跳至

首頁

尾頁

大宅

K2,見佢好有興趣計數,想了解下

子爵府

減齡達人勳章 畀面勳章

回覆:請介紹邊度學數學,K2幼兒

我女係大會堂讀手指速算,我女好中意,學得好開心

大宅

回覆:gigi19810326 的帖子

Thanks ! 手指算是珠心算嗎?同奧數有咩唔同?

子爵府

引用:K2,見佢好有興趣計數,想了解下

原帖由 kittytyl 於 14-06-23 發表
K2,見佢好有興趣計數,想了解下
家長有時間既話可以考慮自己教,先教數手指,然後個位數直式,熟晒個位再雙位數,每日5至10條功課,應該3個月左右可以計到5,6位加減。

大宅

回覆:kittytyl 的帖子

銀座啟樂教育中心,馬會上面

大宅

回覆:yeeyeey2k 的帖子

Thanks! 其實佢識counting, 數可以數到100以上,但加數唔識,又成日問我,我教佢個位加數,好似唔明係我問題?

子爵府

引用:Thanks! 其實佢識counting, 數可以數到100

Thanks! 其實佢識counting, 數可以數到100以上,但加數唔識,又成日問我,我教佢個位加數,好似唔明:sickmi ...
試下俾啲珠仔或佢鍾意既嘢佢計,例如你有2架車仔,我再俾多3架你,咁你宜家有幾多架?(先叫佢拎2架車,再叫佢拎3架,加埋計數)。

大宅

如果有實體車仔在面前佢又明2+3=5,因為佢數出來知5架。但之後問,可能憑心算,完全唔知!我唔知呢個age應該識幾多,但佢成日無端問我咩加咩等於幾好煩

子爵府

引用:如果有實體車仔在面前佢又明2+3=5,因為佢

如果有實體車仔在面前佢又明2+3=5,因為佢數出來知5架。但之後問,可能憑心算,完全唔知!我唔知呢個age應 ...
佢係k1定k2?大仔k2下學期學加減,唔使半個學期已識計5,6位加減,連續加減都一樣冇難度。我仔數學方面比較容易掌握,佢好鍾意砌lego,過千塊既船艦佢都可以一個人睇圖完成,有人話咁係代表佢空間感好,學數學相對會易啲。次女k1,識認數字到幾百,但計數我未開始教,所以暫時都未知教哥哥既方法用響佢度會有咩成效

子爵府

另外,我覺得一時唔明白都唔緊要,可以用實物計多啲先用直式呢啲抽象啲既計法,只要佢吸收到就得,唔使一定要佢學咁多住,最怕係一時教得太深,嚇親佢,搞到佢對數學冇興趣就大鑊喇

大宅

我仔K1將升K2,未4歲!你個仔好叻呀!要唔要出去另外學數?

子爵府

引用:我仔K1將升K2,未4歲!你個仔好叻呀!要唔

我仔K1將升K2,未4歲!你個仔好叻呀!要唔要出去另外學數?
我冇俾佢出去學有關學術既課程,因我覺得父母教成效更大。所以中英閱讀,數學,phonics等都係自己教。如非必要,都想自己黎,好好把握下啲親子時間,希望仔女冇嚇親,仍然覺得我係一個好媽咪好老師啦。

大宅

我仔k2 開始學手指速算,依家高班都已經學完了個人覺得幾好,依家有家長恊助,二位三位數的加法基本冇問題!間接性減法都識著

首頁

尾頁

跳至