但~內容是 邊境發展“計劃”。

我覺有必要~向你澄清一下。

http://news.tvb.com/local/53a8574d6db28cea5f000003/

大宅

麻辣媽咪 發表於 14-6-24 15:06
大家發表吓觀感啫,唔需要攻擊我無知嘅。
網上討論嘅嘢,同意就同意,唔同意就平心靜氣講,唔好玩攻擊,拗 ...
而家香港社會上發生咁多衝突,就係好多人的心態已經轉變左,動不動就嘈、沖、打(偏激d講句,極似在國內見到他們解決問題的方式,當然唔計指責政府),無晒以前大家會座下慢慢傾果種精神,所以祇有調整自已的心態,你有你講,我有我做。
梁生一上台,就擺明係親中,如果唔係都會有個位俾佢座,我唔介意親中,始終香港係屬於中國,呢樣野係無可改變,不過既然話一國兩制,咁就唔該好好把持呢個“兩制”,唔好阿爺點講你就點做。好似最近期關於“一簽多行”呢個問題,早個幾月時社會上已有話改變“一簽多行”個方式,當時政府死撐話唔會改變,仲話批核權屬於中央,不過不久後,“環球時報”出聲話的確影響左香港市民的生活方式。好喇,過左兩日,蘇錦梁就話會了解下可以點做。講真,相信“環球時報”唔會係一間普通新聞機構掛?點解香港社會有咁多聲音,政府都唔出聲,咁(口岩)得咁(喬),“環球時報”講完就到香港政府講?定大家夾好時間講呢?呢d真係我地普通市民係無法理解。

對於與鄰近地區融合,呢樣係一個地方要繼續發展的必然方向。不過睇返過去呢十幾年,深港之間的經濟交流,個人覺得深圳得益多過香港。香港有多少公司遷去大陸或開新公司?呢d公司在大陸請左幾多人,相當於香港多左幾多人失業。有人會話香港都有好多公司都係靠大陸d貨再出口賺錢,呢個講法講啱一半,初期外國係靠香港買到平貨,不過最近十年,外國已經直接跟大陸公司買野,因為佢地已經學晒我地香港套技術,可以飛起你地班香港人,得益究竟係香定大陸呢?呢一點相信好多在大陸做過生意的香港人都會有體驗。

亦有人話沙士期間全靠自由行救番香港,講真的確係幫左唔少,令香港在好短時間就回到氣,不過係咪真係無左自由行香港就死梗呢?香港過去就未試過大風浪?點解要將自由行的功效放到咁大呢?如果唔係自由行,令香港的通漲加劇,香港人…我指普通市民需唔需要面對生活上、居住上等的問題呢?點解政策上仲係繼續將d雞蛋放係一個籃裡邊呢?

禁止訪問

回覆:地道香港人睇東北發展

男爵府

賣地係政府的主要收入來源,賣左地俾私人發展商,政府先有錢興建公屋。雖然公屋係有租金收入,但係政府係蝕緊錢(收吾返建屋費),吾搵私人地產商補貼,點維持到興建公屋的開支。
[img align=left]C:\my documents\IMG_1427_1_1_1[/img] [img align=right]C:\my documents\DSCN1156 10-04-2004_1_4_1[/img]

大宅

麻辣媽咪 發表於 14-6-24 15:06
大家發表吓觀感啫,唔需要攻擊我無知嘅。
網上討論嘅嘢,同意就同意,唔同意就平心靜氣講,唔好玩攻擊,拗 ...
呢度所有話支持東北發展既原因,都無一個有理服眾,但d人又敢堂正話係梁粉護主。

蛇女    發表於 14-6-28 15:44

大宅

kmlui6613 發表於 14-6-25 12:40
而家香港社會上發生咁多衝突,就係好多人的心態已經轉變左,動不動就嘈、沖、打(偏激d講句,極似在國內見 ...
至大公報係你!大公報到出汁!

珍珠宮

引用:個發展計劃對香港人利多定係斃多?住宅土地

原帖由 麻辣媽咪 於 14-06-22 發表
個發展計劃對香港人利多定係斃多?

住宅土地以低密度豪宅為主,大家覺得仲有幾多香港人需要咁嘅豪宅。
咁樓主又有冇諗過

當政府發展東北到七至八成時,
遊行都唔遲呢?

200萬上街遊行就夠啦(係咪)

現時傳媒(毒蘋果) /政棍,都係為選票/為錢!

議員都係一份職業,今時今日,冇人睇到咩?

急一時邊個贏?

萬物皆空,因果不空

珍珠宮

2024年龍年勳章

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

珍珠宮

2024年龍年勳章

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

珍珠宮

2024年龍年勳章

以上兩圖我轉載自膠登,其實東北計劃同大埔、馬鞍山差唔多,點解會俾人講到好似洪水猛獸咁?唔通想學天水圍公屋比重咁多嘅模式?

補充內容 (14-6-28 06:04):
更正:其實東北計劃同大埔、馬鞍山差唔多,點解會俾人講到好似洪水猛獸咁?唔通想學天水圍咁嘅模式?

補充內容 (14-6-28 06:07):
東北計劃公屋比例較大埔馬鞍山仲高

禁止訪問

珍珠宮

引用:因為誠哥冇份

原帖由 awah112 於 14-06-28 發表
因為誠哥冇份
無心睡眠

禁止訪問

引用:有興趣、留毛

禁止訪問

引用:雖然話係諮詢左好多年,不過之前一直講係點

大宅

hummingbirdy 發表於 14-6-28 01:58
至大公報係你!大公報到出汁!
如果我係大公報,我尋晚就唔會去政總,唔會幫手叫口號,唔駛搭通宵車返屋企。我想問下,你有無係現場見到我地,知道左俾人偷雞通過左之後個樣係點?
唔該你再慢慢睇清楚先講啦,我有邊句講過贊成為通過而通過?香港而家就係無左理性討論,發展係必然的事,問題係要點發展,可唔可以有規范d,一步一步黎,唔係好似而家咁,一大片地,全部要翻起晒黎做呢?

仲有提醒一句,唔該七一出黎幫手叫下又好,舉下牌又好,盡你本份,唔好匿埋係屋企歎冷氣呀。

Rumrum    發表於 14-6-29 00:02

禁止訪問

引用:Quote:原帖由 awah112 於 14-06-28 發表因

首頁

尾頁

跳至