樓市動向

跳至

首頁

尾頁

大宅

因為買咗樓先賣樓,所以宜家好大壓力…… 唉……
新樓個邊就快要俾錢,但宜家層樓又未賣到,好擔心賣唔到點算,好大壓力丫……

>>爸爸同媽媽既心肝寶貝~心甯小公主~<<

伯爵府

BK Milk勳章

回覆:Suet813 的帖子

你層樓低層景觀差(28hse見到),sorry to say,減左價仲貴過6月份幾單高層的成交價點賣得出?你有冇上網看成交價?

大宅

回覆:賣樓真係好難……

其實個個係我放上去既價,因為太多地產問,實際私下我放緊508,宜家呢度得三個單位放緊,另外5樓個個放緊51X, 如果唔經地產我仲可以平的,而且相比起上個月啲樓價又升咗,我唔賣5字頭,我新樓個邊都會好辛苦丫…

大宅

回覆:賣樓真係好難……

同埋我有樣野好唔明架,點解上網見到既成交價,係你去搵樓唔會搵得到既??

即係好似我宜家咁,我係打去啲地產度問宜家賣緊幾錢,問咗幾間都答我,低層你預要510以上,低層係指5樓,我話我睇成交都係4字頭,佢地就會話個啲單位係早幾個月做,宜家冇呢啲價錢架啦,咁究竟個啲盤係邊度黎既呢?

男爵府

引用:同埋我有樣野好唔明架,點解上網見到既成交

原帖由 Suet813 於 14-06-22 發表
同埋我有樣野好唔明架,點解上網見到既成交價,係你去搵樓唔會搵得到既??

即係好似我宜家咁,我係打去啲 ...
有d低價成交,多數是自己人買賣

大宅

引用:Quote:原帖由 Suet813 於 14-06-22 發表同

原帖由 JOJA 於 14-06-22 發表
有d低價成交,多數是自己人買賣
其實我宜家都好矛盾, 我都唔知自己應該放幾多好…

侯爵府

希望你賣到好價,睇左幾個post,發覺換樓真係好煩。政府出招好心做壞事,攪到正常換樓程序都鬼咁令人困擾。

JunJunJu  can't agree more...好心做壞事  發表於 14-6-22 23:05
eggcarol  Agree  發表於 14-6-22 22:19

大宅

引用:希望你賣到好價,睇左幾個post,發覺換樓真

原帖由 mama01 於 14-06-22 發表
希望你賣到好價,睇左幾個post,發覺換樓真係好煩。政府出招好心做壞事,攪到正常換樓程序都鬼咁令人困擾。

...
多謝你丫,我新樓個度要俾21萬稅,七除八扣,我呢度賣唔到5字頭,我都真係會好辛苦… 唔係話想開個天價,但貴賣貴買,都冇計…

子爵府

引用:Quote:原帖由 mama01 於 14-06-22 發表希望

多謝你丫,我新樓個度要俾21萬稅,七除八扣,我呢度賣唔到5字頭,我都真係會好辛苦… 唔係話想開個天價,但 ...
但賣唔出仲大獲喎,平少少快快賣出無咁擔心仲好

大宅

引用:Quote:原帖由 Suet813 於 14-06-22 發表多

原帖由 babygirl2004 於 14-06-22 發表
但賣唔出仲大獲喎,平少少快快賣出無咁擔心仲好
但係點先為之平少少? 其實我宜家毫無頭緒…… 之前買新樓個時地產同我講難3個度起碼放到五百幾,好啦,咁去抽新樓啦,抽完樓俾完訂,到宜家賣啦,五百頭都咁難 T_T, 但再減到四百尾,我新樓會供得好辛苦丫…… 唉… 宜家都唔知點好,我都好矛盾

侯爵府

地產講野只係因為左賺佣,咩都講得出。

賣唔到5字頭佢無責任。但賣唔到,你就大壓力囉。

funbi0816  無錯  發表於 14-6-24 20:14

伯爵府

BK Milk勳章

引用:同埋我有樣野好唔明架,點解上網見到既成交

即係好似我宜家咁,我係打去啲 ...
當你賣出左就明點解網上見到4字頭,有心放和無心放開價都唔同,good luck!

伯爵府

BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由 babygirl2004 於 14-06-22 發

但係點先為之平少少? 其實我宜家毫無頭緒…… 之前買新樓個時地產同我講難3個度起碼放到五百幾,好啦,咁 ...
你點可以信AA話放五百,放到幾多睇成交和估價,AA講野信一半好了。

大宅

引用:Quote:原帖由 Suet813 於 14-06-22 發表但

原帖由 moyan 於 14-06-22 發表
你點可以信AA話放五百,放到幾多睇成交和估價,AA講野信一半好了。
唉… 宜家知道了……

伯爵府

BK Milk勳章

引用:希望你賣到好價,睇左幾個post,發覺換樓真

原帖由 mama01 於 14-06-22 發表

...
又關政府咩事?

樓主係等賣樓D錢比新樓既首期等開支,樓换樓的話除非可以拿出另一筆首期又供得起2間,如果唔係就先賣後買,而家樓主先買後賣又唔夠資金,一定有壓力架喎,關政府乜事?

786  Agree  發表於 14-6-24 13:37
fumi  同意  發表於 14-6-24 00:51

大宅

尋日我都去左睇樓呀,其實個度上個月有兩單成交,都係3.5M左右,個賣家就出4M,個AA又係死係度話之前見到的3.5M係假的,係為左比少D稅,所以做假的。

但其實個度銀行都係估得3.4M左右,4M佢真係當我傻的。

大宅

引用:尋日我都去左睇樓呀,其實個度上個月有兩單

原帖由 kotoken 於 14-06-22 發表
尋日我都去左睇樓呀,其實個度上個月有兩單成交,都係3.5M左右,個賣家就出4M,個AA又係死係度話之前見到的 ...
冇錯,宜家事實真係咁,我哋對買賣唔熟,就只有聽AA講,但倒頭來自已捉蟲……

水晶宮

引用:Quote:原帖由+kotoken+於+14-06-22+發表尋

冇錯,宜家事實真係咁,我哋對買賣唔熟,就只有聽AA講,但倒頭來自已捉蟲……

...
好鄧你壓力大,希望你順利賣出好價錢!

大宅

引用:Quote:原帖由 Suet813 於 14-06-22 發表冇

原帖由 eggcarol 於 14-06-22 發表
好鄧你壓力大,希望你順利賣出好價錢!
多謝你~

大宅

回覆 Suet813 的帖子

加油,AA都好想你賣得高,佢收多D佣的。

但,記住一樣,不論係買定係賣,唔好聽晒AA話,佢的目的一定唔係幫你,目的只有一個,一定係賺錢。

首頁

尾頁

跳至