跳至

首頁

尾頁

大宅

kuyu0905,

以前曾經睇過書/報章, 關於小朋友用左手/右手的, 不過唔記得太清楚了. 記憶裡都係叫家長唔好勉強小朋友用另一隻手(即如果佢多用左手, 唔好叫佢一定要用右手). 呢方面, 外國似乎比較冇所謂, 我見好多外國人都係左手便利的. 係我地中國人覺得一定要用右手, 先會強逼小朋友一定要用右手寫字同拿筷子. 我同意你老公的做法.

我仔一向都係右手, 冇呢個煩惱. 但你可能要再搵搵資料. 你女女用左手, 即係右腦強喎, 係好事...

原文章由 kuyu0905 於 08-6-20 11:15 發表
All,

請問你們的小朋友是慣用左右/右手?

囡囡是比較喜歡用左手的人, 我現正考慮, 是否有需要叫囡囡改用右手呢? 有時渣筆畫公仔時, 沒有人在時, 她都先用左手, 我們(我和婆婆)見到, 都會叫她用回右手, 但爸爸並不 ...

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

講開左右手, 我有個經驗可以分享吓~
我c6個表弟(佢用左手) 讀緊牙e, 原來d機器都有分左右手的 , 又因為大學嗰度d左手機器只得幾部.... 所以最後要train 用右手 (表弟第一次exam車牙就因為咁要re-exam喇~ mouth: ) 據表弟講, 原來手術刀都有分左右手架.... 所以都係會有d不便架....
其實表弟細個佢媽媽都有train佢用右手, 但係寫d字就全部反轉哂, 所以最後用番左手.... 而我c6細個時都係用左手既, 但99 train佢用右手, 佢又ok喎~
我粒糖e+都喜歡用左手架 (無論用匙羹or玩筆筆)... 我都會試吓train 佢用右手, if 好似表弟咁, 我就唔勉強佢law~

原文章由 kuyu0905 於 08-6-20 11:15 發表
All,

囡囡是比較喜歡用左手的人, 我現正考慮, 是否有需要叫囡囡改用右手呢? 有時渣筆畫公仔時, 沒有人在時, 她都先用左手, 我們(我和婆婆)見到, 都會叫她用回右手, 但爸爸並不 ...

[ 本文章最後由 棉花糖媽媽 於 08-6-20 12:40 編輯 ]
棉花爸...棉花媽...棉花糖(BB糖)...

大宅

all,

wasyinyin你囝囝好好笑, 真係好彩快出lift.

我就無教得咁深入, 囡囡只知道男仔一定企係樹呵尿尿, 女仔就坐, 女仔大個有的的嘢佢都會知, 都有指住我身體某部分問什麼, 我都會解釋比佢聽.

原文章由 wasyinyin 於 08-6-20 10:05 發表
Hi All,

少少性知識, 我都有教囝囝. 但佢有時都好多問題. 有時都問我邊個邊個同學仔有無胸部架. 邊個邊個有無jj架. 我話每個人都有胸部. 男孩子先有jj, 有次o係lift度. 佢無端端話"媽媽, 你件衫好靚, 你個胸部都好 ...

大宅

kuyu0905,

老公尋晚夜機返HK. e10日都唔覺太辛苦, 囡囡唔算扭計, 只係尋晚, 反而照顧少一個人可能仲好d.
囡囡尋晚激嬲我, 飲湯深咗衫, 都唔肯即刻去沖涼, 都要攪一輪.

原文章由 kuyu0905 於 08-6-20 10:08 發表
豬仔媽媽:

你日日都咁夜上綱, 我估你日頭真係好唔得閒

你老公幾時返呀?

all,

今日終於見到太陽伯伯出來啦

大宅

kuyu0905,

我都同意stliu的講法, 唔好免強用右手, 比佢自由發展, 用左手其實係大人教毯寫字麻煩, 其實都無所謂, 不過兩隻手都可以用就更好. eg 食飯用左手, 寫字用右手.

囡囡多數用右手, 有時都會用左手填顏色或者拿spoon.

All,

[ 本文章最後由 豬仔媽媽 於 08-6-20 14:57 編輯 ]

大宅

kuyu0905,

老公都係夜瞓, 如果我早瞓, 真係同佢講多句說話都難, 不過我都要迫佢係12點要瞓.

原文章由 kuyu0905 於 08-6-20 10:08 發表
豬仔媽媽:凡

你日日都咁夜上綱, 我估你日頭真係好唔得閒宦

你老公幾時返呀?

all,

今日終於見到太陽伯伯出來啦

大宅

stliu,

我問咗曹小姐, 佢話畫薄和顏色筆係綠楊商場的源記文具鋪有得買.

大宅

all,

你地KV幾時開學? 囡囡27號開學禮, 返2日一個鍾, 2日2個鐘, 跟住就正式返3個鐘. 你地又會係點?

大宅

棉花糖媽媽,

如果小朋友將來做醫生, 咁就真係好似有少少麻煩.

原文章由 棉花糖媽媽
08-6-20 12:38 發表
我c6個表弟(佢用左手) 讀緊牙e, 原來d機器都有分左右手的 , 又因為大學嗰度d左手機器只得幾部.... 所以最後要train 用右手 (表弟第一次exam車牙就因為咁要re-exam喇~ ...

大宅

棉花糖媽媽,

你c6表弟都好叻, 讀牙e, 不過做呢D專業又好似真係右手方便D, 極其原因都係因為大部份人都係用右手囉.

原文章由 棉花糖媽媽 於 08-6-20 12:38 發表
我c6個表弟(佢用左手) 讀緊牙e, 原來d機器都有分左右手的 , 又因為大學嗰度d左手機器只得幾部.... 所以最後要train 用右手 (表弟第一次exam車牙就因為咁要re-exam喇~ ...

大宅

豬仔媽媽,

唔該晒你呀,等我搵日去睇睇先, 唔知同佢講話係綠楊幼稚園買來暑期班, 佢知唔知我講乜呢?

開學安排我未知住呀. 因為學校係8月先至再有信來講.
好似係頭一個禮拜返學時間比正常時間少一個鐘咁囉.

咁PC俾唔俾家長陪上堂架?

原文章由 豬仔媽媽 於 08-6-20 15:05 發表
stliu,

我問咗曹小姐, 佢話畫薄和顏色筆係綠楊商場的源記文具鋪有得買.

大宅

kuyu0905,

左右手問題. 我囝囝細少少時. 好多時用左手. 我都無特登改. 因為我都認為太刻意改. 未必好事. 後來佢又用番右手多.

老一輩會認為左手寫字慢d, 筆劃次序又難掌握d, 日常食飯又會容易d阻人. 其實我都唔知仲有咩唔好. 只係覺得既然天生. 又好似唔洗特登改. 或者你搜集多d資料. 如果用右手好少少. 可能要早少少幫囡囡改. 第日開始學寫字後難改d. kv好早要寫字.

大宅

棉花糖媽媽,

之前想答又唔記得.

你講嘅幼稚園裡面, 我只報咗kv. 其餘都無報. 而禮賢就將會有朋友囡囡入讀.

KV學費算平, 無外藉老師, 中數強, 傳統教學, 訓練到小朋友主動學習做功課, 課程較深, 較少學校活動

其餘SC, 劍嗚, 樂基好似差不多. 學費都差唔多. 都係注重英普兩方面. 但SC名氣最大.

禮賢可以用學劵. 唔一定直升禮賢小學. 但都應該有幫助. 有宗教背景. 課程同其他比. 可能較淺.

你囡仲細. 可以再睇多d資料先報. 你可以由學費, 課程方面去衡量. 如果注重英文同普通話, KV可能較少. 而SC, HKPreschool, Keen Mind裡面SC會較一線d. 但如果英普班. 好似面試都要考普通話. 不過如果入咗preschool and keenmind nursery就唔洗再in K1.

原文章由 棉花糖媽媽 於 08-6-17 10:01 發表
hello, 你地好~

對不起, 咁蒙昧打擾你地....
我係青e住既, 有個囝囝15個月大 (叫"棉花糖")~
其實我係想請教你考幼稚園既意見~
kv / sc / hkpreschool / keen ming / 禮賢??
你地對以上幼稚園既意見係點呀??
我都可 ...

[ 本文章最後由 wasyinyin 於 08-6-20 23:22 編輯 ]

大宅

stliu,

係頭兩日坐車可以陪, 上堂就唔可以. 我記得KV係唔可以陪上堂係嗎?

畫薄你記得搵咁size, 筆就最好買櫻花牌, 佢地話平d喎.

原文章由 stliu 於 08-6-20 16:41 發表
豬仔媽媽,

唔該晒你呀,等我搵日去睇睇先, 唔知同佢講話係綠楊幼稚園買來暑期班, 佢知唔知我講乜呢?

開學安排我未知住呀. 因為學校係8月先至再有信來講.
好似係頭一個禮拜返學時間比正常時間少一個鐘咁囉.

咁PC ...

大宅

棉花糖媽媽,,

你小朋友仲細, 如果你會比小朋友讀Nursery or playgroup 你就可以留意佢性格特質, 從中選擇適合自己小朋友讀的幼稚園, 日後有無打算讀邊間心儀的小學, 去作出較適合的選擇, 另外可以睇下談幼稚園的討論區, 你會了解更多. 希望幫到你.

原文章由 wasyinyin 於 08-6-20 23:15 發表
棉花糖媽媽,

之前想答又唔記得.

你講嘅幼稚園裡面, 我只報咗kv. 其餘都無報. 而禮賢就將會有朋友囡囡入讀.

KV學費算平, 無外藉老師, 中數強, 傳統教學, 訓練到小朋友主動學習做功課, 課程較深, 較少學校活動

...

大宅

Dear All,

好多謝大家的意見!

我現在都成日搵資料, 網上都有唔少意見, 不過真係要有取捨...

又或者好似棉花糖咁講, 我暫時都會鼓勵囡囡渣筆時用右手 (雖然一陣間又會換返左手), 睇下情況怎樣, 開學後還是喜歡用左手的話, 我可能都會讓她用左手算了, 我都明白左右手係天生的, 幸好左撇子也有很多成功的例子, 只係擔心第日囡囡學寫字時, 自已唔識點教。

大宅

wasyinyin,

老一輩(尤其係中國人)成日覺得唔方便, 但我開始睇得資料多, 發覺係就係一定唔夠右手的人方便, 因為大部份的用具或設施都是設計給右撇子的, 左撇子一定要在某方面去作調整, 因而亦促使他們去學習用右手的機會, 西方反而普遍都認為左撇子的人用腦的機會多一些, 因為他們除了自身多用左手(右腦)之外, 亦要應付公眾需要使用右手(左腦), 故可以同時發揮左右腦云云...

因為返學在即, KV 在11月開始就渣筆寫子, 我諗老師一定會發現她手撇子的傾向, 所以我這幾個月一定要好好諗清楚究竟讓她用左/右手, 我覺得我這決定, 對她將來的發展肯定有影響, 責任重大

原文章由 wasyinyin 於 08-6-20 23:01 發表
kuyu0905,

左右手問題. 我囝囝細少少時. 好多時用左手. 我都無特登改. 因為我都認為太刻意改. 未必好事. 後來佢又用番右手多.

老一輩會認為左手寫字慢d, 筆劃次序又難掌握d, 日常食飯又會容易d阻人. 其實我都唔知 ...

大宅

kuyu0905,

如果囡囡用左手. 第日你把手教佢寫字時. 你都要用左手教佢. 都會有難度. 可能依樣都要諗埋.

外國小朋友, 父母用左手機會大d. 咁佢地教小朋友執筆時, 可能少咗依方面困難.

或者你有無朋友或朋友仔女之類用左手? 可以問清楚佢地點發展. 我印象中我都唔識用左手嘅朋友甚至同事都好似真係無. 舊一代應該比父母教到盡量用右手多. 反而新一代父母開始有左右腦concept. 比多咗小朋友用左手. 真係愈早清楚, 愈早決定好少少. 用多日左手, 可能難改多一日. 希望你可以快d攪掂.

原文章由 kuyu0905 於 08-6-21 11:01 發表
wasyinyin,

老一輩(尤其係中國人)成日覺得唔方便, 但我開始睇得資料多, 發覺係就係一定唔夠右手的人方便, 因為大部份的用具或設施都是設計給右撇子的, 左撇子一定要在某方面去作調整, 因而亦促使他們去學習用右手 ...

大宅

好熱, 就溶......

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

wasyinyin
好多謝你既意見呀~ 不過我想講我粒糖係囝黎架

原文章由 wasyinyin 於 08-6-20 23:15 發表
棉花糖媽媽,

之前想答又唔記得.

...
棉花爸...棉花媽...棉花糖(BB糖)...

首頁

尾頁

跳至