自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

玩具勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 環保接龍勳章

唉, 我聽到朋友話請假去咗旅行, 我都O咀了...
係, 我哋真係要由細就教D小朋友責任感, 同咩係可以做, 咩係唔應該!

男爵府

回覆:請問有無人會同小朋友提早一個星期放暑假去旅行呢

絕對唔會,都絕對唔贊同小朋友請假去旅行。

珍珠宮

而家已經唔係講責任心嘅時候,因為樓主團都已經book左,講咩都無用,其實都係3個辦法啫。
1,照去,當矌課,做壞榜樣。
2,你或者老公同小朋友唔去,留低照顧小朋友,蝕一半。
3,加錢改團,雖然重皮但至少你去得心安理得。

子爵府

學校唔批係正常,如果係咁要校規把鬼,
個個請假走晒去旅行都得啦

伯爵府

KT0603 發表於 14-6-26 14:09
我學校出埋通告,此類請假批都好,會把請假理由印落成績表度。高小的成績表要見中學,有無影響?閣下自理:n ...

伯爵府

操行一欄列上: C 我讀五年級表妹的真人真事。 大人用家事請假, Facebook 把真相揭露, 傳到老師耳中 ,........... 接下來還要呈上成績表考中學!!!

子爵府

我一定唔會,因錢無左責任心,誠實都重要,作理由請事假更加唔會,
聽有d人成功請假仲要教小朋友守秘密或講大話,可必?

Koala_Chu  教壞小朋友  發表於 14-6-26 19:08

男爵府

我仔仔剛剛有 n班收左,8月開學,我地9月去旅行都沒有預他因為吾想佢覺得有得去玩可以吾返學,價值觀要由小灌輸

男爵府

never

侯爵府

樓主想上BK問乜呢?有冇人認同都改變唔到學校嘅决定!

公爵府

陪月勳章 畀面勳章

文化唔同,外國好free,請成個月假都係咁!
香港比讀死書個框框困住左!
我女重未返學,我好buy遊戲中學習,我帶佢去郊遊四圍玩,去旅行,佢又開心,教佢嘅又易入腦!
當然小朋友多假,去旅行應該放假去!但我又未覺得請假去旅行=荒廢學業,又或者玩重要過返學!我覺得唔一定要打開本書先學到嘢,都唔一定要坐係課室先學到嘢!

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

引用:文化唔同,外國好free,請成個月假都係咁!

原帖由 tc001039 於 14-06-26 發表
我女重未返學,我好buy遊戲中學習 ...
學習之餘都要守紀律的。

tc001039  所以我咪話比讀書框框困住囉!外國都無呢啲rule,國際學校都無!  發表於 14-6-26 19:27
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

咁你捨唔捨得比佢細細個就去外國讀呀。。

tc001039  但我講嘅已經唔係請假問題,係教育制度問題,off topic  發表於 14-6-26 20:12
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

公爵府

陪月勳章 畀面勳章

andyman 發表於 14-6-26 19:37
咁你捨唔捨得比佢細細個就去外國讀呀。。

我只考慮活動教學學校或者國際學校!我唔會報傳統教學模式學校!

如果我有錢,我都會掉佢去外國,好反對填鴨式教育,局限小朋友創造力同發展材能空間,令小朋友討厭返學,討厭讀書!

子爵府

我又覺得無咩大問題
因為返到去都係玩, 聽talk, 咁我不如出去玩, 出去聽當地人講野, 又平咁多

我覺得如果去旅行就令到小朋友無責任心好似有點那個囉

pooh仔  一所學校裡個個家長=你思維, 冇學生返學, 咁學校咪真空!  發表於 14-6-27 10:38
lovelyliz  正是我所想  發表於 14-6-26 23:02

大宅

回覆:patpat234 的帖子

……agree…如果而家用另一理由去,又要叫小朋友講大話,將來點教?
多人做唔代表咁啱

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

回覆:請問有無人會同小朋友提早一個星期放暑假去旅行呢??

只可以講香港教育係悲劇

子爵府

我女上年9月K1開學,番左唔夠一個月急請2個月假……學校講明一般唔批,我地情況特殊先批。但要自行跟番課程進度……
又要見校長交待

老虎囡2010年2月10日於嘉諾撒出世喇, 早過預產11日~ 重6.71磅

珍珠宮

英國唔得呀, 一日都唔會批, 擴課會通知教育局, 罰錢
(當然都會有人作籍口, 或扮病 .. etc )

別墅

“學習”同“返學”有時未必掛鈎,旅行見識又不見得“玩”到學唔到野。出去睇得愈多,對個框框太認真只會見笑,但紀律部隊定創意人仕都係值得尊重既。

首頁

尾頁

跳至