自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

原文章由 arale1668 於 07-11-26 09:46 發表
(星島) (綜合報道) 的其中一段

鍾小姐一家五口依靠綜援
過活,來港生活近五年,但極少到市區,「出市區車費要幾十元,到蛇口的車費才九元,我一個星期至少到內地買一次餸。」她感歎香港物價愈來愈貴,綜援愈來愈「唔見使」,平日 ...

點解要去到深圳買 ? 難保去到深圳無其他消費 ???
覺得香港貴咪返大陸住,重咩要係度嘈 ???

大宅

咪係, 返大陸開心d 就返去啦, 仲留係香港獻世, 佢地咁樣教埋d 仔女, 真係遺害社會!

原文章由 arale1668 於 07-11-26 09:46 發表

鍾小姐一家五口依靠綜援
過活,來港生活近五年,但極少到市區,「出市區車費要幾十元,到蛇口的車費才九元,我一個星期至少到內地買一次餸。」她感歎香港物價愈來愈貴,綜援愈來愈「唔見使」,平日 ...

珍珠宮

畀面勳章 大廚勳章

原文章由 鵝老太 於 07-11-26 09:53 發表
真悠閒~得閒可以去跳舞、行公園,個個星期都有聚餐,間中又去sz行街shopping按摩.......唔好話佢地班綜授師奶只係識飲茶吹打牌喇......
http://http://www.youtube.com/watch?v=7FUPaOPxZ9M&feature=r ...

我都幾年冇去過深圳囉, 車費咁貴, 去到都冇晒盤川囉, 仲講乜鬼買衫按摩丫, 搵多個錢番歸都冇囉.

女人是很脆弱, 但媽媽卻很堅強:)

子爵府

我又夠係HK出世到依家都未去過天水圍喇..仲有好多地方都未去過添喎..
M記..好貴呀..我都唔敢去食...咁我係咪要好自卑:tongue:

珍珠宮

畀面勳章

原文章由 KATRINE 於 07-11-26 09:55 發表

點解要去到深圳買 ? 難保去到深圳無其他消費 ???
覺得香港貴咪返大陸住,重咩要係度嘈 ???

返深圳住邊有咁好每個月唔使做有個白痴低能政府俾皮幾野佢落袋?

珍珠宮

我都未去過天水圍.
原文章由 艾莉 於 07-11-26 10:01 發表
我又夠係HK出世到依家都未去過天水圍喇..仲有好多地方都未去過添喎..
M記..好貴呀..我都唔敢去食...咁我係咪要好自卑:tongue:

男爵府

禁止訪問

伯爵府

玩具勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 2011至尊種植勳章 冬日勳章 春季勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

香港話大唔大, 但係本地出世的人都有好多地方未去過, 咁又慘? 有咩慘?
佢唔講我都唔知原來五年之內冇去過中環會好慘!
我卅十幾年以來, 去中環的次數都冇三次, 以佢個標準來講我咪應該好慘好慘好慘?!
真搞笑!

男爵府

2024年龍年勳章

我又係尋晚睇到新聞, 非常之驚訝....
講住, 話晒天水圍都叫新樓丫
你諗下住緊 大興村,蘇屋村, lift都無添呀
哥d係唔係要自卑到撞牆死
d新移民地返大陸既次數仲多過我地出中環啦, 去羅湖d車費咪仲金
如果話起多間醫院..應該係d老人區多既地方起多間....好似當左香港既醫療福利係政府應負既責任, 香港已經回歸祖國, 唔應該再跟英式哥套免費醫療制度, 應該用者自付, 否則天水圍區..肯定成為走數重災區, 叫d人找晒數先好再諗起醫院..如果要起醫院, 應該起間私家醫院

珍珠宮

畀面勳章

唔明點解近排咁多拎綜援既人咁貪得無厭咁出黎complain,佢地已經唔使做有雙糧架啦.
係咪要激發我地呢d乜福利都沒有既市民出黎講野!!

複式洋房

睇到呢d報導真係扯晒火,

有幾多土生土長嘅香港人,

日日都係返工放工食飯瞓覺,

捱生捱死, 仲要養家供樓交稅,

唔通呢d人又好得過你哋?

既然過得咁苦咪死返上大陸囉!!

冇人叫你落嚟受苦格!

我哋d納稅人每年都唔知貼咗幾多錢嚟養你哋呢班蛀米大蟲啦!!

我哋都未鬧政府, 你哋班食濕米仲喺度BILIBALA!!

駛唔駛俾埋娛樂費你哋去打牌扮靚兼遊埠呀!!

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

雖然我依家唔係hk..不過我係hk都住左20年有多架...但係..我好多好多地方都未去過...冇必要就唔去架啦..
中環又唔係有乜野特別平..又唔係有乜野只有果度先有得買...去黎做乜?唔好話佢..無啦啦去中環我都覺得車費貴...冇必要都唔會去中環囉
好似之前聖誕有個乜christmas town...我都好想去架..不過幾個人來回車費都過百蚊...我都係係自己住果區周圍行好過

禁止訪問

複式洋房

睇電視見一個女仔話, 入住天水圍幾年, 朋友都無埋 (唔等佢 wor, 住咁遠) 又關政府事, 真誇張....吹脹 !!!!

禁止訪問

複式洋房

唔係咁生, 點攞咁多綜援呀?

大宅

我日日返工放工做家務之後仲要溫書考試夠鐘訓覺,雙眼出晒紅筋,個幾月冇見過d朋友,娛樂仲少過佢地,多餘

鍾小姐一家五口依靠綜援

禁止訪問

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原文章由 bkfans 於 26/11/07 10:24 發表
講真, 我地細個, 咪又係去一次mcdonald好似唔知幾大件事, 要特別日子先有得去一次. 平日咪同隔離鄰舍玩下捉依因, 自己係屋企填下顏色, 聽下收音機. 海洋公園都係學校去旅行先去下, 邊有話覺得隔個禮拜去迪士尼同海洋 ...

我細個時麥當努都無得食呀,我出黎做野至有得食ja.
而家日日早,午餐我都食仔麵ja,咁又點.
唔通我又下下問政府攞呀,d人跟本就係唔知足.

首頁

尾頁

跳至