想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

哎,上月中發展有左,之後確定宮外孕,左邊!因爲右邊輸卵管本來就通而不暢!所以我選擇保守治療,希望保住左邊輸卵管!如果依加比我-再選擇一次!我可能選手術切左佢!原因1,好多人話發生過宮外孕的管子保留·也無用!原因2,打第1針我無反應,拖左8曰,指數都系吾跌!即D院,又打一針!當次跌得好好,7號到19號由6400跌到800,其間見紅7曰度!剛幹淨2曰!今早肚痛入院!照左,個胎仲響度,無細個!不過醫生話無爆!肚痛吾系因為爆左!當天出院……30再去照! 請問指數跌到幾多個胎會消失?同埋條輸卵-管有無用?

大宅

寶貝168 發表於 14-6-23 00:11
哎,上月中發展有左,之後確定宮外孕,左邊!因爲右邊輸卵管本來就通而不暢!所以我選擇保守治療,希望保住 ...
我第一次在右邊…切了。。。第二次在左邊…打針…
剛來了第一次經期…
如果有得比我再揀…
我會揀切埋去…
因為日後我再懷孕…
跟本沒勇氣再試自然…
打第一針跌得唔好…
隔 8 日又再打多針…
打後期間指數都有跌得唔好…
又話可能要打多針…
那種拖住拖住…
又未能解決到既問題…
很令人困擾…
期間間歇既肚痛…
都已經令人擔心到不得了…
無野驚…最驚個胎發漲後會爆 @@ 。。。
個胎好似未係咁快被吸收架…
最緊要跌到近乎 0 …

大宅

甘你地最後打左幾多針呀? 幾耐跌返去0? 我而家都係打緊針, 但今日驗血指數比上星期高左dd, 我好擔心要再打針或者做手術呀。

大宅

回覆:請教宮外孕打針保守治療問題?

之前都做左保留輸卵管手術,其實好想自然成孕但又好驚再次係咁,另外一邊之前做過清積水,宜家好想去照一照另一面是否通

別墅

回覆:寶貝168 的帖子

唔駛擔心架,我最近睇醫生,第一次有醫生講解宮外孕講得咁詳細,醫生話肧胎好聰明,會選擇最舒服嘅地方著床,最最好嘅選擇當然係子宮,第二選擇就係輸卵管嘅末端,因為夠大。如果子宮唔適合著床,或者輸卵管塞咗,大部份嘅肧胎都會游返去輸卵管末端著床。所以你唔駛擔心架,因為末端夠大所以大多數都唔影響。但我覺得要去做一個詳細嘅檢查,咁就可以輕輕鬆鬆等bingo. 原來緊張除咗會影響荷爾蒙分泌唔排卵,仲會令到輸卵管硬斑斑,醫生話只要放鬆晒,咁輸卵管就會變得好柔軟,荷爾蒙正常返,咁就好容易bingo.
祝我地快快bingo 生個健康bb :)

大宅

回覆:J0ycechan 的帖子

多謝你的鼓勵,唔知係咪多數醫生都保守講左壞既情況,所以好擔心的,我想問如果在輸卵管未端,唔係都算宮外孕嗎?但點都好第一次聽到這樣的解釋,都覺得好神奇,祝一齊快快早孕

別墅

引用:多謝你的鼓勵,唔知係咪多數醫生都保守講左

原帖由 dolphinwl 於 14-08-12 發表
多謝你的鼓勵,唔知係咪多數醫生都保守講左壞既情況,所以好擔心的,我想問如果在輸卵管未端,唔係都算宮外 ...
末端都係宮外孕,但末端特別大,所以既使縫合過,一般都會有足夠既空間。但如果輸卵管其他部份塞咗,或者唔通暢,又或者子宮環境唔好(肌瘤,色肉or有抗子宮內膜抗體等等),都會有可能再發生宮外孕,所以懷孕前最好check清楚 :)

大宅

回覆:J0ycechan 的帖子

我都想确定下有無塞,想照輸卵管,但之前做手術個婦科醫生話唔好照會容易發炎,不過見其他jm照完容易bingo又好想照,不過仲有黏連問題,所以好麻煩,我覺得如果自然受孕係奇蹟發生

大宅

回覆 dolphinwl 的帖子

各位,我返來羅!打左2針,最後今曰覆診,指數由6干幾跌到33了,下星期再指血!

大宅

回覆:寶貝168 的帖子

都跌得幾好,打針有無咩反應?養好身體再努力

大宅

回覆 dolphinwl 的帖子

初初無乜反應!之後呢2個月,間中有曰好似M痛甘!

大宅

回覆:請教宮外孕打針保守治療問題?

我岩岩入左院切左右面,想知仲有無機會另一邊懷孕3年了,第一次有bb,咁就無左

努力

大宅

回覆:tracy518 的帖子

我之前係右邊打針2日爆左,之後切耐,10年都有唔到,去照左邊都塞左,唔想煩,直接ivf,而家BB15個月啦,大家加油!

大宅

引用:我之前係右邊打針2日爆左,之後切耐,10年

原帖由 sammihuang 於 14-08-18 發表
我之前係右邊打針2日爆左,之後切耐,10年都有唔到,去照左邊都塞左,唔想煩,直接ivf,而家BB15個月啦,大 ...
謝謝你

努力

首頁

尾頁

跳至