夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

baby2kingdom 發表於 14-6-22 17:23
借左唔還,就唔係借啦,不如直接比

大宅

amkiki 發表於 14-6-22 17:09
老公做小生意,我做文職揾得多過佢,家中大部分開支都係我出。佢有時会問我借5000元~10000元買貨,我会叫佢 ...

其實你老公似乎唔係好生意, 打返份工啦, 佢都照顧唔掂自己, 點樣顧頭家? 可以既話同佢傾下啦

大宅

我C6每到月尾都成日問我借1千幾百用, 到出糧嗰時佢都會準時還錢, 如果我知道佢都無錢, 咁我會比佢再遲多一個月還, 因為我覺得呢個係責任問題, 由其是係男人, 一定要識承擔責任, 無錢可以再遲d, 但絕對唔可以唔還錢。呢個並唔係計唔計較嘅問題。

侯爵府

引用:老公做小生意,我做文職揾得多過佢,家中大

原帖由 amkiki 於 14-06-22 發表
老公做小生意,我做文職揾得多過佢,家中大部分開支都係我出。佢有時会問我借5000元~10000元買貨,我会叫佢 ...
話明借,梗系要還啦。
如果唔使佢還個d叫俾啦

翡翠宮

問題已經唔係佢還唔還
係佢既生意仲應唔應該繼續
佢不停要擺錢入去(唔理邊個既錢), 咁既生意要黎做咩?

你殘忍D叫佢認清事實好過啦, 如果唔係你不停比錢佢不停做蝕錢生意; 其實本質同賭錢無分別

珍珠宮

回覆:如果老公問你借錢,需吾需要佢還呢?

一定要

男爵府

搵唔到食既生意(指連自己都養唔掂), 仲要問人借就不再是生意, 只是小玩意. 搵份正識做好過啦. 小玩意平時公娛時間攪得啦, 當bouns.

禁止訪問

禁止訪問

複式洋房

我都有借錢比c6,佢都係自己開鋪一開始未夠錢周轉,我借左都吾少架,我會叫我c6還但吾係逼or催,不過我c6好好會主動每日話我知公司條數,仲吾介意開埋公司盤數比我睇,我又吾係等錢洗加上我都覺得兩公婆無計,所以知佢無錢個陣我都會間吾中放錢落佢銀包,但係公司錢吾同所以一定要佢還,不過我所諗住佢還完錢送份大禮比佢

大宅

如果係做生意緊係要還, 公司盤數都要做好咖, 如果收入/支出冇記清楚, 都好難搞得大

男爵府

平時我老公借完,下个月會自己自動自覺還。
佢都借左我六萬蚊,每個月一千蚊咁還~我又ok...咁樣可以防止我一下子買个袋就亂洗咗佢

男爵府

數目不大,次數不多就算啦,無好比佢知你有大把

大宅

佢都講到明話問你借,咁梗係要還啦,同埋大部份開支你都你比咁滯,做老公既都有自己擔當既角色嫁嘛....如果唔係佢咩都旨意哂你......至於你話佢做小生意,如果有還番錢俾你的話,三兩次借都還可以,但如果長期問你借的話,不如同老公商量下執左佢或者做第二d小生意.....不過用詞要小心,免得會傷佢自尊心......

男爵府

我會叫老公還,有借有還,好正常。唔還就唔好問我借,下次叫佢講“比”啦,儍既!

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我係ftm,老公自己接job做,佢問我借錢,無論係在家用內借或者我私己借俾佢都好,我都會要佢還,吾係計較問題,係原則同佢既責任問題,如果借完無得還,即係佢做到蝕,咁就要佢留意一下工作上開支既事喇

一味要借住俾佢為生,咪即係做蝕本生意?

侯爵府

佢發你晦氣時,你問佢做乜咁計較

8-)

伯爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

嘩 點過世 一個男人塭10000都無

大宅

咁你知唔知佢做咩生意架?

一係話投資落生意度,要佢比你睇下買左咩貨。

侯爵府

回覆 amkiki 的帖子

你老公
做生意做到屋企大部分你出,仲要問你借錢,叫佢摺左唔好做好過啦(佢做到咁,我覺得叫你出糧比佢冇分別囉)
係我老公ge話,何止要還,仲要計返利息添(借$1000,1個月內要還$1500)

rachel_ching  X2  發表於 14-6-25 14:58

首頁

尾頁

跳至