在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

自問都係1個比心機工作,有負責感的人, 做咗十年,冇比個公司及上司麻煩, 點解都冇乜好機會上位,雖然人工OK,不過份工未必可以做到退休,40歳失業點算!

大宅

我好明白你既心情,所以我對上位呢樣野已經放棄左!我依加寧願做細,起碼壓力少d;依加只係想準時返工同收工就算!

男爵府

回覆:可遇不可求的機會

因为員工冇過失係應份,并不代表可以加薪升職。

最近常常跟同事、朋友傾開互聯網模式的七字真言「專注,極致,口卑,快」。其實並非只適合互聯網公司營運模式,也非常切合個人事業發展。
專注:員工有冇特長,沒人能代替的過人之處?
極致:解決疑難和工作結果是否盡善盡美?
口碑:是否能做到是go-to person?同事之間的評價是否一致推崇?
快:反應、解決問題、執行任務是否快速?

都能做到的話,你已經超出老闆預期,只要有budget,promotion應該不遠。如果咁都冇,那你應該換個老闆,問題並不這你身上。

cheung_cnine  agree!!!  發表於 14-7-4 10:32

水晶宮

引用:因为員工冇過失係應份,并不代表可以加薪升

原帖由 crazycarrot 於 14-06-27 發表

最近常常跟同事、朋友傾開互聯網模式的七字真言「專注,極 ...
Totally agree

男爵府

最近常常跟同事、朋友傾開互聯網模式的七字真言「專注,極 ...
我絕對同意以上真言,不過仲有睇下你有冇得老細歡心,尤其大公司,人工唔係上司袋裏出,佢加唔加升唔升你只要過到其他高層就得,換言之有老闆撐就得。我公司最近就有個以上真言冇様得但係勁鍾意同老闆吹水打關係,當然唔係吹無聊水而係「懶」有遠見的策略,老闆會覺得呢d係公司明日之星但係去到working level, 十問九唔應,問非所答,吹得唔做得,要做就耍比人做。呢個人喺公司一帆風順,升高位,老闆錫,so what???鬼叫自己做得唔吹得咩!

sususum  講得好!要做到拎住靚鞋油加'A 'shoulder 先越升越有,我公司有好多。  發表於 14-7-4 18:43

大宅

好同意

珍珠宮

環保接龍勳章

呢個世界係咁,要上位未必睇工作能力!就係你講嗰種人先大把世界,做到隻牛咁永遠只做兵

sususum  同意,越勤力只會越多野做,做牛仔,無錯老闆都會好鐘意你,但只會留住你做隻兵仔,對於佢地黍講呢個員工任勞任怨無咩唔好。  發表於 14-7-4 18:49
人生本是苦

首頁

尾頁

跳至