跳至

首頁

尾頁

別墅

hi Hi ALl Mami.

BB飲人奶時D便便都係正常黃色, 後來開始同佢轉奶粉隔餐咁轉,D便便開始綠色, 當全奶粉後(大約兩星期)D便便就變到墨綠色.

佢家陣食日本雪印. 我想同佢轉A+, 有無mami比BB食A+的, 或食緊雪印, D便便會吾會係咁.

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原文章由 aeiou313 於 07-11-26 12:12 發表

BB飲人奶時D便便都係正常黃色, 後來開始同佢轉奶粉隔餐咁轉,D便便開始綠色, 當全奶粉後(大約兩星期)D便便就變到墨綠色.

佢家陣食日本雪印. 我想同佢轉A+, 有無mami比BB食A+的, 或食緊雪印, D便便會吾會係咁. ...

我軒軒以前食a+,但係聽藥房d朋友仔講返,有好多媽咪話bb食左+對腳仔吾好力.而家轉左香港版雪印.
雪印平過a+好多.雪印$143.
a+$173
重有我覺得a+好似熱氣d~
佢d便便都係墨綠色.食左雪印1-2日一次便便,食a+5-6日一次便便. 轉吾轉自己唸啦
人就是如此!喜歡隨著環境轉變.是對是錯,當下覺得好玩就不顧後果!做了媽媽時常會大罵孩子的好奇.好勝心.但做媽媽的會否反醒自己也不是如此!

洋房

我個仔出世到而家3個月都係食日本雪印,d便便都係綠色,而家我幫佢轉左明治d便便就黃色同埋無甘臭

大宅

原文章由 aeiou313 於 07-11-26 12:12 發表

佢家陣食日本雪印. 我想同佢轉A+, 有無mami比BB食A+的, 或食緊雪印, D便便會吾會係咁. ...

我同你相反....由A+轉食日本雪印!! 因為我BB食A+時, 有痰(我自己試過奶粉都幾甜), 仲攪到成日嘔奶......轉左日本雪印後, 就無事了!! 至於A+便便, 就係黃黃綠綠! 日本雪印就墨綠色!! (勁臭...)

別墅

多謝你地意見, 我會好好考慮一下. 原來好多食日本雪印既BB都係綠色便便.

有無多D mani 講一下你地BB食咩奶粉,

別墅

回覆 #2 梓軒媽咪 的文章

梓軒媽咪:

香港版雪印係咪思敏兒, 係咪低敏奶粉, 我都有考慮過轉呢隻. 比D意見.
我都知每位BB食奶吸收都吾同.

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原文章由 aeiou313 於 07-11-26 14:47 發表
梓軒媽咪:

香港版雪印係咪思敏兒, 係咪低敏奶粉, 我都有考慮過轉呢隻. 比D意見.
我都知每位BB食奶吸收都吾同.

係低敏奶粉ar不過吾知道係咪低敏奶粉,無問個老闆~我本來都唸住買日本奶粉,不過要上網訂又吾知幾時送貨怕麻煩!
軒軒食左都ok,可能係0岩0岩轉見到佢0的便便有d白色.有機會係吸收吾曬,又有可能係d人奶.....
人就是如此!喜歡隨著環境轉變.是對是錯,當下覺得好玩就不顧後果!做了媽媽時常會大罵孩子的好奇.好勝心.但做媽媽的會否反醒自己也不是如此!

別墅

其實bk網都有好多日本奶粉媽媽會, 你可以睇下邊樣ok

洋房

原文章由 aeiou313 於 07-11-26 14:44 發表
多謝你地意見, 我會好好考慮一下. 原來好多食日本雪印既BB都係綠色便便.

有無多D mani 講一下你地BB食咩奶粉,

我BB食日本雪印,便便綠色(如加人奶, 便便黃色). 平均每日便便一次.如兩天才便便, 便便會綠色加黃色.

別墅

日本雪印係豆奶..唔係牛奶..我個b都係食緊豆奶(雅培).呀b在醫院時食牛欄.出院後比佢食日本和光堂,之後返醫院磅重.醫生話比出院時輕左所以呀b要再度入院.第二日醫院話呀b可以出院磅數亦回升番.出院後食番牛欄牌.之後成面出晒一達達,重係好痕,係咁抓,同日夜都唔睡.跟住帶佢去睇私家醫生.醫生話佢對乳糖敏感,要轉低敏奶粉.所以呀 b最後轉左豆奶.之後真係好左塊面,終於日夜都很睡.屁都放小左.因之前食牛奶好多屁.初時擔心豆奶唔夠營.但呀b每個月的增長都 ok.如果食開果隻ok就唔好同佢轉啦!!

首頁

尾頁

跳至