跳至

首頁

尾頁

大宅

【晴報專訊】公屋輪候冊申請超過24萬宗,建屋量供不應求。房屋署計劃在大埔建6,550個公屋單位,容納近兩萬人口,料2024年分階段落成。

房屋署計劃將原為前私院用地的大埔第九區地盤,連同旁邊租予松嶺村匡智會作有機耕種的政府用地頌雅路東,及頌雅路西空置政府用地及私人土地,合共佔地9.55公頃,分階段興建公屋。首階段將在第九區地盤建八至九座30層高樓宇,提供4,860個單位,頌雅路東則建一座37層大樓,有740個單位,合共可容納1.7萬人。第二階段,是在頌雅路西建一座40層高樓宇,提供約950個單位,容納2,900人。

首階段2022年落成
房屋署計劃分兩期發展,首階段預計2016年動工,2022年落成;第二階段2018年動工,料2024年落成。另當局會預留土地,在首階段興建兩所幼稚園及兩所小學,滿足區內新增人口需要;並會提供綜合家庭服務中心、幼兒中心、長者鄰舍中心等社區設施。

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

回覆:TYPHOON▷8◁ 的帖子

十年後落成,大埔會變成點?!我係大埔長大,見到時間既變遷,現在大埔滿街都是藥房及對換店。。。

男爵府

回覆:大埔擬建6550公屋單位

我覺得要趕走匡智好無陰公。。。佢地好需要果個地方俾佢地學習生活技能!

rabbitmic  匡智唔係會係返到?只係收種野塊地  發表於 14-7-16 22:50
mrs.so  認同!  發表於 14-7-3 14:06

珊瑚宮

畀面勳章

引用:十年後落成,大埔會變成點?!我係大埔長大

原帖由 mrs.so 於 14-07-03 發表
十年後落成,大埔會變成點?!我係大埔長大,見到時間既變遷,現在大埔滿街都是藥房及對換店。。。

...

大埔亦越來越多人,我記得好耐以前住大埔好正㗎,嗰時太湖花園啱啱開賣,冇咁多住宅,但就已經有幾間戲院,有大有迷你,亦好多街坊小舖,夜晚掃街。。。但而家乜都冇 lu

珊瑚宮

畀面勳章

引用:我覺得要趕走匡智好無陰公。。。佢地好需要

原帖由 ivymeoow 於 14-07-03 發表
我覺得要趕走匡智好無陰公。。。佢地好需要果個地方俾佢地學習生活技能!

...
同意,匡智真係幫到好多人,我有個舊同事個仔就用緊佢哋嘅服務。

大宅

不出十年,可能會變成另一個上水

子爵府

我以前住九龍, 結婚搬入大埔, 我哋兩公婆好鍾意住响呢度, 比起九龍區真係舒服好多. 如果真係要起樓, 我覺得政府要考慮清楚配套, 如果話先起2間幼稚園同小學, 相對6550個家庭未必足夠(保守估計, 呢6千幾個家庭中, 如果三分之一有小朋友, 都有2000個學童啦)... 除咗學校同社區中心, 仲有醫院, 消防, 街市等, 係咪真係support到?

公爵府

陪月勳章 畀面勳章

發現就係咁!東北又話唔好拆,大埔又話唔好起!咁等上樓的人點算!
不過,我又覺得源頭問題,截晒啲新移民,可能少減一半人輪公屋!
只可以話政府政策問題

複式洋房

如果唔係啲大陸豬同有手有腳唔做野拎綜援果啲癈人,就唔使等咁多年都上唔到屋!大陸豬又搶曬所有香港有份交稅果堆人既野!然後有手有腳唔去做野,有啲又偷雞反散工,有啲又死去成日打麻雀果啲癈人!唔該見到一個知道一個就舉報佢地,做房署冇辦法佢地合資格就要比佢地上公屋先。你地排咁耐上唔到樓,就係因為呢班人!

伯爵府

引用:我以前住九龍,+結婚搬入大埔,+我哋兩公婆好

原帖由 GLG 於 14-07-03 發表
我以前住九龍, 結婚搬入大埔, 我哋兩公婆好鍾意住响呢度, 比起九龍區真係舒服好多. 如果真係要起樓, 我覺得 ...
米係配套好緊要,依家暑期活動都要爭,鬥早排隊,一係抽籤

男爵府

起多些新公屋,大埔咪又多些新移民囉!

大宅

回覆:小可愛11 的帖子

身為大埔居民,我們可以做甚麼幫到他們呢?

大宅

現屆政府盲搶地,破壞HK多年的規劃,人口政策超錯無上限,令真正有需要公屋的人苦等,鼓勵有些勞動人口放棄工作,放棄進升只等上樓

男爵府

引用:我覺得要趕走匡智好無陰公。。。佢地好需要

原帖由 ivymeoow 於 14-07-03 發表

...
好似收番匡智個有機田之麻,起阻公屋有車上仲好,基本上而家天氣無咩可能行上去。

禁止訪問

大宅

大埔以前真係好好住, 近年真係多咗好多好多人,感覺好迫

大宅

起公屋唔係問題,
最大問題係人口政策,
每日150個單程証, 人口增長太多了,
起多多公屋都解決唔到問題架.

男爵府

大埔既藥房都開左好多喇.......

大宅

回覆:letter_li 的帖子

連在入境署殺人放火都可以取的香港身份証,香港内真正的香港人已經快要變成小數

首頁

尾頁

跳至