自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

剛才愛回家,馬柔係註冊處辦準備結婚嘅手續,註冊處職員話要公開展示,十五日內無人反對先可以成功結婚,我覺得,好離譜囉,就上網查下係咪有這條規矩,點真係有@@
之但係官網又找不到,邊個人有權反對人地結婚,憑乜野有權作出反對,咁如果有啲阿豬阿狗食飽飯無野做走去反對,對受害新人咪有排都結吳到婚? @@

pooh仔  我又唔覺這條文有問題, 我覺可以保障到某一方。  發表於 14-6-25 02:22
陳曦  近親結婚親屬也可反對  發表於 14-6-24 22:07
saula  應該係驚重婚,我估係因為 以前未必咁易check 到,  發表於 14-6-24 22:05

男爵府

hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

回覆:疑問:註冊結婚,點解有人反對?(睇愛回家先知有這規矩

15日咩? 我成日以為3個月添

伯爵府

會有人重婚架嘛

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章

係, 我都以為係3個月

子爵府

炎夏勳章 畀面勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

佢地有例規定只有咩原因先可以反對。
同埋要出示證明,例如因重婚反對,血緣關係。身份不明或造假等。

水晶宮

呢條有左好耐啦

ivory0915  yes  發表於 14-6-25 12:16
lingling9cc9    發表於 14-6-25 11:52
wcpcelia  agree  發表於 14-6-25 11:50
esmehouse    發表於 14-6-25 11:49
小花媽咪  係, 個個係香港結婚都係咁啦!  發表於 14-6-25 11:40
BIGPAT    發表於 14-6-25 11:38
藍藍  Yes  發表於 14-6-25 04:24
Lorican  係囉  發表於 14-6-25 02:07
talkative  X2  發表於 14-6-25 01:38
柏架山莊  yes  發表於 14-6-25 00:47
魔怪媽媽  係囉  發表於 14-6-25 00:39
wynchan  係囉,我讀書都已經知有啦!  發表於 14-6-24 22:15

大宅

回覆:BBqueenie 的帖子

係啦,我印象中都係三個月

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 KMALL特別版勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

Angel_Rose 發表於 14-6-24 21:08
剛才愛回家,馬柔係註冊處辦準備結婚嘅手續,註冊處職員話要公開展示,十五日內無人反對先可以成功結婚,我 ...
http://www.gov.hk/tc/residents/immigration/bdmreg/marriage/marreg/givingnotice/

擬結婚通知書的展示 通知書的第I部分將在婚姻登記處(大會堂婚姻登記處及紅棉路婚姻登記處除外)和婚姻登記事務及紀錄辦事處公開展示最少15整天。
在此期間,任何在法律上獲授權人士可對該宗婚姻提出反對。如在15整天的展示期內無人提出反對及擬結婚雙方符合所有法定要求,雙方便可在「婚姻登記官證明書」簽發後,按《婚姻條例》的規定締結婚姻。
如婚禮擬在特許禮拜場所舉行,或由婚姻監禮人主持,「婚姻登記官證明書」會發給擬結婚的任何一方,或由所委任的婚姻監禮人代領。
請留意,如未獲發「婚姻登記官證明書」,婚禮不能在特許禮拜場所舉行或由婚姻監禮人主持。

婚禮須於遞交通知書後三個月內進行,否則該通知書便會作廢,仍未舉行婚禮之有關人士必須重新遞交通知書。

唵嘛呢叭咪吽      
ॐ मणि पद्मे हूँ
ༀ་མ་ཎི་པད་མེ་ཧཱུྃ

公爵府

大廚勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆 Angel_Rose 的帖子

有,不過可能而家通常搵律師證婚所以未必知

珍珠宮

minikin 發表於 14-6-24 21:12
會有人重婚架嘛
重婚不是查註冊記錄就可以嗎?咁,如果重婚要靠人踢爆先無得結,咁無人踢爆咪成功過骨@@

pooh仔  外地  發表於 14-6-25 02:24

伯爵府

引用:Quote:minikin 發表於 14-6-24 21:12 會有

原帖由 Angel_Rose 於 14-06-24 發表
重婚不是查註冊記錄就可以嗎?咁,如果重婚要靠人踢爆先無得結,咁無人踢爆咪成功過骨@@
...
唔係同一個地方係查唔到架

大宅

引用:Quote:minikin 發表於 14-6-24 21:12 會有

原帖由 Angel_Rose 於 14-06-24 發表
...
係海外結婚好似冇記錄

珍珠宮

係呀!係紅字果啲!我睇完紅字吳明先發帖問,個網無講明,誰有權反對,反對理由是什麼那麼,如果ex睇你吳順眼,吳抵得你結婚走去反對,咪好冤枉?
又如果男方家人吳中意個女仔做新抱,走去反對,咪好無辜?

唉,諗到頭都大埋

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

Angel_Rose 發表於 14-6-24 21:33
係呀!係紅字果啲!我睇完紅字吳明先發帖問,個網無講明,誰有權反對,反對理由是什麼那麼,如果ex睇你吳順 ...
呢d 野一向都係case by case, 政府冇可能寫晒d 原因出黎喎.

男爵府

樓主一定未結婚,排期註冊時都有提及呢樣野

ivory0915    發表於 14-6-25 12:17

珍珠宮

minikin 發表於 14-6-24 21:29
唔係同一個地方係查唔到架
明明地了,係外地結婚,係香港扮未婚,不過,外地果位元配夫人如果吳知老公娶老二,咪反對吳到,而老二就一直不知自己是老二?

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

引用:Quote:原帖由 Angel_Rose 於 14-06-24 發表

原帖由 kikyou1101 於 14-06-24 發表
係海外結婚好似冇記錄
咁如果係大陸結過婚,香港再結婚又check 唔check到尼

Karl  was born on 9th Oct 2009   Lok was born on 29th jun 2011

22:18   48cm long                         18:31   50cm long

珍珠宮

熱血勳章 好媽媽勳章

樓主你應該未結婚...

請勿打招呼~

珍珠宮

BK Milk勳章

sophialing 發表於 14-6-24 21:56
咁如果係大陸結過婚,香港再結婚又check 唔check到尼
要係大陸結婚,好似要係香港攞張寡佬証先,証明你係香港未結緍

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 KMALL特別版勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

Angel_Rose 發表於 14-6-24 21:33
係呀!係紅字果啲!我睇完紅字吳明先發帖問,個網無講明,誰有權反對,反對理由是什麼那麼,如果ex睇你吳順 ...
不是所有人反對都有效,若婚姻登記官認為無效,可准許該宗婚姻繼續辦理

如婚姻登記官認為反對有效 ,擬結婚的任何一方可就登記官的決定藉呈請書向原訟法庭提出上訴,由法庭裁決該宗上 訴 .原訟法庭的裁決即屬最後決定

唵嘛呢叭咪吽      
ॐ मणि पद्मे हूँ
ༀ་མ་ཎི་པད་མེ་ཧཱུྃ

首頁

尾頁

跳至