想生BB

跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章 環保接龍勳章

回覆 #20 ootolai 的文章

多謝妳丫,我囡囡已經三個半月了。06年10月我ivf失敗後,自然有了。
因為我不是每個月有成熟卵,加上我c6蟲蟲三不合格,所以黃醫生見意用新鮮好一些。

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

Lan2007,

實在讓人感動, 最開心的是聽到你們因失敗後卻可以自然有了!! 我也很希望我是其中一個!

其實, 我知道自己係最大的敵人, 經常掛住真係好難會成功, 我們真係需要時間去慢慢調節!

今次是第三次失敗, 卻沒有了之前的失落了, 可能真係會習慣!

原文章由 LAN2007 於 07-12-6 21:32 發表
多謝妳丫,我囡囡已經三個半月了。06年10月我ivf失敗後,自然有了。
因為我不是每個月有成熟卵,加上我c6蟲蟲三不合格,所以黃醫生見意用新鮮好一些。 ...

男爵府

回覆 #22 ootolai 的文章

ootolai 比心機、加油丫~~

我bb都等了十二年,宜家我都38歲啦,不過我等bb歲半我都會在試試追第二個。

唔好灰心呀,有咩事情都打出來,心情都會好些,e到有好多姊妹都明白、大家都會互相鼓勵。努力加油,由日終會成功。

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

lan2007,

我等左四年, 原來和你根本無得比!

我剛剛34, 有時我都會想我唔想再想住有BB, 因為已經高齡!! 不過, 有時又真係好唔甘心, 所以依家真係好矛盾!

ANYWAY, 看到你的分享, 我多了一點動力! 真的很多謝你!

原文章由 LAN2007 於 07-12-6 21:55 發表
ootolai 比心機、加油丫~~

我bb都等了十二年,宜家我都38歲啦,不過我等bb歲半我都會在試試追第二個。

唔好灰心呀,有咩事情都打出來,心情都會好些,e到有好多姊妹都明白、大家都會互相鼓勵。努力加油,由日終會成功。 ...

大宅

wing_10142000,

是的,你可以請你睇開的不育科醫生,寫轉介信給你,然後去不育科登記。

ootolai,

想不到這麼快排到ivf,恭喜你呀!說來也奇怪,為何dr wong要你有證明做過iui呢?我當時就不用了。anyway,你那一日去簽紙呢?我是30/1,我們會否真的相遇呢?

我明白你的心情,因為我都經過過,放鬆一點,個人都會好過d,我現在開始學習用平常心去面對,自然有固之然可喜,而ivf亦不遠已,反正我們都等了咁耐,其實我今年同你一樣,都是34,面對明年就高齡,真的不想再等了,但對我而言,要行的路都行了一半,我們就快到終點了。

LAN2007,

12年真的很耐,相信你這段時間很辛苦呢!現在總算苦盡甘來,好好享受媽媽生活,亦希望你快點順利有第二個。

原文章由 wing_10142000 於 07-11-30 00:44 發表
您好嗎? 我想問你是否直接排不育科?

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

Venus Tam,

其實你排IVF的時間比我還短呢? 可能我當時的轉介信只是建議我做IUI, 所以DR. WONG 講過要我完成了三次後才會讓我做IVF的, 因此, 要証明掛!! 我都不是太介意這樣做, 反正都唔係太難完成!

我未知何時簽, 因為我要取得証明後才可以交上去約時間呀!!! 我得左, 再通知你! keep 住聯絡!

原文章由 VenusTam 於 07-12-6 22:58 發表
wing_10142000,

是的,你可以請你睇開的不育科醫生,寫轉介信給你,然後去不育科登記。

ootolai,

想不到這麼快排到ivf,恭喜你呀!說來也奇怪,為何dr wong要你有證明做過iui呢?我當時就不用了。anyway,你那一日去簽紙 ...

禁止訪問

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

driedpork,

祝你未到下次時已bingo!!!

原文章由 driedpork 於 07-12-7 10:23 發表
hi, ootolai

喺廣華有三次做ivf 的機會, 由噴鼻, 打針到取egg為一次, 擺胎或擺雪胎唔計!

我依家休息緊呀, 等m嚟再報經期, 然後再開始第二次療程!

Venus Tam

你1月尾簽紙? 我唸三月開始做架la! 祝好運! ...

大宅

driedpork,

多謝你的資料,其實我希望我1月30日簽紙時,剛好經期到,然後可以立刻做ivf,唔知撞啱m到,可否即刻做。

4月在美國有個conference,老細問我去唔去,同們想我去有伴,其實我都唔知到時係點,暫時答話唔去,唔知到時咩情況呢?究竟是做緊ivf?還是已bingo?又抑或又失敗?還是再小過?短短半年時間,已經可以有這麼多可能了。?-(

原文章由 driedpork 於 07-12-7 10:23 發表
hi, ootolai

喺廣華有三次做ivf 的機會, 由噴鼻, 打針到取egg為一次, 擺胎或擺雪胎唔計!

我依家休息緊呀, 等m嚟再報經期, 然後再開始第二次療程!

Venus Tam

你1月尾簽紙? 我唸三月開始做架la! 祝好運! ...

禁止訪問

男爵府

driedpork,

仲記得我嗎
我IVF都失敗左...同你一樣都冇雪胎. 傷心左2日, 今日好D!
今日都出左去睇中醫, 希望調理好五臟六腑再去打第2場IVF仗.

大家都要加油

原文章由 driedpork 於 07-11-27 10:33 發表
hi,

我都覺得黃醫生好好人, 喺嗰種外剛內柔的醫生, 表面好似好cool, 其實佢心地好好, 本來我都係要今年聖誕先排到做ivf, 但佢見有位, 早咗兩個月比我, 雖然失敗, 但我都好多謝黃醫生, 胚胎師同一班姑娘細心的照顧, ...

禁止訪問

男爵府

driedpork,

我係仁安醫生, 董醫生做ivf的!
我未到抽血果日就已經見紅. 昨天+今天勁多m!!! 諗住等陣都要去睇一睇中醫止止血

me too, 見血果日我仲返緊工. 死都忍住d眼淚. 放工後就立即返屋企, 因為什麼人都唔想見.... 失控左3日, 今日完全ok啦:mrgreen:

我應該會08年2月先再開始噴鼻. 你呢, 醫院會排到幾時先可再做呀?

原文章由 driedpork 於 07-12-9 00:33 發表
hi pj

係呀, 大家都要加油!
以前我做iui 失敗, 我都會有失望, 但轉個頭就無事, 未喊過,原本都捱到番醫院抽血驗孕, 以為會好有希望, 點知都係空盼一場, 當晚見紅時, 我直頭喊住咁同老公講, "我流好多血呀", 好似失控 ...

複式洋房

大家好! 我昨日都去廣華登記了做ivf,
要排到2009年2月9號見醫生呢!
大家都要加油

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

Venustam, driedpork,

我今天去左KWH BOOK 左期見DR. WONG 了!!! 郭姑娘好好, 係我上次打比佢時, 佢已經幫我BOOK左期!!! 我08年1月16日番去見佢簽字, 希望到時有好消息!

原文章由 1117 於 07-12-9 16:58 發表
大家好! 我昨日都去廣華登記了做ivf,
要排到2009年2月9號見醫生呢!
大家都要加油

男爵府

原文章由 ootolai 於 07-12-10 18:32 發表
Venustam, driedpork,

我今天去左KWH BOOK 左期見DR. WONG 了!!! 郭姑娘好好, 係我上次打比佢時, 佢已經幫我BOOK左期!!! 我08年1月16日番去見佢簽字, 希望到時有好消息!

...

ootolai

真好呀!妳可以係1月16日簽字,我估妳會在新年後,復活節前做
ivf,祝妳早日有好消息

大宅

ootolai,

雖然跟你簽紙的時間僅差兩星期,但都好羨慕你咁快。我覺得日子越是近,等耐的時間越是長,心情也越心急,如果可以跟你一齊做ivf就好了。當然更好的,就是我們不用ivf便bingo啦!

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

lan2007,

多謝你的鼓勵, 每次見到你的留言, 也讓我精神為之一振!!

VENUS,

我都估唔到會早過你簽紙, 我見完DR. WONG後一定會跟你報告!! 其實, 我本來想一月時找董醫生做多一次IUI, 不過, 我想依家我未必會做了! 我要見左DR. WONG後才能再作打算!

原文章由 LAN2007 於 07-12-10 19:26 發表

ootolai

真好呀!妳可以係1月16日簽字,我估妳會在新年後,復活節前做
ivf,祝妳早日有好消息

大宅

ootolai,

我諗你不用做iui了,因為郭姑娘打比我時,我都有問她,在做ivf前,需不需要做多次iui,佢話不用了,一個女人的卵子數目是有限的,若做iui,我的卵又會少d,留番佢,所以在做ivf前,我應不會做iui了。

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

venus,

明白, 同埋我計過d日子, 我應該都不宜在簽紙前做iui了, 唔係實比dr.wong炳!!! 佢實話, 你...... 都係唔好搵我住了!!

你下次m comes 預計係多少? 我大約係 7/1..... 其實我妄想過, 人地會係day21開始, 咁..... 我簽完紙, 時間就好似剛剛好喎..... 唔知會唔會呢?

不過, 這段時間我會養身先, 你會用甚麼方法? 有無看中醫調理?

原文章由 VenusTam 於 07-12-11 21:45 發表
ootolai,

我諗你不用做iui了,因為郭姑娘打比我時,我都有問她,在做ivf前,需不需要做多次iui,佢話不用了,一個女人的卵子數目是有限的,若做iui,我的卵又會少d,留番佢,所以在做ivf前,我應不會做iui了。 ...

首頁

尾頁

跳至