單親天地

跳至

首頁

尾頁

大宅

我係一位廿幾歲既媽媽, 而家有2個小朋友, 一個3歲多d, 一個6個月大, 兩個都係男仔, 我同個衰人結婚4年, 我地一直相都無咩問題, 但...當有第2個小朋友時, 佢即刻話要我一定落咗佢, 話邊有咁多錢養呀...各樣那樣, 但我堅持話要生出黎, 最多辛苦d自己用少d囉, 之後都無再講過d咩野啦, 好啦...到我生完細B都唔夠2個星期, 個衰人話要返去佢亞媽到住, 話方便返工 & 車費平d喎(其實根本無分別), 當時我就話我岩岩生完, 需要你(衰人)照顧 & 幫手, 點知個衰人粒聲唔出, 自己搬咗返去佢亞媽到住, 完全無諗過我 & 2個仔, 到而家細B都6個月大啦, 佢都無返過黎睇過一眼, 而且無俾過一毫子過我地3母子用過, 好彩我有哥哥幫我, 如果唔係我地3母子死緊啦, 好啦...到而家我決定同個衰人難婚, 佢到而家都唔肯簽字, 話點都唔會同我離婚, 唉~~到底佢想拖住我拖到幾時呀, 再係咁我會死架啦, 我辛苦呀~~~

大宅

你自己可以申請單方面的
他不簽名, 最多等他2年
另外你有沒有工作丫
如果沒,
你可以去社署看看

呢d 人不要為他不開心
還有2個小朋友等你去照顧
加油丫

大宅

原文章由 sleep 於 07-11-18 15:21 發表
你自己可以申請單方面的
他不簽名, 最多等他2年
另外你有沒有工作丫
如果沒,
你可以去社署看看

呢d 人不要為他不開心
還有2個小朋友等你去照顧
加油丫 ...

其實我一早已申請單方面的, 只不過個衰人成日煩住黎話唔會同我離婚~~
我自己無工作架, 因為要照顧好2個小朋友, 所以我都已經去社署申請了~~

大宅

唔好為左d衰佬唔開心,起碼有兩個仔陪你,單親呢條路雖然難行,但幾辛苦都好要為兩個小朋友堅持落去呀!加油丫.....

大宅

決定離婚前你地有冇傾過件事?

大宅

原文章由 OJ=A 於 07-11-18 16:13 發表
決定離婚前你地有冇傾過件事?

無傾過, 係我單方面申請離婚既~~

別墅

原文章由 kinlam 於 07-11-18 15:11 發表
我係一位廿幾歲既媽媽, 而家有2個小朋友, 一個3歲多d, 一個6個月大, 兩個都係男仔, 我同個衰人結婚4年, 我地一直相都無咩問題, 但...當有第2個小朋友時, 佢即刻話要我一定落咗佢, 話邊有咁多錢養呀...各樣那樣, 但我堅持話 ...

你還年輕啊~不要太擔心日後怎樣,

多一點跟家人商量,起碼你的家人沒有離棄你,

若果還是感到心情不爽,多一點說出來,

發洩完情緒,頭腦便會清醒一點,怎樣面對這件事情,便會更清晰.

侯爵府

咁點解佢咁大轉變? 真的是因為多一個小朋友? 但是佢都有份! 會唔會佢"借題發揮"?

你睇下有無得頃下, 點都好, 盡力過, 不會後悔便可以.....呢道好多人會支持你的!!

禁止訪問

大宅

原文章由 Minatabo03 於 07-11-18 16:39 發表
咁點解佢咁大轉變? 真的是因為多一個小朋友? 但是佢都有份! 會唔會佢"借題發揮"?

你睇下有無得頃下, 點都好, 盡力過, 不會後悔便可以.....呢道好多人會支持你的!! ...

個衰佬主要原因係, 因為多一個小朋友洗費多, 佢自己就變咗少錢用囉~~
根本而家同佢無野好傾, 傾完實搞到自己唔開心呀~~

大宅

佢是否覺得你乜都冇同佢傾過就決定離婚,佢接受唔到,說真的你地件事無需去到離婚地步,但雙方一定要有好的溝通,anyway,條路你已決定了怎行,我地可以做的就是給你精神的支持!

大宅

好媽媽勳章

Kinlam*
估唔到係呢度都見到你,,我都係0705媽咪,,仲同你細B同1日出世

放心啦,,單親話易唔易話難唔難,,至少你仲有屋企人GE支持同2個小朋友無形GE鼓勵..俾D心機湊大2個小朋友,,佢地GE將來就係你手上..將來佢地大個知道自己爸爸係咁1定會更加愛錫你尊敬你!!*加油

大宅

原文章由 hazel_hei 於 07-11-18 18:50 發表
Kinlam*
估唔到係呢度都見到你,,我都係0705媽咪,,仲同你細B同1日出世

放心啦,,單親話易唔易話難唔難,,至少你仲有屋企人GE支持同2個小朋友無形GE鼓勵..俾D心機湊大2個小朋友,,佢地GE將來就係你手上..將來佢地大 ...

hazel_hei : 我都估唔到係到見到妳呀, 我知妳BB係同我細B同年同月同日出世, 講真個句 : 好多謝妳support我呀!!

我當初都唔知點解選擇呢個衰人結婚, 攪到而家咁樣, 最慘係害咗2個小朋友呀~~

大宅

原文章由 kinlam 於 07-11-18 15:11 發表
我係一位廿幾歲既媽媽, 而家有2個小朋友, 一個3歲多d, 一個6個月大, 兩個都係男仔, 我同個衰人結婚4年, 我地一直相都無咩問題, 但...當有第2個小朋友時, 佢即刻話要我一定落咗佢, 話邊有咁多錢養呀...各樣那樣, 但我堅持話 ...

你同你老公冇一早量糧過話要唔要bb(我係自做愛愛)

算啦,你可以單方面離婚架.

可唔可以同你一齊,係msn傾,我add左你啦

大宅

好媽媽勳章

原文章由 kinlam 於 07-11-18 20:56 發表

hazel_hei : 我都估唔到係到見到妳呀, 我知妳BB係同我細B同年同月同日出世, 講真個句 : 好多謝妳support我呀!!

我當初都唔知點解選擇呢個衰人結婚, 攪到而家咁樣, 最慘係害咗2個小朋友呀~~ ...

Kinlam*
唔洗多謝,,我應該咁做GE!!
因為我係單親,,加上比較後生所以同0705 D媽咪唔太熟*
你有無MSN牙,,大家交流下湊B經牙
[email protected]

算啦,,每個人都需要向前望,,唔好再諗返以前GE事啦!!
你要活得開心D,,證明俾佢睇你同2個細路唔係無左佢就會死架!!
佢真係好狠心..

大宅

原文章由 hazel_hei 於 07-11-18 22:19 發表

Kinlam*
唔洗多謝,,我應該咁做GE!!
因為我係單親,,加上比較後生所以同0705 D媽咪唔太熟*
你有無MSN牙,,大家交流下湊B經牙
[email protected]

算啦,,每個人都需要向前望,,唔好再諗返以前GE事啦!!
你要活 ...

add咗妳啦~~~

男爵府

開心D啦..眼前有你最愛既寶貝已經開心..
唔好為呢D人唔開心呀!!*
我都好想快D生BB喔*
點解我隻B咁耐先出世= =?!
3歲同6個月依家好可愛架!!
我有個3歲表第..
無論手提定係屋企電話響..
都會問我地..邊個黎架?! 係咪搵我架@@"
哈哈..你留意下小朋友丫..
佢地知你唔開心..會做返D野黎令你開心架!*
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。

紀錄:
大仔出世7磅半  大女出世6.9磅
二女出世6.7磅  三女出世6.1磅

大宅

原文章由 丫飛 於 07-11-19 13:50 發表
開心D啦..眼前有你最愛既寶貝已經開心..
唔好為呢D人唔開心呀!!*
我都好想快D生BB喔*
點解我隻B咁耐先出世= =?!
3歲同6個月依家好可愛架!!
我有個3歲表第..
無論手提定係屋企電話響..
都會問我地..邊個黎架?! 係咪搵 ...

丫飛 :
其實我已經無咩唔開心架啦, 多謝關心, 我最hurt係個衰佬死都唔肯同我簽字離婚之嘛, 佢唔簽字我要多等2年先離倒婚~~

禁止訪問

大宅

原文章由 蜜糖小叮 於 07-11-19 18:18 發表
佢點解唔離婚,佢又唔返來屋企,又唔見小朋友,又唔俾錢你,佢有講過d乜

佢咩都無同我講過~~~

首頁

尾頁

跳至