嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

請問如果bb11個月大, 佢現在有腸胃炎, "all"到pat pat紅晒開花咁, 睇左醫生有藥"查", 同有pat pat cream"查", 咁想請問仲有無人試過再幫bb用金銀花沬pat pat, 之後"查" pat pat cream呢? 佢現在已經食緊退燒藥同咳水了........

[ 本文章最後由 fion2504 於 07-11-20 18:21 編輯 ]
小叭係06年12月5日出世時重3.23kgs,1個月4.55kgs,2個月6.40kgs,3個月7.72kgs,4個月8.20kgs,5個月8.80kgs, 6個月10.00kgs, 7個月9.55kgs, 8個月10.00kgs, 9個月10.16kgs, 10個月10.45kgs, 11個月10.91kgs
(4個月第一次反身, 5個月坐, 8個半月爬, 9個半月出牙(上面兩只),10個月出牙(上面兩只)12個月7只牙, 11.81 kgs

細叭係09年1月26日出世, 體重6磅半.
4個半月轉身, 5個月識坐, 7個半月出第一只牙(下面)

大宅

我bb上星期牛牙都係疴到patpat紅晒, 朋友教每次換片時用茶洗patpat,(只須用濕棉花), 然後印乾, 不要包片住, 等風乾一會, 再搽花士令, 之後才包片. 真係work.
我諗你金銀花和葯膏兩樣,都可以用我那個做法同時用吧.

原文章由 fion2504 於 07-11-20 18:19 發表
請問如果bb11個月大, 佢現在有腸胃炎, "all"到pat pat紅晒開花咁, 睇左醫生有藥"查", 同有pat pat cream"查", 咁想請問仲有無人試過再幫bb用金銀花沬pat pat, 之後"查" pat pat cream呢? 佢現在已經食緊退燒藥同咳水 ...

首頁

尾頁

跳至