跳至

首頁

尾頁

別墅

高德根已註冊PM 但上星期五收到青山聖彼德又收PM...人生交差點....唔知點㨂好....

禁止訪問

禁止訪問

別墅

thanks....

男爵府

兩間唔同教學,青彼係活動教學,而高得根係傳統教學(有d谷)。睇你小朋友想係咩環境下成長

大宅

回覆:青山聖彼得 VS 高德根

雖然已註冊我會轉青彼,環境師資,師生比率都係青彼好d
除非高係am, 我先會選高

大宅

我仔讀左兩年高, 一點都唔谷。我嫌佢地功課量太少。講谷好似SIU LUN 聖彼得谷D。我見人地K1 一到WKEND都有閱讀報告。反而我仔係無的。寫字又唔多。
所以高唔係傳統學校黎, 當年我放棄梁李要高, 都係貪佢唔谷。

別墅

聽你咁講原來高都唔算谷
我仲有個細女,咁咪㨂青彼會好啲,起碼第日報N班好似有機啲

大宅

回覆:germantsang 的帖子

你細嘅想讀青彼N,咁大個個讀青彼會有分加, 多數都收除非佢真係in得好差

男爵府

ChrisAlfred 發表於 14-6-23 00:00
我仔讀左兩年高, 一點都唔谷。我嫌佢地功課量太少。講谷好似SIU LUN 聖彼得谷D。我見人地K1 一到WKEND都有 ...

我有朋友仔係讀K1高德根,成日比老師打黎吹佢幫小朋友溫書,話好多字唔認得,我女K1讀聖彼,冇呢個問題的,所以我朋友都說高教得比教快(谷)追的好緊,當然對升小一完全冇問題啦,但如果對一個讀書較慢既小朋友就會有D緊..係會有讀書報告,但多數係叫小朋友畫圖案,而家長就寫返小朋友睇呢本書既心情

男爵府

回覆 HAPPYGIRL_0210 的帖子

青山聖彼得個風格係, 唔介意教得慢亦唔會針對跟唔上既小朋友
佢既宗旨係make sure小朋友學識
青彼老師多資源多, 而且老師有愛心
佢真係一間好好學校, 只係呢個時勢好多人覺得佢淺怕小學難適應傳統學校

間間學校做法唔同, 好多都想保持教學水準, 而呢d水準可能係"谷"家長而得來既

大宅

我會選近屋企既,始終方便d。
另我仔仔現在高k1, 間學校一d都唔谷,每日一樣功課,一個月教5-6個中文生字或詞語,英文教3個,其實小朋友上堂留心,佢地一地會識,因由開學到現在我都冇同仔仔溫習,而老師亦話佢冇問題。

ChrisAlfred  完全同意。一點都唔谷, 老師都講過, 上堂留心, 一定會識。  發表於 14-6-23 23:04

男爵府

kaky 發表於 14-6-23 14:47
我會選近屋企既,始終方便d。
另我仔仔現在高k1, 間學校一d都唔谷,每日一樣功課,一個月教5-6個中文生字或 ...
可能你仔仔比較聰明,我個朋友真係有D頭痛,怕小朋友跟不上

公爵府

2020勳章

青彼每日2~3份功課,k1上學期多數填色,下學期就線條練習,每2星期都有讀書報告,都係畫下書中人物,字就係家長寫。每個單元要認讀幾個中,英,普既詞句。

大宅

ChrisAlfred 發表於 14-6-23 00:00
我仔讀左兩年高, 一點都唔谷。我嫌佢地功課量太少。講谷好似SIU LUN 聖彼得谷D。我見人地K1 一到WKEND都有 ...
兆彼k1都無閱讀報告

ChrisAlfred  係咩?我見我朋友個囡,又係K1,見佢之前有幾次都話WKEND有閱讀報告  發表於 14-6-23 23:05

大宅

HAPPYGIRL_0210 發表於 14-6-23 10:33
我有朋友仔係讀K1高德根,成日比老師打黎吹佢幫小朋友溫書,話好多字唔認得,我女K1讀聖彼,冇呢個問題的,所以 ...
老老實實, 我個仔個班, 都有一至兩個同學有咁既情況。而我地旁觀者同埋聽老師講返, 其實係落差真係好好大, 至會叫家長幫手追返上個進度。我又唔覺佢教得好快, 如果問多幾間比較, 我反而覺得高係最輕鬆學習既一間黎。

大宅

小田心 發表於 14-6-23 22:44
兆彼k1都無閱讀報告
今年無,以前就唔知喇

男爵府

我曾經都係呢兩間學校中做選擇,我係交左青彼留位費,後選擇高.我慶幸冇選擇青彼,因為高離屋企近,特別返下午班嘅小朋友,食飯慢D至少十一點前都要食午餐.
我要勤力D

首頁

尾頁

跳至