自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

2020勳章

呢條IQ 題成日見:

三個人去投宿,
服務生說要300元,
每個人就各出了100元,湊成300元。
後來老闆說今天特價只要250元,
於是老闆叫服務生,
把50元拿去還給他們 。
服務生想:自己也很辛苦呢,
於是暗藏20元起來,
然後就把剩下的30元還給他們 。
那三個人每人拿回10元。

問題來了:

100-10=90表示每個人只出了90元投宿
90元×3人=270元+服務生的20元=290元
請問...那剩下的10元呢????

答案係:-

條數是老板收了 250+服務生 20=270元, 正是3人付出 90×3=270元

但我到目前為止還是想不通....
掉返轉頭諗,究竟嗰$10去咗邊呢
有人可以幫忙找出答案嗎😢😢

yusostupid  $270裏己包括服務生的$20,$270再加那$20,便會錯  發表於 14-6-23 01:21

男爵府

回覆:傳統IQ 題

250/3 +10 x 3 =280

男爵府

2020勳章 畀面勳章

我都想知

公爵府

老闆退左50蚊後,三人出的錢已不是300蚊,而係250元蚊。服務生暗藏20蚊,三人各拿回10蚊,100-10等於90,90x3等於270蚊,因為服務生暗藏了20蚊,所以270蚊-20蚊,就是老闆實際收取的250 唔好俾300 呢個數呃左

水晶宮

2020勳章 2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

哎。。。。三條友仔以為房租是270,跟住收到回水每人10元。即是房租250+落格20+每人回水10元。。咁就300啦。。。。

一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

公爵府

100-10=90表示每個人只出了90元投宿
90元×3人=270元+服務生的20元 ((其實呢度都係誤導左你 ,270蚊已包服務生暗藏的20蚊 ,點會係+?應該係- ))=290元
請問...那剩下的10元呢????

侯爵府

畀面勳章

回覆:TPMummy 的帖子

$270已經加左服務生嗰$20元啦,後面唔應該加多次服務生嗰$20
所以條問題$270+$20係跣人嘅

大宅

當然有偏差啦,三人本來夾100元才會得出300元的總數,現在拿各人出90元計算出300的算式是這樣
90×3=270 減貼士20=250

大宅

回覆 TPMummy 的帖子

呢條IQ題主要係混淆大家概念,減價後,每人只係付出90,總數只係付出270,你不必再加20,(因為服務生取去的20元是包括在270內,即250+20)只不過人總是先入為主,要同原先的300比較,夾硬要270+20,變成290後,大家就覺得唔見了10.其實大家別忘了,三個人每人口袋裏還有10元哩.(250+20+10X3咪等於300,冇少到一個崩)

男爵府

三人付$270
正是老闆$250+服務生$20

分清楚哪邊是付出,哪邊是收錢就不會錯了

伯爵府

2020勳章

引用:老闆退左50蚊後,三人出的錢已不是300蚊,

原帖由 babyco 於 14-06-23 發表
老闆退左50蚊後,三人出的錢已不是300蚊,而係250元蚊。服務生暗藏20蚊,三人各拿回10蚊,100-10等於90,90 ...
老板收的$250+ 伙記收起的$20 = 三人共付出的$270,呢個計法我都明。
但我總係唔明點解掉轉計,就總是欠了$10?

大宅

畀面勳章

(250/3)+(20/3)=每人出嘅錢

大宅

畀面勳章

引用:Quote:原帖由 babyco 於 14-06-23 發表老闆

原帖由 TPMummy 於 14-06-23 發表
老板收的$250+ 伙記收起的$20 = 三人共付出的$270,呢個計法我都明。
但我總係唔明點解掉轉計,就總是欠了$ ...
你掉轉條式係點?

大宅

畀面勳章

引用:呢條IQ 題成日見:三個人去投宿,服務生說

原帖由 TPMummy 於 14-06-23 發表
呢條IQ 題成日見:

三個人去投宿,
其實你已經將嗰$20加左落$270度
你條多數應該係$250+服務生$20係住宿費+找續$30=$300

伯爵府

2020勳章

引用:哎。。。。三條友仔以為房租是270,跟住收

原帖由 andyman 於 14-06-23 發表
哎。。。。三條友仔以為房租是270,跟住收到回水每人10元。即是房租250+落格20+每人回水10元。。咁就300啦 ...
哈,係喎,明白了。

首頁

尾頁

跳至