跳至

首頁

尾頁

洋房

我諗住放前2後8, 不過啱啱搭正農曆新年假, 好蝕
BB健康,快高長大!!!!

男爵府

認識瑞士牛牛第一回 好媽媽勳章 醒目開學勳章

我預產期係2月23日....所以我2月6日放...4月21日返工

大宅

原文章由 fbbdoris 於 07-11-26 22:57 發表
我諗住放前2後8, 不過啱啱搭正農曆新年假, 好蝕

我都諗住放前2後8,但我就好在放假前幾日係農曆新年假,可以放多幾日!

除左農曆新年假,我地仲蝕埋復活節,甚至清明...好唔抵...:tongue:

別墅

我預產期 2月14日, 都未知點放好

前2後8--會蝕晒 d 紅假 (新年, 復活, 清明):-( :-(

前4後6--只蝕新年紅假, 但又好似早左d 放 wor

究竟點放好呢

大宅

原文章由 FatFatPig 於 07-11-27 13:03 發表
我預產期 2月14日, 都未知點放好

前2後8--會蝕晒 d 紅假 (新年, 復活, 清明):-( :-(

前4後6--只蝕新年紅假, 但又好似早左d 放 wor

究竟點放好呢 ...

I'm 0803 mama.. just drop by.. my opinion is 1後9--

子爵府

回覆 #1 cherrychris 的文章

我2月5日預產期。廣華e生建議我羅前4後6,即放完聖誕返2w又放產假,之後又放完產假返幾日又放復活假。
http://hk.myblog.yahoo.com/chansukwai/

http://hk.myblog.yahoo.com/jw!gQBYC8iRGBa3394TZMu8zBqW

大宅

我都諗住放前四後六, 因為我生完之後會轉part time, 所以同老闆傾緊四月先返工, 所以正式黎話可能係前四後八, 我想早d放假, 因為bb出世之後就應該無咩休息的時候, 所以想早d放, 當自己放假休息~~

子爵府

好媽媽勳章

原文章由 cherrychris 於 07-11-27 14:11 發表

I'm 0803 mama.. just drop by.. my opinion is 1後9--

前一後九有風險,最尾返工果個星期有咩事,勞工保險唔包架~
自己衡量一下~

我就 1 月 20 號開始放

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

我預產期 2月14日, I shall take 2 week leave before the delivery and 8 weeks after the delivery. After that, I shall take 10 days annual leave as I want to see my daughter

民房

我預產期都係14/2 喎, 我揀咗前2後8, 即係2月5日開始放, 到4月中到, 係蝕哂所有紅日的, 但早d開始放, 我又怕自己之後唔夠時間休息, 我又冇乜年假, 又想淨番d假, 萬一bb有什麼事都有假係手嘛~~

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

回覆 #10 田媽 的文章

預產期係14/2喎, 前2後8, why the maternity leave start on 5 Feb. How to count?

洋房

原文章由 waiwai1234 於 07-11-27 14:14 發表
我2月5日預產期。廣華e生建議我羅前4後6,即放完聖誕返2w又放產假,之後又放完產假返幾日又放復活假。

我都係2月5號喎, 好似你咁放好似抵d...

捷豬2008年2月1日出世,重3.39kg,係媽咪心肝寶貝!

大宅

我2月8預產期... 我都係打算前2后8... 1月26開始放....
我要蝕新年同埋EASTER... 我公司新年仲係放十日o個隻... 不過都無計.... 蝕就蝕啦... 都無法... 同埋諗緊生完resign... 轉份part time做下....

複式洋房

我都係2/14. 我唸住2/11先開始計放產假. 即係返埋年30晚. 咁就可以放埋新年假後先開始計大假. 好似咁係最底. 不過唔知公司比唔比. 如果唔係即係2/1先開始放開. 前2後8.

伯爵府

醒目開學勳章

咁啱, 我都係2月5日喎, 我諗住1月10日放, 3月25日先返工 咁樣抵d
原文章由 waiwai1234 於 07-11-27 14:14 發表

別墅

最初我都好你咁唸架, 但公司唔比 wor, 最少都要前2後8.:tongue: :tongue:

所以最遲都要 01 Feb 開始放產假 lu.

公司怕我會起公司突然要生 wor.

大宅

我預產期係2月中,打算2月頭開始放,不過係先用今年未放完嘅年假,到預產期先正式放產假,唔駛蝕新年假,不過復活假就避唔到啦!

大宅

我預產期2月4日,所以會放前2後8;到時會2月21日放,2月18日星期五開始放,因為星期六本身短週

http://hk.myblog.yahoo.com/sbukiwai

大宅

按我第一胎既經驗, 我原本係放前1後9, 但最終只係早預產期5日放假, 放假第2日就見紅第3日就生, 係幾驚險下, 但可以將所有產假留番晒響生完之後湊住阿仔, 完全咁對住佢對足10星期, 我又覺得非常好喎, 今胎打算放前2後8, 因為怕會早產, 至於會唔會蝕新年同復活節假呢d反而唔嚴重, 對住阿b越長時間越好, 我覺得抵晒囉~~
我預產期依家係2月8日, 所以應該返到1月25日, 因為返5 days既~~
原文章由 whywai 於 07-12-2 19:19 發表
我預產期2月4日,所以會放前2後8;到時會2月21日放,2月18日星期五開始放,因為星期六本身短週

[ 本文章最後由 Octopusma 於 07-12-3 13:58 編輯 ]

民房

回覆 #11 SiuBBee 的文章

呀!!我忘記講我第一張醫生紙的預產期係
19/2, 但之後不斷改, 現家就確定係14/2, 所以可以計到5/2先開始放囉~~

首頁

尾頁

跳至