在職全職

跳至

首頁

尾頁

男爵府

Re: 我想問有邊個媽咪一個揍 2 個......?

hi,各位,我係近加入架,請多多指教,我有一個讀小一既仔,同一個三個月大既女,而家都係自己帶,但係我覺得d時間好難分配囉!

民房

傻鴨菇芝
我的大仔12歲,細仔10歲,很快你能像我一樣輕鬆的,你仔仔讀全日制小學嗎?

男爵府

我仔仔係返下午班的,但下年度會轉全日制囉,我都知過多一年會好好多,但而家一日都覺得好難過,唉!!

民房

傻鴨菇芝
你要振作些,仔仔返了,女女睡午覺時,找些自己喜歡的事情做,日子很快過的,看書是一個幾的方法,看赤村次朗的三色貓推理小說,看了會開懷些的

男爵府

cty003 多謝你呀,我會努力架啦

別墅

chungmother

我大女4歲, 細女1.5個月. 我自己一個人湊, 日日煮飯, 打掃, 教大女功課, 咩都係自己做晒. 每日都只係得2個零hrs 訓覺. 真係好鬼辛苦. 好彩我有親戚幫手帶大女每日返學放學, 等細女大d, 我就會自己揹埋一齊接送返學, 放學.

因為唔夠訓, 攪到冷親. 不過我會頂住. 因為始終覺得有2個小朋友會好d, 無咁孤單, 到我老左, 佢地可以互相照顧. 我好希望細女快d1歲, 咁我就無咁辛苦啦.

子爵府

boey 寫道:
點都好,我覺得有兩倨小朋友一齊成長係比一個開心好多

me too!我都係自己湊兩個bb,兩個都未返學,一個22個月,另一個8個月,每曰就好似打仗咁,人都癲呀!

男爵府

哈哈~~~講個秘密你知呀!你個細一歲後你仲辛苦呀!
我個時都係好似你咁諗,細仔快啲大,但而加廿一個月啦!簡直超級煩,兩個仔一日嘈到黑...................唉!
不過九月細仔都返學啦!咁我就正正囉!
lucy 寫道:
chungmother

我大女4歲, 細女1.5個月. 我自己一個人湊, 日日煮飯, 打掃, 教大女功課, 咩都係自己做晒. 每日都只係得2個零hrs 訓覺. 真係好鬼辛苦. 好彩我有親戚幫手帶大女每日返學放學, 等細女大d, 我就會自己揹埋一齊接送返學, 放學.

因為唔夠訓, 攪到冷親. 不過我會頂住. 因為始終覺得有2個小朋友會好d, 無咁孤單, 到我老左, 佢地可以互相照顧. 我好希望細女快d1歲, 咁我就無咁辛苦啦.

複式洋房

我都係一個湊兩個大仔3歲細仔7個月,好彩大仔2歲幾到就番全日自己一個湊細仔無咁辛苦,大仔放學後煮飯比佢食,食完冲涼,陪佢玩吓,睇吓書,如星期五就要温書,返學我老公送,放學有時我有時我老公接!當然買餸,家務呀呢d野梗要我一人做晒la
係呢我想問問各位除咗一日三餐之外妳哋會唔會又要煮埋宵夜俾妳哋隻佬食架?

大宅

我到十月就係兩個小朋友既媽咪, 大仔而家3歲4個月讀緊k1, 我諗住生完第二個之後就唔要工人, 自己揍番, 但係已家最擔心既係到時自己應付唔到. 因為上年年尾賓賓放大假, 揍左仔仔三個星期, 覺得都幾辛苦, 無曬私人空間, 壓力又大, 成日驚自己做'流'野. 每日只係買'食送'煮飯, 做家服務, 無時間同仔仔玩. 時間好難分配. :-(
DEL

別墅

見到你地咁講我都有點驚呀~~我個大女現在17個月大,細b會係7月出世,真係怕到時攪唔掂,現在只係照顧個大女都覺得想死,都唔知到時會點
我老公又一點都唔會幫手,日日放工都話好倦走左去訓覺,咩都要我一個做曬,有時會諗,點解我唔生多一對手呢~~
我叫winnie,2002年10月24日出世,今年返k1啦~ maggie係2004年7月15日出世~~重未肯自己行呀~

男爵府

洛琳

唔驚得咁多,頂硬上架喇~!我果陣又好似你依家咁..我都係頂硬上架咋..鬼叫自已咁好生養咩 :-P ...開心d啦~

複式洋房

我也正打算生多一個. 現在囝囝四個半月大, 想在明年中生多一個妹妹或弟弟. 我都有點担心會很辛苦, 因為大的仍未讀書, 不知自己可不可以同時照顧兩個.

複式洋房

我想再請教各位媽媽, 你們帶著兩個年紀差不多的小朋友, 如何去買"送", 煮飯, 做家務呢? 時間如何分配?

男爵府

鄭太 ,
我有幾個options 1. 等佢地晚上訓左 (i.e. after 7pm) 先去grocery shopping 2. 中午帶埋佢地去super market, 佢地好鐘意坐super market 既 trolley (係佢地節目之一, 哈哈...), 3. 我husband 晚上去grocery shopping..

做家務就比較容易些, 因為佢地兩個一齊玩, 唔使我陪, 所以佢地有佢地玩, 我有我做家務...但好多家務都係等佢地訓左先做到~~ 遲d 佢地返晒學就好好多架喇~~~

複式洋房

Amy:

原來你安排小朋友晚上七時便睡, 他們真好了. 其實我現在囝囝才四個半月大, 但想要多一個小朋友. 你的兩個小朋友相差多少呢? 如果一個手抱, 另一個一至兩歲, 會如何安排買"送", 煮飯呢?

男爵府

鄭太,
我諗要視付買野既地點遠唔遠,方唔方便, 如果係近又可以推pushchair (有d pushchairs 有one seat for baby and one seat for toddler--- 一前一後), 我會推埋佢地去, 如果架車有袋的話仲可以放埋d "送"落去....

不過如果唔放便推車, 就比較困難些, 因為好多時一歲幾既小朋友會唔跟隊, 時時自己行開左...最好有人可以幫你睇住兩個或其中一個時你先去買野...希望你可以有個兩全其美既方法~~

我兩個小朋有相差兩年4個月...

Note: 係"媽媽會所" 有個topic 叫做 "三年抱兩" 會...歡迎你去個度share 多些.....試下問下其他有common ground 既媽媽有咩方法解決買"送"呢個問題...

男爵府

其實都唔驚得咁多,到時自自然然就會搞得點。迫到埋身唔點都要點啦!
我兩個仔又係差三年多,最初細仔出世仲好地地,因佢仲細,只係要餵奶,跟住就係由朝瞓到晚,總之一食完奶放落床就OK。
但係而加佢廿一個月啦!有自己思想,會周圍搞破壞。
我屋企一日到黑我諗都整齊唔到一個鐘,無時間去執,就算有時間執完,個細一起身轉頭又變了垃圾岡!
兩個仔仲要一日嘈到黑,成日爭嘢玩!
不過講真,自從細仔歲幾開始,因要加倍照顧,所以都好少陪哥哥玩了!有時望住佢都覺得佢好可憐,不過無辦法啦!等細仔大個啲識嘢啲,咁我就會有返多啲時間陪大仔,或是可以一齊玩。。。。。。。。。

文謙媽咪 寫道:
我到十月就係兩個小朋友既媽咪, 大仔而家3歲4個月讀緊k1, 我諗住生完第二個之後就唔要工人, 自己揍番, 但係已家最擔心既係到時自己應付唔到. 因為上年年尾賓賓放大假, 揍左仔仔三個星期, 覺得都幾辛苦, 無曬私人空間, 壓力又大, 成日驚自己做'流'野. 每日只係買'食送'煮飯, 做家服務, 無時間同仔仔玩. 時間好難分配. :-(

洋房

年齡太近就湊得會比較辛苦D

水晶宮

我都係一個湊兩個,小女出世後我一直都埋怨點解呀媽生得我一對手. 依家小女3歲幾了,無咁辛苦,而且佢兩個成日一齊玩,都唔多駛我理~
有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

首頁

尾頁

跳至