自由講場

跳至

首頁
12345...11

尾頁

琥珀宮

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

呢個係我自己改良既一種奔走行減肥方法,

特別鳴謝鐘意係榕樹頭講故既三姑,

提供呢個方法,等我改良成為適合自己既 “奔走行”

我用呢個改良左既 “奔走行” 既方法,

係一個月內減左10磅, 又唔太辛苦, 好正。

更新: 5個月, 減左30磅

奔走行方法:

拉筋5-10分鐘

第一至第三個圈
急步行15分鐘熱身 (大約行3個640米既圈, 急步行既意思係行到出汗, 喘氣)

第四至第七個圈
急步行10秒-->跑20秒
再急步行10秒-->跑20秒
再急步行10秒-->跑20秒, 然後急步行3分鐘 (回一回氣)

((做完上面3個步驟, 啱啱好奔左一個640米既圈))

**重複以上步驟4次, 即係奔左4個圈**

第八至第十個圈
最後, 急步行多3個圈, 啱啱好10個圈, 係一個小時內完成。

當然行完10圈後再拉筋5-10分鐘

((我而家會奔多一個圈, 因為11個圈, 啱啱好係7公里, 聽落奔柒里好似勁d。))
((註: 一個鐘奔7里, 用apps計, 通常都會消耗460-480卡路里))

感覺好正, 我愛上了呢一種跑法.....又唔會齋奔咁悶,

又消耗多左體能, 我之前只係齋急步行10個圈,

都係1個鐘內完成, 一個半月, 減左10磅,

而家, 一個月, 減左10磅, 但用左呢個方法, 出多左好多汗,

就連第2日朝早, 慢步行送女返學都比平時出多左汗, 感覺良好.....

當然仲配合埋飲食啦, 食得清淡D , 晚餐我有時成8點幾先食,

我食半碗飯, 小小肉, 多菜多瓜, 7成飽, 飯後一個鐘落去奔, 然後就唔會再食野...

星期六日, 多數冇咩節制, 太肥既野先唔食, 一般咩都食。

dongmin    發表於 14-10-21 17:15
greencircle    發表於 14-10-21 17:08
kokobear  加油呀羊羊!  發表於 14-7-4 17:04
車仔人    發表於 14-7-4 16:02
kiu1112    發表於 14-7-3 11:31
michelle071180  我想問640米即有幾長  發表於 14-7-2 21:37
tsung    發表於 14-7-2 17:45
Nancy20090615  十卜  發表於 14-7-2 17:34
meow~meow    發表於 14-7-2 16:06
wcpcelia  thx for sharing  發表於 14-7-2 14:55
如晴報或任何記者刊登此留言, 必追究。因為我唔認為係度講就預左比人抄!!!

琥珀宮

以下係唔同既運動, 唔同既方法

【X-Bike或類似室內健身車】

拉筋5-10分鐘
上車踩15分鐘熱身

衝刺10秒-->慢速20秒
衝刺10秒-->慢速20秒
衝刺10秒-->慢速20秒, 緩和3分鐘 (回一回氣)

**重複以上步驟4次。**

收操踩5~10分鐘下車後再拉筋5-10分鐘

【游泳】

50m標準池下水前拉拉筋、活動一下筋骨
下水暖身3~400m -

蛙式和自由式各半,

衝刺50m(自由式狂衝或蛙式暴衝)→ 蛙式慢速50m

緩合200m -蛙式和自由式各半如果上岸還有力氣再拉拉筋吧!

【跑步】

跑前拉拉筋、活動一下筋骨
暖身5~10分鐘-慢跑

衝刺10秒→慢跑20秒→

衝刺10秒→慢跑20秒

衝刺10秒→慢跑20秒)→慢走2~3分鐘

**重複以上步驟4次。**

收操慢跑5~10分鐘後再拉筋5-10分鐘

如晴報或任何記者刊登此留言, 必追究。因為我唔認為係度講就預左比人抄!!!

琥珀宮

參考資料:

http://wellthinesslife.blogspot.tw/2012/06/blog-post_19.html

((條LINK既內容我COPY左出尼, 有D廢話我DEL左, 如下))

最有效的減脂方式 ─ 『高強度間歇訓練』完全圖

這種稱為高強度間歇訓練

(High Intensity Interval Training,簡稱HIIT的東東,

真的還滿有用的。他可以讓你在很短的時間內消耗很多脂肪

(但他不是抽脂,所以請不要懷著不切實際的妄想)

聽起來真是吸引人,所以就讓我們一起來看看是怎麼一回事

透過高強度間歇訓練(HIIT)達到脂肪消耗最大化

HIIT是一種很受歡迎的運動形式,透過結合兩種最有效率的減脂方式:

高強度訓練間歇訓練,來達到最有效的燃脂目標。

高強度訓練透過快速爆發式的運動形式,達到肌肉疲勞與耗氧量極大值。

簡單的說就是你的運動強度越大,你的肌肉需要的氧氣就越多。

當你的運動強度讓你的身體耗氧量達到你的最大攝氧量

你的身體在運動時可以消耗的氧氣量最大值)時,

會啟動一種機制叫做after-burn effect,這是什麼東東?

簡單的說,就是他可以讓你的身體在你停止運動後還繼續消耗氧氣,

因此就會繼續消耗熱量

(因為你的身體缺氧,有氧債要還。就像你如果你借錢去血拼後,

之後沒在血拼的日子也是持續地要還債的道理是一樣的)。

間歇訓練簡而言之就是將你的運動內容切塊,

變成強度高強度低強度高強度低的形式。

同樣20分鐘的運動,

間歇訓練的方式會比你連續20分鐘都用中低強度在運動消耗的熱量多

你可能會問:那幹嘛不20分鐘都高強度就好了?因為會累爆,不切實際!)

間歇運動對於增進代謝率非常有效,這是即使時間更長的中低強度運動,

也達不到的。此外,間歇運動對於建造你身上的瘦肉組織也非常有用,

效果同樣遠大於時間更長更沒效率的中低強度連續運動。

(但連續的中低強度運動是有他的用意的,例如馬拉松。

我這邊說的沒效率,是針對減脂的效率而言)

現在我們對於HIIT的原理已經有了基本的認識。一般來說,

HIIT一次很少做超過半小時的,因為...他真的滿累的。

他適合喜歡變化的人,或是耐性做有氧運動的人

但它吸引人的點就在於他很有效率、而且他對你的體力和心肺能力的增進很有幫助

一般中低強度有氧運動,例如心跳大約在每分鐘130下的慢跑,

你需要做比較長的時間(至少要超過20分鐘以上),

你的身體才會慢慢開始使用比較多的脂肪當作能量來源。至於HIIT確切實施方法!

不過有一點要提醒各位:不是每個人都適合高強度間歇訓練

心臟病、糖尿病、其他各式心血管疾病或是原本體力就不太好不常運動的人,

請先諮詢你的醫生,或是請合格的教練帶著你做

此外,就算你體力不錯,也請盡量循序漸進,不要一開始就挑戰極限

萬一發生意外本人可能無法衝過去救你

701003  Agree  發表於 14-7-2 14:32

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

180 發表於 14-7-2 14:17
留位

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

回覆:我的 奔 走 行

奔走行,果然係神物!

kokobear  突務轉咗郁  發表於 14-7-4 17:03
你若盛開, 蝴蝶便來!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

琥珀宮

你由180進化成108未

你若盛開, 蝴蝶便來!

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

請問 ,有0羊具體分别

翡翠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

那種玩意我就有

趙元嵩    發表於 14-7-2 15:34
香港撒瑪利亞防止自殺會熱線:23892222
撒瑪利亞會熱線(多種語言)︰28960000
生命熱線︰23820000
東華三院芷若園熱線︰18281
社會福利署熱線︰23432255
醫院管理局精神健康專線(24小時精神健康熱線諮詢服務):24667350
明愛向晴熱線:18288

禁止訪問

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

等左好耐喇

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

多謝分享, 要收藏參考

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

超級特務 發表於 14-7-2 14:24
你由180進化成108未
咁咪要改名

超級特務  唔好,警惕下  發表於 14-7-2 14:31

禁止訪問

回覆:180 的帖子

珊瑚宮

到到到

超級特務    發表於 14-7-2 14:30

珊瑚宮

180 發表於 14-7-2 14:17
呢個係我自己改良既一種奔走行減肥方法,

特別鳴謝鐘意係榕樹頭講故既三姑,
里講清楚D噃, 奔走行 係 感覺 定 動作嚟架 ?

ToopyBinoo   i thought the same  發表於 14-7-3 11:52
talkative  Hahaha  發表於 14-7-2 15:47
趙元嵩  180係男定女??  發表於 14-7-2 15:35
wonderlulu    發表於 14-7-2 14:41

禁止訪問

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

引用:請問+奔+同+走,有0羊具體分别

大宅

今晚試下奔走行

琥珀宮

引用:流汗既運動我至愛出完一身汗水~~直頭係爽

原帖由 cathy-tse 於 14-07-02 發表
流汗既運動我至愛出完一身汗水~~直頭係爽呀

...
我游完水,再行路返屋企,好似參加3項鐵人咁

你若盛開, 蝴蝶便來!

水晶宮

畀面勳章

我唔得,哮喘又血壓高,羨慕你成功!

首頁
12345...11

尾頁

跳至