嬰兒用品

跳至

首頁

尾頁

大宅

請問avent 奶樽係紫外線下係未會釋出有毒物質?BB 8月出世,我已經買哂avent奶樽了!點算好?!
請指教!我係新手媽媽!謝謝!

公爵府

熱血勳章 畀面勳章

回覆:Avent 奶樽

我bb出世到而家都用緊,冇問題喎

複式洋房

回覆 bbbear1112 的帖子

打電話去問下佢有無得退.....

複式洋房

aprilbaby04 發表於 14-6-23 14:18
我bb出世到而家都用緊,冇問題喎
慢性既毒係唔會即刻有問題,得閒去了解下bpa

大宅

回覆 mickey123qwe 的帖子

請問BPA 係咩黎ga?? thx

大宅

啊?我仔都用緊

複式洋房

bbbear1112 發表於 14-6-23 15:22

請問BPA 係咩黎ga?? thx
google下
https://www.google.com.hk/search?newwindow=1&es_sm=93&q=bpa+%E6%9C%89%E5%AE%B3&oq=BPA+%E6%9C%89&gs_l=serp.3.0.35i39j0i30.7725.11315.0.13087.2.2.0.0.0.0.114.174.1j1.2.0....0...1c.1j4.47.serp..0.2.172.kZcqFz_wQjA

複式洋房

我買左玻璃樽,盡量避免用塑膠野!

複式洋房

bryan143 發表於 14-6-23 23:15

我買左玻璃樽,盡量避免用塑膠野!
玻璃樽係好,但我怕會跌落地
呢個世界睇黎無乜野安全.............

大宅

BK Milk勳章

bbbear1112 發表於 14-6-22 17:23
請問avent 奶樽係紫外線下係未會釋出有毒物質?BB 8月出世,我已經買哂avent奶樽了!點算好?!
請指教!我 ...

Where is yr source ?

複式洋房

邊導睇到話佢有問題?我見佢都話無BPA,我未買唸緊買邊隻好

禁止訪問

大宅

我本身都想買,見到個報道即刻轉變。而家想買pigeon。安全d好。心安理得。慢性既野唔係咁快睇到x2.

男爵府

Where is it source?

複式洋房

剛剛搵左相關的報導,之後睇左相應的論文,俾返D意見俾大家想清楚。

1. 首先中文報導指出是PES經過紫外光會釋放出「非常高」含量的類BPA物質,研究是用細胞測試反應,不是直接檢測出含量,根本無從知道PES釋放出多少類BPA物質。
2. 研究本身是主要測試Tritan塑膠(樣本數25件),PES只是作為附加參考(樣本數3件),PES樣本數基本上是不足作結論,而另外PPSU的樣本數是0件
3. 研究的紫外光分別是UVA及UVC,UVC是一般消毒用的紫外光燈,而UVA一般不會消毒用(陽光包含UVA的波長),研究顯示UVC是沒問題,UVA才可能令PES釋放類BPA。現在 UVA才有可能導致PES釋放類BPA,一般紫外光消毒燈是用UVC波長,如果大家基本很難接觸到UVA,基本上不用太擔心。
4. 研究中PES奶樽要先經過80小時的UV照射才會進行測試,任何塑膠經過長時間照射都會出現老化,所以定期更換奶樽是比較安全的方法。
5. 香港一般家庭奶樽都係用蒸氣消毒,用紫外光消毒比較少見,而且UVC紫外光釋出類BPA的機會較低。
6. 食物安全中心的研究報告指出,無PC奶瓶(即PES,PPSU一類)吸收的雙酚A含量中位數為0.01-0.5ug/kg,母乳餵哺為0.3 ug/kg,2者不見有明顯分別,而且都符合世衛標準。 (母乳有雙酚A的原因: 母親用塑膠製品時會吸收釋放的雙酚A,從而帶到母乳身上。)
7. 食物安全中心的研究報告亦指出,現在PES及PPSU奶樽的原料是雙酚S,是一種類似雙酚A的材料,雙酚S的毒性研究還未清楚,需要重申評估。

所以如果真係驚奶樽有雙酚A,請直接改用玻璃奶樽,任何一款塑膠奶樽都有風險,就算母乳餵哺嬰兒都會吸入一定份量的雙酚A。
仲有如果用塑膠奶樽,根據指示清洗消毒及定期更換奶樽才是最好方法。

安全奶瓶不安全!紫外線照射釋毒素
http://www.appledaily.com.tw/rea ... B%E6%AF%92%E7%B4%A0

外國報導原文 (英文)
http://www.motherjones.com/envir ... n-nalgene-dangerous

研究原文
http://www.ehjournal.net/content/pdf/1476-069X-13-41.pdf

嬰兒奶瓶和兒童餐具的安全問題 (食物安全中心)
http://www.cfs.gov.hk/tc_chi/pro ... tles_Tableware.html

ho-liday   jm 好勁呀, 等我仲以為 BPA-free 就是安全的  發表於 14-6-25 19:09

別墅

我都用緊喔

首頁

尾頁

跳至