自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 BK Milk勳章

好多錢....搵唔夠用

男爵府

引用:我一家4口(就黎5口),唔計保險,淨計正常

原帖由 applewingyi411 於 14-07-06 發表
我一家4口(就黎5口),唔計保險,淨計正常開支既話.....
買餸一個月$1500(老公做廚,淨係我同兩個小朋友 ...
家庭用品連交租$1500,我淨係交租已經係$1500既好多倍,住公屋真好

woodenmusic  租普通四百尺居屋過萬都走唔甩  發表於 14-7-6 17:33

男爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由 applewingyi411 於 14-07-06

原帖由 babywingleung 於 14-07-06 發表
買送$1500??家庭用品連交租$1500??好慳喎,我淨係呢樣已經唔夠你慳
我唔慳架,而家住果度交$800租,兩個小朋友已經戒晒奶粉尿片,買家庭用品既錢其實唔多,買餸平因為我好少煲湯,通常1個星期先滾1-2次湯,我老公做廚,係公司食埋先返,平時屋企淨煮夜晚果餐,我同兩個小朋友好細食,連煮半嘜米好多時都食唔晒....
仲有條開支就係午餐,大約要$1000-$1500!!

男爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由 applewingyi411 於 14-07-06

原帖由 mysumsum 於 14-07-06 發表
家庭用品連交租$1500,我淨係交租已經係$1500既好多倍,住公屋真好

...
老實講睇你自己咩心態啦,好多人覺得住公屋好,咁的確係慳到錢,不過又要睇下你接唔接受到有時會遇到d麻煩鄰居,住私人樓都會遇到麻煩鄰居,不過公屋冇品既人比例多好多,好似我咁冇得罪人,早排屋企門口先比人倒左d垃圾係度,隔離屋個婆婆又成日汁埋晒d垃圾返屋企,搞到我屋企都勁多曱甴,總之都係有好有唔好啦!!

複式洋房

回覆:如果唔駛供樓,供車,工人, 一個月要洗幾錢 ?

我未生仔,而家每個月支出要二萬

大宅

原帖由 applewingyi411 於 14-07-06 發表
我一家4口(就黎5口),唔計保險,淨計正常開支既話.....
我都係住公屋,但係我要交$2000租

水晶宮

畀面勳章 環保接龍勳章

回覆:如果唔駛供樓,供車,工人, 一個月要洗幾錢

我家用6千5,包水,電,煤,保險,買餸錢!(我娘家久唔久接濟下我!)

謀事在人,成事在天,個天先係最終揸"fit"人!!

你恨的人,來生不會再見,所以別在他身上浪費時間;你愛的人,來生也不會再見,所以今生要好好對他。

珍珠宮

留名學野

男爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

遲咗工,下個月做ftm,留名學嘢

男爵府

遲啲有機會做ftm, 我都想學下點慳!

侯爵府

你好勁呀

kckammy

男爵府

我2公婆淨係供保險,養4大長佬(吾使供樓,車同工人)每個月都使$10000啦

公爵府

+3金熱血 畀面勳章 BK Milk勳章

14000到

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

供樓6xxx
管理費加水電煤約1600
小朋友學費扣完學卷加學費減免$6xx
不過遲下仲有個細一齊返。。。返n。。希望都申請到資助,如申請唔到就約$2400+哥哥o既$6xx
興趣班每月約$500
4大長老幾千
保險約$3200
老公返工就約2k(計埋搭車),佢帶飯
其實真係冇乜錢剩。。。過多2個月。。。仲要1個人搵,5個人使。。。

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 bonniehyt 於 14-07-06 發表
我都係住公屋,但係我要交$2000租
新樓?幾大?
我而家住呢度係生完大囡要既特快樓,二百幾呎,個廁所同廚房好細,老三就出世,我地入左紙申請擠逼戶,應該要等多幾年先有得調遷

水晶宮

BK Milk勳章

兩大一b
我大概百5蚊一日
即係4500未計其他什費去下街咁
買下野
一个月萬幾蚊到
包三餐
老公只計夜晚嗰餐
其餘兩餐出街食

水晶宮

BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由 bonniehyt 於 14-07-06 發表

新樓?幾大?
我而家住呢度係生完大囡要既特快樓,二百幾呎,個廁所同廚房好細,老三就出世,我地入左紙申 ...
如果新既3至4人房
要千八左右一个月架

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 bongbongpatty 於 14-07-06 發表
如果新既3至4人房
要千八左右一个月架
我知呀,我姨媽住天水圍公屋(個間格好似私人樓咁),3房2廁,一入到去住已經有晒梗房,唔駛再間房,佢交$1800租咋,所以我成日同佢講話我覺得自己交$800租好平好抵,佢就話唔抵,佢覺得我果度廁所勁細,得果二百呎左右就要交八舊,不過我自己就覺得已經好過好多人,而家生活為求個瓦遮頭啫,有地方住已經好好!!

男爵府

引用:Quote:原帖由 mysumsum 於 14-07-06 發表家

老實講睇你自己咩心態啦,好多人覺得住公屋好,咁的確係慳到錢,不過又要睇下你接唔接受到有時會遇到d麻煩 ...
有個穩定居所已經好唔錯,你每個只係交$800租,就算有麻煩鄰居都唔緊要啦,慳埋慳埋都真係夠埋層樓養老架,到時住邊都得啦,香港地而家最大開支係住屋啊

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 mysumsum 於 14-07-06 發表
有個穩定居所已經好唔錯,你每個只係交$800租,就算有麻煩鄰居都唔緊要啦,慳埋慳埋都真係夠埋層樓養老架, ...
都係架,要租樓住條數真係好重皮,我生完大囡果時都租過1年樓,果時只係得一家3口每個月都要基本用$16000,所以而家呢個時勢真係有間公屋住好!!

首頁

尾頁

跳至