懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

如題

大宅

回覆:傳統上,煲薑醋係奶奶煲,定阿媽煲?

傳統係點我唔知,我自己就99煲,仲煲埋俾我媽派,要幾多有幾多

大宅

咁要唔要媽咪同奶奶2邊一齊煲?

大宅

我99完全唔識煲,又唔食呢啲嘢!我媽媽自己煲,周圍派!

大宅

我唔知喇 我就要自己煲仲要幫佢地班人煲埋

男爵府

2020勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

傳統上係男家煲的

別墅

男家

水晶宮

2020勳章

引用:如題

原帖由 Babebabecat 於 14-06-23 發表
如題
有乜所謂?不過通常奶奶煲,話晒個b係跟老公姓

子爵府

傳統上係99煲

大宅

回覆:Babebabecat 的帖子

奶奶煲的,不過我奶奶都唔識,我媽亦好樂意煲

大宅

想生BB熱投 BK Milk勳章

傳統上是99煲,自己的新孫嘛。
不過,要睇99自己的意願,我就是自己媽咪整。

asmbok  我係自已煲既潻。我叫陪月煲,佢話要俾$600利是仲唔包批薑皮....  發表於 14-7-15 22:29

複式洋房

回覆:Babebabecat 的帖子

謝謝各位的答案,因我問我媽,佢又話應.該奶奶煲,問我奶奶,佢又話你阿媽食同派就你阿媽自已煲,咁其實傳統上,係咪兩個一齊煲?

伯爵府

引用:謝謝各位的答案,因我問我媽,佢又話應.該

謝謝各位的答案,因我問我媽,佢又話應.該奶奶煲,問我奶奶,佢又話你阿媽食同派就你阿媽自已煲 ...
我生3件都係自已煲,今胎都都係,我d親友上尼食同睇b. 我奶奶都無煲過。

伯爵府

引用:謝謝各位的答案,因我問我媽,佢又話應.該

謝謝各位的答案,因我問我媽,佢又話應.該奶奶煲,問我奶奶,佢又話你阿媽食同派就你阿媽自已煲 ...
咁你食吾食呀,問清楚好d. 原本煲夠自已食,跟住d親友先成隊人上尼食就大煲啦。

大宅

我媽媽同奶奶都爭住煲, 所以佢地2個煲完之後各有各派, 唔洗拎黎拎去比對方派咁麻煩.........

珍珠宮

係男家煲

複式洋房

回覆 waiman1204 的帖子

我奶奶先爆,要爭住煲,然後佢醒起我屋企人多, 佢驚要煲好多就即縮沙話自己唔識煲,話男女家分開煲.
我冇食佢煲嗰啲, 我堅持食媽咪煲嗰啲, 好食.

公爵府

畀面勳章

應該就係99, 不過現在邊個煲都冇所謂喇

公爵府

開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章

我估係99, 因為你都嫁左去男家嘛

不過, 宜家我相信邊個煲都冇所謂啦~
.........................................

複式洋房

【明報專訊】產前除了忙於執走佬袋之外,還要預早炮製一煲滋味豬腳薑,好讓產後進補驅風,並且大派親朋。不過,新一代媽咪對傳統習俗不大熟悉,容易不慎犯禁。由誰來煲薑醋、如何煲、如何食、如何派,其實都大有學問,我們請來金牌陪月珍姐教大家箇中學問。

「金牌陪月」珍姐(李素珍)做了逾20年陪月,照顧過大約240個產婦,亦有9年訓練陪月員的經驗,煲豬腳薑可謂駕輕就熟。

放大及觀看全部圖片(3張)

「從前社會不太富裕,產婦便一煲薑醋走天涯。食薑可以驅風,蛋又有鐵質,豬腳亦有骨膠原,較食補品便宜。」珍姐說。

傳統上,男家負責煲薑醋,但珍姐說﹕「現在時代不同了,女家也可以煲的。」當然,不少準媽媽亦會聘請陪月代勞。市面上亦有公司代煲薑醋,如八珍,6人分量($228)、12人分量($430),可於3日前預訂(查詢﹕2394 8777)。

落齊手腳好意頭

不過,傳統習俗還是要注意,珍姐說,當第一次添加材料到煲好的薑醋裏時,必定要落豬手及豬腳,取其有手有腳的意頭,即BB齊手齊腳。

放大及觀看全部圖片(3張)

「根據傳統習俗,十二朝當日要用一碗薑醋、一碗雞酒拜祖先,然後才開始派薑醋。滿月後則薑醋不可出門,否則怕BB『小器』,親友來家吃則無妨。」

雖說豬腳薑補身,但產婦必須待惡露排清後才可吃,否則會行血,惡露較難排清。坐月期間可以吃燉品,薑醋可以遲些才吃。

送禮自用分兩煲

儲存方面,豬腳薑被攪動過後,會混進空氣,之後必須煲至滾透,否則容易變壞,產婦和派給親朋的薑醋分開兩煲為佳。不加豬腳和蛋的話,毋須放進雪櫃也可以儲存半年,當然別放進密封、潮濕或太陽照射之處。

首頁

尾頁

跳至
熱門主題