自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

發5發覺香港小朋友普遍鐘意喊同扭計,但有外國血統既小朋友好多都坐定定好乖,當然間5中都會扭計,但比港孩小好多,樂天好多,5知關唔關外國人豁達既性格遺傳問題呢?小朋友一切源於模仿,我覺得父母性格,生活環境對佢地心理好大影響

子爵府

BK Milk勳章

回覆:港孩與歐洲孩子有分別

認同父母性格會影響小朋友, 唔認同香港小朋友特別鐘意喊同扭計, 我覺得喊同扭計係屋企教育問題, 同種族無關係。

foggyao    發表於 14-7-3 13:54
99dogdog  Agree  發表於 14-7-3 13:33
mycathy  yes,和種族或血統無關,我對仔女細個好少扭計哭鬧,尤其外出時,從來唔會扭喊,有唔滿意時最多唔開心,表達下  發表於 14-7-3 13:31
Nok_Nok    發表於 14-7-3 11:51
wonderlulu  YES  發表於 14-7-3 11:01

禁止訪問

禁止訪問

引用:我見歐洲孩子比港孩更活躍、更奔放、更精力

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

唔覺,我姑奶個仔係混血,d格仲衰過我對港孩

伯爵府

唔覺,未見過一個坐得定既外國小孩。生番就見過!

Chowying  Yes  發表於 14-7-3 11:54
Nok_Nok    發表於 14-7-3 11:52
lolo272  Agree  發表於 14-7-3 11:42
longlokma  yeah  發表於 14-7-3 07:34
Sumyeema1    發表於 14-7-3 06:48
^GGmami^  × 3  發表於 14-7-3 05:11
bkcookie  X2  發表於 14-7-3 04:30

子爵府

畀面勳章

我見過超多嘈到死坐唔定既白bb 佢地父母都係咁上下.冇咩禮貌

Nok_Nok    發表於 14-7-3 11:52

珍珠宮

港孩好多一喊即被tum, 結果有時仲放大聲扮哭

我見小朋友跌親會說"冇事,叻仔,自己起身,叻叻⋯⋯"

大宅

我覺得香港父母教育方式好似種方形西瓜咁...
小朋友只可以依住個盒嘅形狀去發展、塑造出父母想要嘅形態
怕有菌就咩都唔准掂...
怕俾人惹病就邊度都唔准去...
怕危險就唔可以自己去試...
所有探索思考都被制止了

ctsang1006  agree  發表於 14-7-3 14:37
99dogdog  都係㗎  發表於 14-7-3 13:36
Superman-GF  方形西瓜!!形容得好正!  發表於 14-7-3 11:30
家龍mA    發表於 14-7-3 11:18
Jordan_2006  某程度上.....香港地方人口太密集,怕易影響到別人,個框就係咁形成  發表於 14-7-3 10:57
Florenceforest  呢樣真。。  發表於 14-7-3 05:53

翡翠宮

2024年龍年勳章 熱血金章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 大廚勳章

唔覺,我個小朋友學校入面啲外籍同學仔吓吓喊到𠼱地扯蝦

The meeting of two personalities is like the contact of two chemical substances: if there is any reaction, both are transformed.

Carl Jung (1875 - 1961)

伯爵府

香港細路的而且確比較易扭計,喊,因為通常會有人dum佢。。。但佢地多數聽人講嘢,因為佢扭計/喊,都係想達到目的,就會溝通!

但外國細路,基本上就比較多生番,完全自己想玩想做咩就玩/做,你講咩佢都啋你都傻,明明有危險,叫佢停,佢都唔會停

本人响香港做兒童xx教育工作!

禁止訪問

水晶宮

引用:認同父母性格會影響小朋友, 唔認同香港小

原帖由 Babybaby120 於 14-07-03 發表
認同父母性格會影響小朋友, 唔認同香港小朋友特別鐘意喊同扭計, 我覺得喊同扭計係屋企教育問題, 同種族 ...
同意。
我表妹本身好知書識禮又有教養,佢2個女真係好乖,有禮貌,好少發皮氣

珍珠宮

畀面勳章

引用:我覺得香港父母教育方式好似種方形西瓜咁..

原帖由 Ginsa1008 於 14-07-03 發表
我覺得香港父母教育方式好似種方形西瓜咁...
小朋友只可以依住個盒嘅形狀去發展、塑造出父母想要嘅形態
怕 ...
最近睇過廣告,內容值得睇下

http://youtu.be/XP3cyRRAfX0

女生一定只能穿得漂亮,做些父母期待的工作嗎?那可不,國外一支MV內容,就告訴大家,或許我們該停止稱讚女生美麗。

這支MV是從一個小女孩開場,小女孩小時候喜歡接觸大自然,爬山或是到海邊撿海星、石頭,再大一點還對天文行星有研究,上學之後,跟哥哥一起打造火箭,但是小女孩接觸這一切,都被父母提醒不要弄髒自己、那不是她該玩的或是危險等等。

影片的最後是發現女孩在看到科學研究的海報時,拿出護唇膏擦拭,根據調查有六成的四年級女生都喜歡科學跟數學,但到最後只有不到兩成的女生,在大學的時候選擇工程等科系,或許父母可以鼓勵女生學習科學跟科技技術,讓她們有機會改變這世界。

網友看完這段影片,有的說「這部影片很棒」、「我的父母也不想讓我碰觸這些」但也有父母說「有些活動太危險,還是要提醒」。(陳詩璧/綜合報導)

無論邊度地方,父母都係希望按自己意願塑造出自己想要既小朋友

子爵府

引用:發5發覺香港小朋友普遍鐘意喊同扭計,但有

原帖由 mrslady 於 14-07-03 發表
發5發覺香港小朋友普遍鐘意喊同扭計,但有外國血統既小朋友好多都坐定定好乖,當然間5中都會扭計,但比港孩 ...
唔關國藉事,係睇父母自己點教。

我地從來都唔會縱容個仔食飯周圍走,我好堅持,其他親戚都好尊重唔敢食飯時帶佢去睇魚行街。

佢而家2歲幾,咁耐以黎出街食飯或去飲佢絕對可以坐定定2個鐘唔扭落地,就算無帶玩具或書比佢都得,亦唔會玩電子野,好多人都好佩服話唔見過小朋友可以坐定定咁耐,其實真係睇家長自己點教,同夠唔夠堅持。

一定唔關國藉事,但就一定關父母性格事

兔仔得媽    發表於 14-7-3 13:21

侯爵府

我係歐洲, 歐孩一定比港孩強......但歐洲人較少對唔係自己既小朋友出聲/表達不滿

港孩識既野多而廣, 有目標D, 有規矩好多
歐孩開心D, 簡單D, 有主見D

都係果句, 有其父母就有其豆丁, 唔好比乜孩乜童限制自己

wonderlulu    發表於 14-7-3 11:05

禁止訪問

子爵府

關點教事,完全唔關國藉事

wcpcelia  認同  發表於 14-7-3 08:41

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

cscsmlkyh 發表於 14-7-2 14:05
關點教事,完全唔關國藉事
Agree, 唔同父母教育方式唔同

子爵府

玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章

唔係外國既野一定好lor.
講真, 外國好多小朋友都好野蠻, 都成日喊.
咩父母就教咩小朋友. 無分國籍.

我仔仔係大約20個月到, 比個同佢差唔多既小朋友坐住黎打, 父母好遲先出現阻止. (我地有同佢講no, 都唔stop呀, 老公又唔敢貼個小朋友, 怕小朋友父母話老公搞佢個仔)--> 我地住歐洲
另一case係, 餐廳個d都有小朋友喊, 但餐廳會即比糖阻止. 加上外國咁多父母有車, 喊都唔知啦....

首頁

尾頁

跳至