單親天地

跳至

首頁

尾頁

男爵府

阿女升小一派左一間好唔鍾意既學校,跨區又無校車,叩門又無回音。
其他同學,或叩同一學校既人相繼報喜,我好難受。已經2星期無訓,無人明白我。我已經停工叩門,男人俾既錢剛夠交租,我返工既錢要支付工人同2個女既生活費。。。究竟我可以點。。。

我本身已經好憎大陸人,係佢地令我頭家散,又令我要捱貴租,更令我地要搶學位。我唔知個利益大成點,先令政棍們無視真正港人既訴求。

我淨係知,我去房署問申請公屋,俾人歧視串我:你又唔係綜緩,又唔係新來港,又無社工幫,有排等啦!真係要申請呀?

香港係咪唔歡迎我呢種想靠自己既單親女人?我今日突然諗,如果我真係頂唔順,自私咁走左,除左保險,2個女可以點算?
我諗除左我,真係無人會可憐佢地。。。

好似果個阿媽殺左個妹既男仔咁,新聞過後,真係个有人去關心嗎?

大宅

派到誇區真係好唔方便。。。可唔可以讀住小一先,到小二再去番自己區嘅學校,睇下有無位,做插班生呀。。。

男爵府

引用:派到誇區真係好唔方便。。。可唔可以讀住小

原帖由 cpcat 於 14-07-01 發表
派到誇區真係好唔方便。。。可唔可以讀住小一先,到小二再去番自己區嘅學校,睇下有無位,做插班生呀。。。 ...
一係我唔返工1拖2湊佢返學,否則都唔知工人點1拖2帶佢返。。。

大宅

放鬆D先媽咪...
唔好誇區, 要小朋友o甘辛苦, 你都辛苦
明白我地當然想子女派到心儀學校
何為好, 何為唔好?
最緊要係唔好學壞
o甘就要靠我地
我尋日係自由講場睇到一位媽媽話
佢個女4,5歲就同佢老公分開
個女跟老公, 無心機讀書
而家都長大, 呢幾日重出去參加飛標比賽
初初學飛標, 男家人好擔心, 驚學壞同無用之類
但媽咪就好讚成

我想講o既係
人最緊要有夢想, 搵到自己條路
明白讀書好, 理論上搵野做都會好
但唔一定, 都要有良好性格
靠我地去教佢地應該點做人和事

讀到書唔代表一定好, 一定揾到錢 (有唔少真實例子)
讀唔到唔代表唔好開心

小學派位無技術可言
今日你認為派得唔好
o甘你自己就要比心機去教佢
第時升中一, 去見學校先見真章
下下都英文面試
有六年時間, 慢慢訓練
唔好話經濟差無資源比佢地
睇英文報紙, 英文電視新聞
有心學學問, 係唔需要錢

慢慢黎啦,你o甘緊張
小朋友都會緊張
佢地都會唔開心
開心去迎接小一
加油呀!

版主

減齡達人勳章 2021勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 熱血勳章 畀面勳章 版主 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋

回覆:精神崩潰

另一角度諗,你有工人幫已經算唔錯,或者你同大女早啲出門你帶佢返學,而細女就工人帶,放學應該唔難就,到細既讀埋小學就索性搬埋去個區,或者到時都派到屋俾你,就算唔係單親都一樣有機會遇到呢啲情況,放鬆啲,唔好吓吓轉牛角尖,一定有路行既。

別墅

放鬆D,你起碼叫做有能力租樓請工人!
好似我40先大肚做單親,冇錢冇自己住的地方,寄人離下,BB 2個月後出世可能冇人收留我同BB,又冇社工幫錢又搵得少,咁我可以點?
所以你已經好過好多好多人啦.

男爵府

引用:放鬆D,你起碼叫做有能力租樓請工人!好似我4

原帖由 sagittarius_lai 於 14-07-01 發表
放鬆D,你起碼叫做有能力租樓請工人!
好似我40先大肚做單親,冇錢冇自己住的地方,寄人離下,BB 2個月後出世可 ...
有無叫社工幫忙快D上樓?加油!

子爵府

你有能力有工作有工人,一個女人搞店一形家兩個女,撐起成個天,你好叻!唔好灰!

別墅

fanfanbb 發表於 14-7-1 17:13
有無叫社工幫忙快D上樓?加油!
社工,全部到幫大陸人!!!!唔係話呢d唔夠資格,個d申請唔到,跟本都無心幫真正有需要的港人!!!!!!!!!!!!!!

男爵府

mimi26 發表於 14-7-1 18:41
你有能力有工作有工人,一個女人搞店一形家兩個女,撐起成個天,你好叻!唔好灰!

...
其實我係無得揀, 男人要面, 唔鍾意我攞綜綬......我頂硬上請工人咋......

男爵府

sagittarius_lai 發表於 14-7-2 14:04
社工,全部到幫大陸人!!!!唔係話呢d唔夠資格,個d申請唔到,跟本都無心幫真正有需要的港人!!!!!!!!!!!!!!:laug ...
事實之全部!!!!!!

男爵府

今日終於有另一間小學收左,
都係跨區, 但間小學好過本身派到果間,
最重要係有校車到樓下......

而家還得神落......新工人到左, train好就要快啲搵工幫補喇......

eeaa  加油,妳的付出有回報  發表於 14-7-10 21:18
sagittarius_lai  加油,好多人支持你
sailow  加油,  發表於 14-7-3 05:36
河馬哇哇  加油  發表於 14-7-2 21:41

男爵府

多謝各位。

原來。。。做傻事係一念之間嫁咋 。。。
我同朋友呻,話覺得好絕望之際,過幾分鐘就收到學校電話,我自己眼淚都未乾又再喊過。。。。

老土一句,天無絕人之路。

大宅

引用:多謝各位。原來。。。做傻事係一念之間嫁咋

原帖由 ivymeoow 於 14-07-03 發表
多謝各位。

原來。。。做傻事係一念之間嫁咋 。。。
恭喜
雨過天晴

禁止訪問

大宅

回覆:ivymeoow 的帖子

加油,你的辛苦,將來一定有回報的。加油偉大的母親。

男爵府

所有父母都偉大, 只係作為單親, 我地好似斷左一隻手咁,
無左另一半, 要自己死頂......

而咁啱又無地方可以呻啫......

公爵府

2021勳章

sagittarius_lai 發表於 14-7-2 14:04
社工,全部到幫大陸人!!!!唔係話呢d唔夠資格,個d申請唔到,跟本都無心幫真正有需要的港人!!!!!!!!!!!!!!:laug ...
其實好多有工人都係一拖二...即係工人帶埋細的一個送大的上學,之後回家...做家務.如你安排好啲,詭唔會有煩惱...再者,我個時選小學都係填左8間學校...我是但一間,無話要好唔好的學校,因為小孩係努力,咩學校都ok...
我那時係就奶奶住先都係是但一間,得個5分...

選你屋企附近啦,小孩讀書太遠唔好,好攰架...有咩頭暈身興,唔知邊個去湊...我個時奶奶住得近,so可以即刻去接去...唔係都死得...

社工,你揾過了?我的好好

複式洋房

凡事向好方面諗, 咁既情況無人想
加油

大宅

一個女人仔撑起成頭家真系超辛苦,有時回家見到自己小孩子天真無“斜“咁笑同玩,就會感到值得,小孩好需要媽媽,加油!!

首頁

尾頁

跳至