自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

政府醫生話呢隻斜視只可带眼鏡矯正無得做手術,無得醫的,仲叫唔洗返去覆診!我小朋友6歲已矯視遮眼3年,有無資料可以比我參考

子爵府

好媽媽勳章

引用:政府醫生話呢隻斜視只可带眼鏡矯正無得做手

原帖由 kawing1125 於 14-06-22 發表
政府醫生話呢隻斜視只可带眼鏡矯正無得做手術,無得醫的,仲叫唔洗返去覆診!我小朋友6歲已矯視遮眼3年,有 ...
有手術做ga,睇眼科醫生(私家)問下意見啦

禁止訪問

回覆:調節斜視係咪無得醫?

大宅

引用:有手術做架,我有遺傳斜視,兩隻眼都有,8

原帖由 crystallography 於 14-06-22 發表
有手術做架,我有遺傳斜視,兩隻眼都有,8歲嗰年做左一隻眼。另一隻都仲有少少,長帶住眼鏡就會幫助focus

...
我想問做左手術後,個隻眼點呀?有無咩野要留意?

crystallography  係眼角邊位眼白紅左1撻,好快散  發表於 14-6-23 00:12

禁止訪問

回覆:happycarc9 的帖子

伯爵府

2020勳章

我想問下,幾多歲會發現?係咪好明顯?
我小朋友快一歲,有時(幾日會見到一次),佢望過黎既時候,左眼會\"射呢\"左,即係眼珠奇怪地向外望,係唔係即係斜視?要睇醫生嗎?

大宅

我小朋友大約一歲發現的,快快帶你小朋友去看看醫生吧

大宅

我個仔大約歲幾發現,醫生話可以觀察住先,因有啲大左會自己好返既,一路keep住覆診,到而家就黎4歲都冇好轉,所以決定同佢做手術

大宅

可以先找視光師驗眼,不太嚴重可以做eye training, 但要有恆心,陪小朋友日日做

kawing1125  請問 小朋友 是否調節内斜視?  發表於 14-6-23 11:01

別墅

好唔開心政府醫生咁樣同我講! 已經用了雙光眼鏡三年 , 每天遮眼五小時! 一句無得醫架無手術做 我地d邊幫唔到你 , 這幾天把我跌落谷底! 我找了私家眼科醫生下星期可以看, 希望女女斜視有得救, 我唔想女女比人笑, 因為他 開始長大知道自己出左問題, 情緒已經出事了 !

伯爵府

2020勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:好唔開心政府醫生咁樣同我講! 已經用了雙

原帖由 kawing1125 於 14-06-23 發表
好唔開心政府醫生咁樣同我講! 已經用了雙光眼鏡三年 , 每天遮眼五小時! 一句無得醫架無手術做 我地d邊幫 ...
唔使咁唔開心
我仔响兩歲幾發現有斜視同遠視,
响明愛睇嘅,都係一直每日遮眼幾個鐘,直至上咗小學就停喇,但都要帶眼鏡同覆診。去到5/6年班,雙眼完全正常晒,連遠視都無埋,直至依家16歲。
另一case係我細侄仔(twins細孖),
佢5/6個月大果時我發覺左眼珠仔斜斜地,健康院姑娘話正常,唔使擔心。到咗9個月大時,我叫弟婦再到健康院時堅持見醫生,最後都有寫轉介信去明愛。經過檢查後,証實咗係斜視,除咗開始要配戴眼鏡外,每日都要遮眼。到14個月果時,醫生見無乜改善,所以建議開刀放鬆神經線,排咗個幾月便可做手術喇。依家小朋友歲半大,眼珠位有改善,性格亦明顯咁比以前開朗好多。

別墅

回覆:fandycheng 的帖子

多謝你咁詳細, 現在的我好sad呀! 看到 回覆而家好d, 依家唯一可以做就係 睇多一兩個醫生, 同埋聽多d意見, 希望對小朋友有幫助

大宅

是外斜視,做了eye training 大半年,已改善了許多,但仍然要keep 住做一些maintenance training.

伯爵府

2020勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:多謝你咁詳細, 現在的我好sad呀! 看到 回覆

多謝你咁詳細, 現在的我好sad呀! 看到 回覆而家好d, 依家唯一可以做就係 睇多一兩個醫生, 同埋聽多d意見 ...
遮眼果幾個鐘最好做d可以令眼球活動多嘅行為,例如踢波
醫生話咁嘅效果會好d

唔好咁灰啦

伯爵府

2020勳章

回覆:fandycheng 的帖子

可唔可以分享多少少?因為下個月先見姑娘, 我小朋友快一歲,有時(幾日會見到一次),佢望過黎既時候,左眼會\\\"射呢\\\"左,即係眼珠奇怪地向外望,係唔係即係斜視?見到既時候想影底,佢又冇事

伯爵府

引用:可唔可以分享多少少?因為下個月先見姑娘,

原帖由 minikin 於 14-06-23 發表
可唔可以分享多少少?因為下個月先見姑娘, 我小朋友快一歲,有時(幾日會見到一次),佢望過黎既時候,左眼 ...
愈攰就愈明顯,醫生應該會叫你戴眼鏡先,未必一定要做手術嘅
上面係手術前,下面係手術後

伯爵府

2020勳章

引用:Quote:原帖由 minikin 於 14-06-23 發表可

原帖由 fandycheng 於 14-06-23 發表
愈攰就愈明顯,醫生應該會叫你戴眼鏡先,未必一定要做手術嘅
上面係手術前,下面係手術後
謝謝你分享,下個月去健康院會問清楚姑娘

子爵府

我大仔6歲係私家醫院做咗手術,so far 而加幾年都好好

珍珠宮

2020勳章 開心吸收勳章

引用:好唔開心政府醫生咁樣同我講! 已經用了雙

好唔開心政府醫生咁樣同我講! 已經用了雙光眼鏡三年 , 每天遮眼五小時! 一句無得醫架無手術做 我地d邊幫 ...
你小朋友係外斜視嗎?我小朋友係外斜視,醫生話做多些眼部training. 叫我千祈唔好遮眼。

大宅

多做眼部運動控制眼球肌肉
如果細個發現多做training 係會好返
我當年啲醫生話冇問題,唔影響視力就冇training
(當年冇咁hit topic)
到我中三個年學童保健referral 左去政府醫院
個醫生只係話只有手術可以做
因為過晒training 年紀
佢再加句,我外射角度大有成30幾度
冇青光眼個啲係非常好彩
做手術既唔好處係影相對眼係怪好樣衰
所以手術一定係最後先做

首頁

尾頁

跳至