時政擂台

跳至

首頁

尾頁

大宅

個發展計劃對香港人利多定係斃多?

住宅土地以低密度豪宅為主,大家覺得仲有幾多香港人需要咁嘅豪宅。
我哋唔買,咁邊個買?

邊境位置咁有利,當大陸同胞買嘞,合理分析,好快就會搞埋中港融合,內地人來港免簽證,甚至免過關,理由係促進跨境經濟活動。
唔知係咩跨境經濟活動呢?走水貨算嗎?

咁會唔會慢慢內地人都可以合法在港工作㗎?

參考:

" ……吸引更多內地及海外學生和專才來港學習和工作。
……古洞北位處鄉郊,環境寧靜,加上往返內地的交通方便,是興建專上學府的理想地點。(第3頁)

——《專題便覽1 - 新發展區的策略性角色》"

即係起埋學校俾內地學生,仲要係專上嗰隻。
但注意!係用香港人嘅錢去建設!
當然香港人都可以入讀,但咁遠水路,呢個位置唔係為香港人而決定囉。

飯碗、學位、資源,分薄晒咯。

話就話創造就業機會,但到咗香港深圳無邊界,同城化之後,呢啲就業機會仲會屬於香港人咩?

參考政府網頁:
"粉嶺北新發展區會提供60,700 個住宅單位,容納174,900 人,其中有大約百分之六十是公營單位(包括居者有其屋)。"

乜咁少公營單位嘅 @@
公屋輪候册有成24萬宗喎,如果真係要解決房屋需求,點解唔起晒公營房屋?我哋都唔需要豪宅!

發展新市鎮係好,不過
橫睇掂睇,呢個都唔係為香港人而設嘅新市鎮。
係為邊個而設,你話呢?

青軒  睇清楚D實質料先:
http://www.nentnda.gov.hk/doc/pe/info_digest.pdf  發表於 14-6-28 10:52

男爵府

回覆:地道香港人睇東北發展

有興趣、留毛

M@ggie :-D

禁止訪問

引用:個發展計劃對香港人利多定係斃多?住宅土地

禁止訪問

侯爵府

15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

ALL ANIMALS ARE EQUAL, BUT SOME ANIMALS ARE MORE EQUAL THAN OTHERS.

別墅

仲以為一有發展就有金執tim

大宅

我對中港婚姻或戀愛冇意見,假結婚、重婚、通姦除外。

大宅

我對中港婚姻或戀愛冇意見,假結婚、重婚、通姦除外。

男爵府

不如叫香港的大學學府拒收大陸學生先,到時唔使再起或擴展學校,咁就有好多地方起樓啦!

禁止訪問

子爵府

如果起哂公屋,會唔會成為第二個天水圍?

別墅

發展乜野都好,問題係大家最後想如何,想經濟好,定好似歐洲咁,福利好,人人生活冇煩惱,但就冇乜動力,交稅多等等!東北又好,上水又好!大家都唔難想像最後香港可能都會變成另一個上海,另一個中國的城市!呢個好似係走唔到既現實!

大宅

經濟梗係好重要,但如果一個城市只係重視經濟就好大鑊,好多問題會接踵而來。
例如一切會阻礙經濟發展嘅嘢都要剷除,造成社會不公,官商勾結,教育亦會淪為為功利而存在,最受影響會係下一代,我哋嘅子孫。

大宅

雖然話係諮詢左好多年,不過之前一直講係點發展,不過而家個方向直接走去深港一體化。

地係香港人,如果發展方向以香港人為主的話我絕對贊成,例如東涌,雖然未能算完美,不過最少有不少人口居住,有個機場,亦有主題公園,更重要的是還能保持該區原有的環境,令該區由荒山野嶺轉變為令香港人得益的地方。

反觀東北發展,雖說是有十幾萬人口居住,但以整體面積計算,會不會太少呢,所以覺得政府的發展方向完全是為了準備與深圳互相溶合經濟而出發,但香港人能真正得益多少呢?會不會又變成另一個上水元朗呢?最近因為自由行人數稍為減少,不論政府或大商家已表示要怎對應,假設有一天自由行再減少,我們香港人不是要勒緊褲頭了嗎?

個人絕對贊成發展東北,但可不可以在發展房屋外,同時發展一些對本土經濟有實際效益的事情,例如發展部份為工業區,不要忘記有不少的香港公司要在大陸設廠,請大陸的工人,如能令部份工廠回流香港,會令更多香港人,特別是一批比較低技能的香港人有工可做。一個成功的城市除了有高技術高增值的行業,亦需要一些低增值低技術的行業在後面支持。

大宅

麻辣媽咪 發表於 14-6-22 16:30

住宅土地以低密度豪宅為主,大家覺得仲有幾多香港人需要咁嘅豪宅。
一係無知, 一係刻意散佈假資料
麻煩你提供「以低密度豪宅為主」既證據
同一番假話俾人反駁完一次又一次都仲要講出黎
人地大大幅發展圖, 高中低密度分佈列哂出黎
列為低密度既只有r3,r4,rr4 只有4幅「偏遠」地仔

成篇野唔係挑撥矛盾就係靠嚇
而家係發展有一新社區
包括左可以滿足區內居民需要既公共建設

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

起晒公營房屋?
香港地, 公營房屋比例最多既
應該都係天水圍

但天水圍就係俾人插規劃得唔好, 插得最勁
結果變做悲情城巿
天朗氣清

大宅

大家發表吓觀感啫,唔需要攻擊我無知嘅。
網上討論嘅嘢,同意就同意,唔同意就平心靜氣講,唔好玩攻擊,拗得贏又點,要睇嘅人服至得。

以後會發生咩事冇人知,睇落再荒誕嘅事都有可能發生。而且唔需要好多年。
你覺得我靠嚇,我覺得你睇得太表面太簡單,大家都有小朋友,諗遠啲亦係為咗佢哋。

大陸想殖民於香港,你真係覺得冇可能?講得好聽啲係中港融合,促進經濟發展,其實阿爺急不及待要天下大同啦。

起豪宅只係偏遠地仔,就咁睇可能係,不過要計返比例,用咗幾多公帑 vs 起幾多公樓 vs 起幾多豪宅,對比嚟睇先知道有幾失衡嘛,自己查吓啦。
宜家問題係動用嘅公帑,同能夠享用嘅人數不合比例嘛。

發展計劃講到會有好多設施俾公眾,我真係好期待,希望真係講得出做得到。
但我更希望到時享用嘅可以主要係香港人,而唔係深圳人。

係咪起哂公屋,都係拋個問題出嚟,傾吓,幾好呀。

Rumrum  件事傻仔都知係對地產商同中國同胞有利!
我支持你!  發表於 14-6-28 23:57
PapaDragon  依到不嬲係咁,好快就會慣架啦  發表於 14-6-25 18:19

大宅

kmlui6613 發表於 14-6-24 12:37
雖然話係諮詢左好多年,不過之前一直講係點發展,不過而家個方向直接走去深港一體化。

地係香港人,如果發 ...
有見地,而問題癥結就係,呢個發展計劃並非一個以香港本土得益為主要目的嘅計劃。

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

我昨晚睇 tvb 新聞,無錯係tvb

政府發言人已公開澄清:近日網上流傳一段 2012 的訪問片段,梁振英 有提及中港融合,但不是指 東北發展計劃...兩者是不同的計劃。

而 港府 是沒有 邊境發展權的,一切要看中共的政策。

(大慨意思係咁,有錯請指正)

公爵府

陪月勳章 畀面勳章

其實我有幻想過,將所有新香港人放返上大陸,取消一簽多行!
香港今日係咪會更美好?吸啖氣都清新啲,條路都濶啲!
當香港人想少啲大陸人的同事,香港政府不斷放更多大陸人落黎!將來會變成點?
其實唔需要咩政棍,或者佔中班人講!
自己行出條街,搭地鐵,都應該感受到今日的香港!我反對暴力,但有無其他方法救救香港?

首頁

尾頁

跳至