夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

洋房

我同我老公拍拖1年多因為有了bb就結婚了,到現在已經6年了,現在我們有2個小朋友,一個就5歲半,一個就黎4歲,其實咁多年我同我老公係唔夾可能因為大家既家庭背景or生活的環境唔同,所以一直都會傳在好大問題,最近半年我地發生問題,係因為我真係覺得好倦了,同佢生活上好大問題,我老公係一個好自我既人,同埋佢係幾野蠻的,佢覺得有錢就咩都得,所以佢一直就顧住工作,有時我唔明佢係為左咩,佢成日自己以為我只係要錢,其實我覺得錢係需要,但係有時錢係買唔到一d野,例如感情...等.我再講講點解我會咁講,我記得我生日的個日,我夜晚11點打俾佢問佢記唔記得今日係咩日子,佢話咩呀!之後我就話我生日你唔記得咩,其實我都唔係怪佢,只係想問下佢,點知佢就講"咩生日有錢就有生日,冇錢就冇生日"咁之後我就收左線,係房哭,點解我等左佢成日只係想佢講句生日快樂都咁,我覺得生日佢講一句我已經好開心,根本唔需要用錢,再講好似我地大家一齊同朋友去泰國玩咁,夜晚好危險,佢就自己行左前面好前,佢就冇理我係邊,返到酒店我就問佢,你唔怕我有危險,點解你唔拖我,佢就話我你自己咁大個自己唔識行咩!我真係好傷心,因為我對佢好好,係呢個家庭入面佢只係返工,其實野佢咩都唔理,再講2個仔讀咩學校,屋企所以野佢都唔會理,佢只係放底錢,而我又要返工又要理2個仔既野,屋企全部所以野我都要理,總之每個月佢只係比錢,有時我都覺得好辛苦,係唔係男人只係搵錢就得,而女人就咩都要做,除左返工咩都要理,再講我同佢屋企人係唔好關係,因為佢屋企人係比較自私既人,總之好多野我都唔知點講好,叫佢唔好係屋企廁所食煙,食煙又唔開抽氣又唔開window,又唔掉煙頭,我係為左小朋友先同佢講唔好再係屋企食煙,佢就話我成日罵佢,又同我講點解我生左2個仔就要改變我自己,冇人可以改變到我,佢仲同我講"你明知我係咁自我,你就唔好講咁多野啦!"講真我都係為佢好,叫佢食少d,我有咩唔岩,每日見2個仔都冇2分鐘,其實佢係可以早d起身同佢地2個玩,係佢多多藉口話要返工要搵錢,因為我老爺咁多年都係咁,唔理我奶奶,有錢就俾,理都唔理家庭,佢地覺得做老公同爸爸既責任就係只係俾錢,所以5年了,我同我媽咪成日都係自己帶2個小朋友出街,永遠佢都唔會係度,唔好講食飯,佢係唔鍾意係屋企食飯,我要係好簡單既家庭生活,而佢係好鍾意自己一個自由自在,講真我媽幫我地湊唔代表我地做父母既咩都唔理架ma,我地係有責任教,2個仔所有既野一直都係我理,從來佢都未試過同佢地沖涼,我真係唔明,係唔係真係咁!...........

洋房

再講我同佢係好多年已經冇拖手同搭膊頭,唔好話行埋,真係冇架la,我成日問自己點解我老公咁後生已經咁,所以我一直都忍左好耐,半年前我真係頂唔順,同佢講我地有問題,想同佢傾下,佢就話我,你咁x得閒,搵野做啦!之後就cut我線,我做錯咩呢?因為我自己知道已經頂唔順,佢幾個月都係每個月放錢係我銀包,打話又冇個,我知係佢工作好忙,但忙極都唔會咁掛???問心我對佢真係好,好多人都話佢好幸福,因為佢只係工作咩都唔駛理,屋企冇咩日用品咁多年都唔需要擔心,好似佢冇身上既所以衫,我都會幫佢買,總之佢只係返工,屋企交野我就搞店,所以我一直覺得唔想咁既生活,我都要返工的,我都係一樣咁,唔通我可以咩都唔理,我唔可以因為呢個係我屋企,除左返工我要理佢地,好啦!半年前我開始有心放棄,因為我已經努力左好多年同佢講佢都覺得冇野,當我唔理佢,有日佢就打俾我話係公司樓下等我,我同佢講我要返PT,佢就話你推左佢得唔得,我話邊度可以架,打人工唔可以咁,之後佢話送我去,我話好啦,係車上,佢罵我叫我唔好做野,我話唔可以,因為屋企要供樓亞仔又要學野,之後佢就話你份工對我黎講唔重要,你幾錢我俾你呀!講真佢根本就唔得,佢一直罵我話我同佢頂,我都冇,我咁細個唔做野唔好,之後佢就講"唔駛講咁多律師樓見,離婚啦,之後我就講你講多一次,係我角度有咩咁大件事要咁講呢,我只係工作姐,我又唔係玩,因為佢係話我做野個時唔聽佢電話,講真打人份工係咁架啦,唔通老闆同你講緊野聽電話咩,佢一直既思想就係我未做過一份工係唔可以聽電話,唔聽得電話既工做唔做都巴,我覺得佢好野蠻,佢應該會明白我有時做野係唔聽得,之後我落車啦,放工我就返屋企,點知夜晚零晨佢就返黎執衫走,咩咁大件事要走,我都好嬲,我冇理佢,好啦過2日之後佢自己返黎又冇講d咩,我覺得佢好有問題,其間過幾個月我唔講太多了,其間一直同佢都唔好,因為佢份人好鍾意講d野好hurt我,好似話我生仔唔好話為左我,係天經地義,同我8年好後悔等等,我聽左都哭好嬲,因為大家知唔知我同佢捱左多年,如果佢冇我佢冇今日,當時佢叫我唔好做自己份工,我就唔做去走去幫佢,個時我每個月都係得500用,又瘦10幾磅,當時我真心係為左佢事業,而唔係為我自己,因為我覺得男人應該有自己事業,所以我就算放棄我份工我都肯,咁多年佢舖頭生意已經好好,佢居然同我講話你同我捱唔係為左我,係為左你自己,我即時好嬲哭左出黎,如果我係為左自己我而家唔駛打人工啦!再講我買呢層樓佢一直罵我話我買,話我迫佢好辛苦,但佢又搵到錢,唔通我地一世租人地屋,我只係為左個屋企好d,點解要話我,我都要出錢,我都覺得值得,但佢供車同換電話就可以,我每個月為左屋企得幾百蚊用我都冇所所謂,但佢又可以有車又換電話,明知我唔夠錢佢又換電話,唔通佢唔可以為左呢個屋企咩,呢幾個月我地都係分開房訓,我覺得我同佢真係唔同左,再一齊都冇意思,大家思想上都唔同,永遠只有我同我媽咪爸爸對住我2個仔,咁多年佢迫我一個人生活,我已習慣了,我開頭一直都想算了為了小朋友,但我一直都覺得小朋友有冇佢都一樣,佢地都唔會理佢,佢地2個永遠都係搵我,再講上個星期我真係忍唔到,
有日我返工佢黎接我,佢打俾我我cut佢線,因為我亞頭同我講緊野,我冇理由我聽電話,我打人工都要專重人,佢話我冇禮貌唔聽電話,之後我打俾佢佢就話我"cut線啦cut線啦"之後我冇出到聲好平靜咁問佢你而家係邊我係你架車前面,之後佢黎到,我地就上車,一上車佢就罵我,cut線呀cut線呀,我都冇講到野,之後我話我cut你線就知道我整緊野,你應該明我打人地工,之後佢就罵我,咩x工咁x閉呀,唔聽得電話,我未做過一份工係唔能聽得電話,就算係我所有伙記都聽得,之後我就話你係老闆就可以咁講,人地打俾我我都有時唔聽得住野或人地同緊我講野,根本就好少事,我同佢講我媽媽打黎我都係咁啦,佢就話我冇禮貌,
我話如果我亞頭同我講野我聽電話我唔係咁專重佢,我始終打人工,之後佢就話我咁你有好專重打俾你個個人咩?冇禮貌.佢咁樣罵我! 呢d我都算了,之後我同佢講我話我覺得你好野蠻,我唔想同你一齊我話忍左你好耐成日都咁野蠻罵我,之前個d野我都冇咁嬲,之後我先嬲,佢話你有咩咁x閉呀,唔x齊咪唔x齊lor,之後罵我x你老母,x你老母,我都費x同你講咁x,唔好能一齊,你知唔知我真係好嬲,我覺得佢好侮辱我,咁樣 侮辱自己老婆,要x老母,點罵我都好,唔好罵我老母, 好侮辱我,我係佢老婆唔應該咁樣罵我,我覺得好侮辱我,到而家我都佢一個星期都冇講過任何野,因為我唔想再對住佢!

[ 本文章最後由 rosebebe 於 07-11-21 16:31 編輯 ]

洋房

我唔係好憎佢,只不過我覺得我同佢真係思想好唔同,拍拖個時佢唔係咁,唔知點解結左婚之後就唔同左,我覺得我唔了解得佢太多先同佢結婚,因為佢自細好壞的可能佢屋企人唔理佢,同係屋tsuen長大就好粗魯,但我唔明拍拖個時佢好好,執到好正,又好錫我,我屋企人都怪我點解我會選擇佢,唔睇清楚,因為好多人都話我同佢唔同一類人,可能我既家庭成長會好d,我睇既野就係我會為左我個仔,想佢入好既學校,想教好佢做人,但我老公成日同我嘈,因為我奶奶話是但讀啦,天生天養,講真我都唔係特別要亞仔點樣,係唔係真係生出黎唔理佢呢,我做唔到lor,再講我同佢屋企真係關係而家= o,自從我同我老公有問題佢地會搵我,因為佢地咁多年一直擋我外人,佢地對我做自私既野我只要忍,因為我有家教我唔會出聲,所以一直以黎真係夾埋好多野先會咁,我真係淡了!好似我生大仔咁,我一早話係我媽度坐月,我唔覺得有咩問題,因為我知我奶奶係唔會理我,所以我選擇係媽度坐月,我只係坐一個月,生完幾日返屋企,我奶奶已經打黎同我媽講我個仔有老婆等於冇老婆,一個月得佢自己一個係屋企,痴線,講真我只係坐一個月就返屋企啦,有咩問題,之後我老公係我生完幾日罵我話我唔識照顧你咩,你駛咩係你屋企坐月,佢都唔明女人生完係點,之後我一直哭,我媽都話佢地都唔明,個次之後我一直個心唔開心,再講我一直係同佢家姐一齊住,我就好似一個工人咁,而佢家姐就成日以為自己好叻好串,我忍左好多年先同我老公講話搬走,講真我而家同佢捱咁多年冇問題,我而家咩都唔會要的,但我只係唔想再同佢一齊,因為我諗左好耐了,就算亞仔大個之後我同佢都一樣係唔會開心,我覺得好辛苦!同一個自我既人一齊真係好辛苦!

男爵府

你媽媽一切看在眼內, 她有什麼意見給你嗎?

而你的小朋友有沒有主動找爸爸傾計、玩咁, 等爸爸感受到個仔好需要他?

如果你不打工, 是否真的對這婚姻有幫助?

上次老公說離婚後, 態度又如何?

可能你幫老公手, 成日見面真係會好點呢。

我當然為你難過, 但局外人的我, 只能聽你呻, 真正解決問題始終睇你同你老公想點。

別墅

我覺得你都對他沒希望, 而佢對2個仔都無付出, 2個仔都慣了沒有爸爸的生活, 不如走吧, 起碼不用失驚無神又要比佢嘈一餐
根本不是性格問題, 而是完全沒有愛! 就算比$家用, 都會講低幾句, 放在銀包內我覺得....sorry , 好似是交易的一種
最大問題, 佢覺得自己的事業好重要, 而你的一份工就是完全不重要, 他的想法好有問題~
就算是一個不會表達的人, 都會有少少交流, 如果他如此相處, 根本沒有交流#

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

樓主問題出左來,你一直說老公的不是,你又否先自我檢討一次?我並不是說你有錯,只是有問題時不會只有一方有問題,你老公的問題,在你的文章中已說明了,但你有否看見自己的問題呢?
你在買樓前,有否在兩夫妻達成共識下進行?你覺這決定是對家庭好,但老公又是否同樣覺得?
坐月前又否同老公傾過會回娘家?你覺得好正常不過的事情,並不等於老公都認同。
總結是你們都欠缺溝通,對事太主觀,沒有理會對方感受,如果想保住這段婚姻,試一下去找有關機構幫手,如果唔想,就自己決定吧。

民房

樓主,睇完你故事之後我都覺得:-( :-( :-(
我c6都係一個睇錢睇到甘大既人,佢話佢甘做都係想我地既生活安定d je. 不過用粗口來話你mother就唔可以接受la. 如果係我,一定還口嬲埋佢祖宗十八代 tim.
似乎係佢自已無家教wo .
呢d甘既男人,老婆甘好幫你生仔,安慰既說話都無,仲要話既老婆.
佢究竟知唔知道生仔係好辛苦ga.生完仔之後好用而抑屈ga .如果我係你一早同佢講 .樓主祝福你.

禁止訪問

問問自己

大宅

畀面勳章

容許我真心的講一句,
你有老公就等如無老公,
你老公甚至連一個普通朋友都不如,
完全唔識理你既感受,
說話句句有骨,
除左每個月有比家用你之外,
佢完全無盡到做人老公做人爸爸既責任
''WhAt We sHouLd dO iS nOt forGet,buT to FoRgivE"

別墅

你一定要作出决定,不能這樣下去

子爵府

好媽媽勳章

其實人人性格唔同...你都講大家家庭背景唔同...你老爺都係咁對你奶奶...你老公就覺得無問題...你話佢...只會覺得你搵野嘈...其實你既心底說話...有無試過話比你老公知道...其實無人十全十美...性格一模一樣...兩個人係埋一齊...要互相遷就...試下同佢傾下...

[url=http://lilypie.com][img]

珍珠宮

你老公似有精神病多D.....小心....

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原文章由 傻family 於 07-11-21 08:11 PM 發表
容許我真心的講一句,
你有老公就等如無老公,
你老公甚至連一個普通朋友都不如,
完全唔識理你既感受,
說話句句有骨,
除左每個月有比家用你之外,
佢完全無盡到做人老公做人爸爸既責任 ...

完全同意!!
一個已經沒有愛既家
老公又唔識愛你理你感受
對兩個小朋友又冇盡過做爸爸既責任
佢仲要已經開到聲講離婚,呢d男人仲要黎做咩!

侯爵府

2024年龍年勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

樓主c6係咪有燥狂症?
"問侯外母"...咁既說話都講得出, 完全唔將老婆放在眼內。

大宅

老實講你老公真係好唔掂..
為左一個電話要x老母 仲要講離婚
仲唔返屋企,兩日後先返黎?
呢兩日佢又去左邊你有無問?
我反而覺得係一個藉口囉..
會唔會佢有第個你唔知先搵藉口離婚呢?

男爵府

其實他可能已經有第二個了。

大宅

我直覺佢有第二個. 你要堅強. 一個人同自己仔仔都可以好快樂.

別墅

我明白當個一刻比自己個老公問候媽媽真係會嬲到爆燈, 但容許我講一句, 以你老公嘅成長背景, 佢所講呢句"問候語"只你一句表達當時佢好嬲嘅助語詞, 並唔係真係有心問候你媽媽, 你要明白...
再者, 其實我應同你對你老公有好多不滿同要求, 但, 你會唔會可以退後一步將自己放落去佢個心態度唸一唸, 冇錯, 正正係因為你兩個人嘅成長背景差別咁大, 而佢又係一個讀書唔多同好萌塞嘅老粗, 當然冇可能叫佢幫你唸你嘅立場啦, 但你唔同, 你係一個有教養同家教嘅女人, 你反正都為佢做左咁多嘢, 不妨試下站係佢個立場睇一睇, 睇下仲有冇得就到, 仲有, 你真係要平心靜氣坐低同佢傾下 (當然真係傾下而唔好數佢, 因為全世界人類都唔鐘意比人數...)
同埋, 屋企嘅嘢, 老實講, 係人 (男又好女又好), 如果有一方可以handle得晒又handle得好, 對方就會好放心咁唔理, 因為佢信得過你做到所以佢先唔理, 而如果你做得咁唔開心, 不如你當你係一個警察, 身處一個充滿犯罪嘅現場, 而所有案件有大有小, 咁得你一個, 你要揀d真係好大鑊嘅先理, 其他小事咪由佢囉, 咁你會做得開心一d...
另外, 我都唔同意唔做嘢, 但亦唔覺得工作時完全唔可以聽電話, 咁大吉利事講句屋企有咩事, 你又唔聽咁點攪呢? 其實我自己都一樣, 如果同老細講緊嘢而電話嚮, 我會同老細講 "sorry, 請你等我一等" 之後聽跟住同對方講 "我一陣call返你", 咁你老細就唔會出聲囉, 你唸唸佢, 我真係覺得咁客易放棄婚姻到將來係會後悔囉, 你真係難保以後就算再有都唔會一樣架嘛...

洋房

多謝各位給我的意見,我講出黎係我想大家給我意見,所以真係好多謝各位!!我講講我個時買樓既事,我睇樓個時已經係同我老公講,佢都話你鍾意啦,而我地當時係租人地屋住已經2年,而我個時覺得租樓同供樓差唔多,所以就一齊去供,我係有問過佢,但買左就成日話我迫自己迫到咁,但我可以話俾你地知佢係有車,如果我係佢我會放棄,因為佢供車+油+停車場都要6000以上,而我地既樓只不過多租樓4000,而佢係做生意的,我知佢每個月有咁既收入我先叫佢一齊供,佢係有多的,而我可以任何野都放棄而令我家庭舒服,而我一直都有做野的,佢俾少我但我屋企上要錢,我就去做pt係因為屋企真係需要錢,我冇玩的,我早上依然會起身照顧我2個仔返學之後自己再返工,我係有檢討過自己,我自己係有問題,但始終唔係只係我問題,大家都有問題,但我覺得緊張我就不致於要x我xx,我有想過我會唔會好執著,但我覺得佢係出面同人地點講粗口係冇問題,但我係佢老婆,有咩都可以好冷靜咁傾,再講我唔係覺得做野係唔可以聽電話係咁岩如果真係去廁所or整緊野咁真係聽唔到,我唔係完全話唔聽得,我只係講咁岩既時候,每次我唔可以同佢傾計,因為我同佢傾計就會嘈,佢話我唔溫柔對佢,其實我唔係唔識咁做,而係如果個老公一講野就話你呢樣個樣你唔會再有心機咁做,佢連tum都唔會tum我,昨晚我sent sms俾我叫我搵日去律師樓,之後佢返到屋企3:00am叫我,我同佢傾度5點,佢同我講話我玩佢既緊張,但我真係冇,我當時真係做野唔係玩,我之後都有同佢解釋過,佢就話我冇禮貌,我明佢好緊張我會擔心我,昨晚佢話應該係我同佢講對唔住,我話我冇做錯野,只不過係我做緊野而我冇聽你電話,我唔係天大既錯,點解要用粗口罵我仲叫我講對唔住,我講對唔住冇問題,但佢同我講佢唔覺得佢x我xx有問題,佢話佢發脾氣,話我好執著佢講呢句,好啦就算唔執著,但係同佢真係思想上差好遠,昨晚佢同我講我地2個唔夾,因為佢話佢有佢既自己,有佢自己既性格,其實我想問各位如果為左一個屋企改一改係唔係真係好難?但如果係我我會咁做,因為我有小朋友,我會為左家庭而改變我所有既野,但佢唔係咁諗!我好多朋友同我講做老闆既人永遠都係自我中心,我覺得對出面既人冇所謂,但係屋企對住老婆有冇需要咁呢?我昨晚成晚都冇訓,因為佢一路都話我呢樣唔好個樣唔好,我問我自己我係唔係一d都唔好,自問我自己真係唔差,對於我認識既女人黎講,我算係唔差,對於家庭無限付出,老公同我講幾個月生意唔好,我就唔想佢咁辛苦,所以我辛苦d冇所謂,反而會俾佢話我有問題,佢昨晚同我講話同我一齊都冇意思,因為我玩佢既緊張,但我冇,只係一個電話需唔需要咁???昨晚我都諗左好耐哭,因為就算我真係同佢分開我同佢都有感情,所以呢一刻覺得好傷心,因為佢到呢一刻都話我的不是,我真的好辛苦,當我冷靜下來我知道我同佢係唔岩,但人總有感情唔係話分開就分開,個種感覺好難同你地講.可能呢一刻好辛苦!!!!:-(

[ 本文章最後由 rosebebe 於 07-11-22 12:31 編輯 ]

大宅

唔使多講, 早走早著

首頁

尾頁

跳至