論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

上個月尾工人個妹打電話黎話urgent搵家姐,我無問原因出糧時主動advance左一千蚊過佢。上星期晨早有電話搵工人,原來佢老豆過左身!我又主動同佢講妳有七日大假(佢剛做滿一年!)決定幾時返去要話我知。

點知過左一日佢笑住口同我講,如果要走,需要6千蚊!我話等我打長途電話同老公商量先,點知C6話無意見:tongue: !我呢頭收線果頭佢就即刻好緊張問我阿Sir點話?我唔知點落台!事關銀根好緊,自己又先開口叫人放假,人地依家開到聲,無辦法都要諗掂佢!於是我準備借俾佢只係想問聲佢會點還。(其實我自己已打算叫佢每月還一千蚊,唔得就每月五百還足一年。)

點知佢曝露左一個錯愕表情,接住口快快話唔返去都得但係要借二千五俾阿妹帶返去。於是十一月成份糧就咁俾晒佢。我素黎都鍾意諗野,但速度較慢。我自己係到諗:點解死老豆咁大件事,老細放妳走(我一個女人湊住三個)都可以唔返佢!問佢點還六千蚊又一臉錯愕急急轉話題?奇怪,真係好奇怪!

我諗左一陣,試下將六千減二千五,得出一個好敏感o既數字:三千五百蚊(即一個月人工)我即刻明白,佢根本想借意問多一個月人工然後唔返黎!(事關上年佢已講過兩次話唔撈,跟住又話無錢俾一個月通知金,我見佢要供個女讀護士,我又好難請人,同佢講大家合作完成份約為止,佢又死死氣氣同你繼續做!)估唔到佢一招「綿裡針」我差少少中計!

大宅

妳都無唸佢老豆死左可能係大話而俾佢番去,妳已经好好架啦!不過點解要$6xxx咁夕?最好唔好借錢俾佢啦,真係要都少少好啦,因為妳每个月唔可以扣多過法例規定,況且借左佢又未必會appreciate,小心佢好快又用另一个excuse再問妳借!
原文章由 wan-wan-ma 於 07-11-17 02:33 發表
上個月尾工人個妹打電話黎話urgent搵家姐,我無問原因出糧時主動advance左一千蚊過佢。上星期晨早有電話搵工人,原來佢老豆過左身!我又主動同佢講妳有七日大假(佢剛做滿一年!)決定幾時返去要話我知。

點知過左一日佢笑住口 ...

禁止訪問

大宅

小心佢借左你錢唔返黎, 佢地好興架

原文章由 wan-wan-ma 於 07-11-17 02:33 發表

洋房

講起借$,我一定會問得佢好詳細,然後問埋agent 和朋友意見再考慮。

水晶宮

樣樣都係你開條路比佢食住上噃!
有人打電話搵佢,你都主動借一千,咁計落黎,死老豆問你攞六千都唔算多囉!
明搵你著數啦.下次唔好咁傻啦.

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

如果佢話俾我聽死親人要攞假, 我會俾佢放(如果佢講大話, 連詛咒親人o既說話都講得出, 我就豪俾你), 但唔會借錢俾佢!:tongue:

子爵府

醒目開學勳章

你就咪鬼啋佢啦!佢同你講乜都唔應佢,防佢玩錄音,仲要調高來買,等佢知難而退,唔好再試你底線!

別墅

唉!琴晚阿女喊,未得閒講埋下集:
我諗如果一個人真係愛老豆,相信佢點樣都要返去參加葬禮。但好離奇咁,到我俾去揀,佢居然話只要借二千五可以唔走?唔通佢愛我個屋企多過自己果個?當然唔係!原來只係步署!

等到「財到光棍手」,佢又出第二招。話所有仔女都返齊,差佢無返,阿媽見唔到佢唔肯食唔肯訓,其他兄弟姊妹見咁,夾錢買左來回機票過佢,叫佢即刻返!佢聲淚俱下同我講返去兩日都肯!佢黎打工一時一樣,我開始起火,話佢知因為一早預備佢走,我已經取消左好多活動補唔返轉頭,跟住無理佢!

第二朝佢又黎同我講要返去五日(當我應承左!)我好大反應咁話:五日!!佢即時話四日都得!我真係火都黎埋!鬧佢話:妳一時又話唔返,一時又話要返,跟住話兩日,之後又五改四,到底妳玩夠未?!跟住佢發老脾鬧我不近人情,機票買左都唔俾佢返!我好興回答佢:若然要返妳就俾番二千五百過我,我再從頭安排過!
佢背住我擰埋塊面控訴我:意思係話我蝦佢無錢,兼累佢要退機票!

你地話佢幾無賴!佢打左十年工,話無錢(其實佢有錢到係家鄉買左兩塊地起埋樓,我地普通人望塵莫及!)打算走唔會先問淮我再買機票。到依家要退機票有損失(當然可能係假只係用黎壓我),就入晒我數!就咁我無理佢兩日,而佢亦按章工作左兩日。

呢兩日佢唔望我,又黑口黑面。我就當體諒妳死左老豆心情唔好,但我有留意情況好似走下坡,於是我琴晚忍唔住捉住佢要講清楚為止。點知頃完(鬧完交、佢喊飽),我先發現佢將一切責任推係我身上,佢怨我唔放佢走!怨我攪到佢見唔到摯愛老豆最後一面!怨我唔信佢會返黎!怨我唔體諒佢無錢!怨我唔係好 o既教徒……

我真係覺得好失望!做阿Mum係咪要任人魚肉到自己頭家都唔駛顧先至算係對得住工人!?我開始諗唔通我要怨自己生三個,怨老公唔係身邊,怨自己阿媽死得早,怨奶奶一早移左民,怨自己做家務唔叻……怨怨怨!我決定發奮圖強,以餘下合約期為限(十個月內學好d家務)由依家開始執番頭家,以後唔請工人!!!!!!
:tongue: :cry:

[ 本文章最後由 wan-wan-ma 於 07-11-18 03:19 編輯 ]

複式洋房

原文章由 wan-wan-ma 於 07-11-18 03:13 發表

唉!琴晚阿女喊,未得閒講埋下集:
我諗如果一個人真係愛老豆,相信佢點樣都要返去參加葬禮。但好離奇咁,到我俾去揀,佢居然話只要借二千五可以唔走?唔通佢愛我個屋企多過自己果個?當然唔係!原來只係步署!

等到「財到光棍手」,佢 ...

我明白你會覺得貼$買罪受, 俾她駡完5好受, 我覺得,成件事你冇責任, 而是個工人,你5好gum5開心la.呢個世界實有衰人,你千萬5好在這事覺得自己有責任
現在最緊要是, 在她身上拎番2500, 5好蝕俾個cheap ching.
加油, 支持你. :]

子爵府

其實你已一早知佢打工10年兼有地有樓,即係都知佢未窮到咁需要問你借,都唔應該咁輕易借俾佢,2500對一個香港人嚟講唔係太大數目,係對一個印尼人or菲律賓人就係大數目!
若果你本身無工作,係全職家庭主婦,唔太需要等多10個月去等完約,依你所講,呢個工人誠信及人格都唔太好,而你又有三個小朋友,近朱者赤嘛,家務唔一定要靠工人,若你有打算10個月後都係自己做番,不如而家開始,邊做邊靠鐘點好過了!

禁止訪問

禁止訪問

民房

工人有離心, 千祈唔好留, 如果佢靠害, 日後可能有很多手尾跟。

大宅

佢只係不斷去怨你而亳無些少感激你曾做過為她設想既事,咁既人,望多一眼都厭多啦!
你3個小朋友幾大呢?安排一下,請個鐘點幫吓手,炒咗佢咪眼寃啦,何必勞氣

珍珠宮

你真係惨, 對個工人咁好, 但佢咁對你~ 算啦, 以後唔好咁蠢啦~ 工人一到步, 我就好似黑社會大佬咁款, 指住佢塊臉同佢講, 你唔好問我借錢, 更加唔可以問人借錢, 初初黎, 真係嚇親佢架, 你唔嚇下佢, 佢以後就唔聽話架啦~ 所以我第2和第3個工人, 冇咁既問題的~

水晶宮

我睇你段回應,都感到你既氣勢!
原文章由 Siuchoi 於 07-11-19 09:31 發表
你真係惨, 對個工人咁好, 但佢咁對你~ 算啦, 以後唔好咁蠢啦~ 工人一到步, 我就好似黑社會大佬咁款, 指住佢塊臉同佢講, 你唔好問我借錢, 更加唔可以問人借錢, 初初黎, 真係嚇親佢架, 你唔嚇下佢, 佢以後就唔聽話架啦 ...

複式洋房

對於工人的家人的健康狀況,我一直存有疑問,點解佢地d家人好似好易病甚至死亡,唔知是否工人的家鄉較落後,幾經常聽到他們有死老豆or其他家人的事情發生。我地作為僱主可以點?咪唯有信!!

水晶宮

就算你信,都唔一定要比佢放假架,係咪?
唔比佢放假,又唔借錢比佢,咪無煩惱囉.
原文章由 jennyevo5 於 07-11-19 16:11 發表
對於工人的家人的健康狀況,我一直存有疑問,點解佢地d家人好似好易病甚至死亡,唔知是否工人的家鄉較落後,幾經常聽到他們有死老豆or其他家人的事情發生。我地作為僱主可以點?咪唯有信!! ...

複式洋房

原文章由 方方媽媽 於 07-11-19 17:31 發表
就算你信,都唔一定要比佢放假架,係咪?
唔比佢放假,又唔借錢比佢,咪無煩惱囉.

非常同意 .

為佐錢,d工人咩都講得出

首頁

尾頁

跳至