嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

大宅

我女月尾就8個月,岩岩7個1半月先開始食固體,生果就只食左蘋果蓉,但我聽人講話蘋果係會比較難痾屎的(我女屎屎平時都係唔太靚同硬身)想問下仲有咩生果岩呢家食呢?香蕉呢家又食唔食得呢?

大宅

2020勳章

回覆 siukiki630 的帖子

6個月已經可以食香蕉架喇! 仲有梨, 啤梨等等...每樣試幾日就得!

大宅

引用:回覆 siukiki630 的帖子6個月已經可以食香

原帖由 mosmosma 於 14-06-23 發表

6個月已經可以食香蕉架喇! 仲有梨, 啤梨等等...每樣試幾日就得! ...
好呀,唔該哂!

別墅

引用:回覆+siukiki630+的帖子6個月已經可以食香

原帖由 mosmosma 於 14-06-23 發表

6個月已經可以食香蕉架喇! 仲有梨, 啤梨等等...每樣試幾日就得! ...
香蕉係咪用匙整爛就得?使唔使唔用水整欄?

水晶宮

2020勳章 2018復活節勳章

引用:Quote:原帖由 mosmosma 於 14-06-23 發表回

原帖由 rwh 於 14-06-23 發表
香蕉係咪用匙整爛就得?使唔使唔用水整欄?
吾使,壓爛就得

Hello siukiki630,BB大便硬即係水分同纖維唔夠,纖維方面,媽媽可以額外增加生果、瓜菜既種類和分量,減少進食高鐵質食材如蘋果﹑菠菜 ; 一日食兩份水果係好好架,啤梨、雪梨、蕉、時令新鮮既水果係好選擇! 另外,建立囡囡飲水嘅習慣係好重要架,平時可以係餐前用掌心順時針幫BB按肚仔,幫助腸道蠕動,排便都好D架。

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

大宅

引用:回覆 siukiki630 的帖子Hello siukiki630,

原帖由 [email protected]牛欄牌媽咪專線 於 14-06-23 發表

呢家我女都係一日一餐生果蓉,粥仔就2餐,佢飲水唔肯用奶樽飲,我只能用針筒餵佢飲,餐同餐之間會飲一。,兩支針筒水既,我聽人講蘋果會令便便硬d,唔知係咪既呢?

大宅

2020勳章

唔係太飲水, 可以煲下雪梨水, 竹庶水個D, 有D味BB應該都鍾意飲架.
siukiki630 發表於 14-6-23 16:35
呢家我女都係一日一餐生果蓉,粥仔就2餐,佢飲水唔肯用奶樽飲,我只能用針筒餵佢飲,餐同餐之間會飲一。, ...
BB 唔太飲水媽媽可以試下放幾片生果片,好似檸檬/梨係開水度,有少少香味吸引BB 飲水,或者開稀嘅果汁、好似上面JM 咁講自己煲梨水/竹蔗水/唔太油膩嘅湯水都可以飲,但係建立飲清水嘅習慣都好架,BB飲完水後爸爸媽媽要讚下佢都可以鼓勵BB飲水。 高的鐵質會易D 導致便秘 , 所以便秘個幾日可以少食蘋果,食下其他生果先。
我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

複式洋房

回覆:siukiki630 的帖子

bb宜家8個月。之前都晤用奶樽飲水,要用羹餵。之後買飲筒學習杯,就識啜了。仲可以飲好多水,一口氣飲3,4安水

首頁

尾頁

跳至