自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆:微熱山丘既鳳凰酥係台灣好出名嗎

我好like架早兩日先收到!

珍珠宮

係皮硬d,但酸酸地,吾溜,幾好味

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

kmcatbb 發表於 14-7-1 16:38
初初係台灣當地人鍾意食,後來傳下傳下傳開咗,而家變咗遊客手信
包我車做遊客生意果個司機, 話台灣人唔明點解遊客鐘意食鳳梨穌, 我地叫佢去微熱山岳店, 佢更係聽都未聽過, 仲問我地係咪香港好出名好好食
我地一出門口上車就食, 超失望lor, 酸都算, 土鳳梨係酸, 最慘個皮又硬又無味

水晶宮

引用:係唔係個個去親都會買架 試過維格唔好

原帖由 jloklok 於 14-07-01 發表
係唔係個個去親都會買架 試過維格唔好食呀
微熱山丘出名土鳳梨酥,我好鍾意食,次次出發前訂定宅配。 門市去過一次唔就腳,寧願俾運費送酒店唔使嘥時間。不過6月尾又加咗價, 趕及加價前一日落了單!

若沒有忙碌, 你便不會懂得善用閒暇; 沒有痛苦, 便不會明白快樂的得來不易; 沒有失去, 我們更不會懂得珍惜--是苦是甜也好, 是時間太多或太少也好, 最重要的, 還是請不要浪費你的人生! (純粹分享 ^0^)

公爵府

hashtag影視迷勳章

回覆:微熱山丘既鳳凰酥係台灣好出名嗎?

幾好食。去台灣時到微熱山丘舗頭買,一入去侍應靚女就問是否試食,我二大二小,佢就比四個完整嘅鳳梨酥我哋試食,又有熱茶等我哋坐低慢慢食,服務一流

大宅

回覆:jloklok 的帖子

李儀超好味呀,我至愛台北車站同九份有得賣

伯爵府

畀面勳章

引用:Quote:kmcatbb+發表於+14-7-1+16:38+初初係

原帖由 Charlotte_mom 於 14-07-01 發表
包我車做遊客生意果個司機, 話台灣人唔明點解遊客鐘意食鳳梨穌, 我地叫佢去微熱山岳店, 佢更係聽都未聽過, ...
下,個司機未聽過?我台灣啲親戚話微熱山丘初初出時當人地好like!!! 因為當地人唔鍾意食冬瓜茸做嘅鳳梨酥,但鍾意食土鳯梨酥

珍珠宮

2023年兔年勳章 畀面勳章 DHA勳章

我都覺得幾好食

主 賜 平 安

禁止訪問

大宅

我覺得好酸

水晶宮

2018復活節勳章 15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 炎夏勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

都係李儀好味d

公爵府

微熱山丘偏酸,要配茶食先好,鍾意平時甜果種我推介佳德!通常我兩隻都買

子爵府

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

引用:都係李儀好味d

原帖由 chamomile 於 14-07-02 發表
都係李儀好味d
點解咁多人鐘意食李儀, 我阿媽上星期帶咗盒比我。 個函好似姐喱狀咁, 一d 鳳梨味都冇, 個皮又厚。 點解話好食既

pigpeppapig  唔係難食,但唔覺好味  發表於 14-7-2 11:34

大宅

引用:Quote:原帖由 chamomile 於 14-07-02 發表

原帖由 Pulmma 於 14-07-02 發表
點解咁多人鐘意食李儀, 我阿媽上星期帶咗盒比我。 個函好似姐喱狀咁, 一d 鳳梨味都冇, 個皮又厚。 點解 ...
我都覺得唔好食,皮又太厚,如果台北要揀,我揀佳德同世家,維格以前好好食,宜家差咗好多!

水晶宮

2018復活節勳章 15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 炎夏勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

引用:Quote:原帖由+chamomile+於+14-07-02+發表

原帖由 Pulmma 於 14-07-02 發表
點解咁多人鐘意食李儀, 我阿媽上星期帶咗盒比我。 個函好似姐喱狀咁, 一d 鳳梨味都冇, 個皮又厚。 點解 ...
口味個個人唔同嘛…

珍珠宮

我勁like,
就係因為佢既酸味!

伯爵府

引用:我覺得好酸 +

原帖由 米巴太太 於 14-07-01 發表
我覺得好酸
me too

酸到唔想食。。。

翡翠宮

引用:應該係。我都收過幾次。其實我好憎食,太肥

原帖由 咖央 於 14-07-01 發表
應該係。我都收過幾次。
其實我好憎食,太肥滯
下次你送俾我啦我中意!我買其他糕點同你交換!

世上已無安樂土,人人以傷人為樂

珍珠宮

畀面勳章

我like王媽媽

首頁

尾頁

跳至