自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

畀面勳章

想和大家討論一吓︰為了希望小朋友(小學)成績好,考到第一,而平時不給他看電視(看的只是英文台),而晚上温習、做功課,星期六到處去補習、星期日沒有街去,由朝到晚只是留在家中温過去一星期教過的內容,這様O'K嗎?

洋房

then better go to die la

大宅

畀面勳章

回覆 #2 daihung 的文章

但現在很多名校學生是這樣。

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

至少星期日都同佢去公園, 戶外郊遊下, 佢好似冇乜活動/運動, 好死板, 好 ........慘。

原文章由 棨瑩 於 07-11-28 12:21 發表
想和大家討論一吓︰為了希望小朋友(小學)成績好,考到第一,而平時不給他看電視(看的只是英文台),而晚上温習、做功課,星期六到處去補習、星期日沒有街去,由朝到晚只是留在家中温過去一星期教過的內容,這様O'K嗎? ...

珍珠宮

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 親子王國15週年勳章

點解要咁迫小朋友, 咁的童年非人生活真係想死, 如你自已你自己過 D 咁的生活又會點呢? 其實你自已咁問得都覺得有問題啦, 咁生活完全無娛樂一忙夜忙, 唔好講小朋友大人都頂唔順..... 其實你話想想佢考第一, 咁即係佢都係十名以內, 咁點解要迫佢考到第一?? 有 D 小朋友係唔可以迫到咁緊, 如果你為佢好, 就應該比 D 時間佢玩下等佢平衡一下....

公爵府

希望小朋友成績好...多d溫書做練習...參加不同o既興趣班...睇小d電視..打小d機係絕對正確...但如果真係連星期日都無得去下街...我相信個小朋友會好慘lor

想和大家討論一吓︰為了希望小朋友(小學)成績好,考到第一,而平時不給他看電視(看的只是英文台),而晚上温習、做功課,星期六到處去補習、星期日沒有街去,由朝到晚只是留在家中温過去一星期教過的內容,這様O'K嗎? ...

子爵府

如果你真係咁做, 害死小朋友既就係 ------------> 你!!!

一d放鬆既時間都無, 非人生活!

?-(?-(?-(

[ 本文章最後由 bkmummy 於 07-11-28 12:56 編輯 ]

大宅

畀面勳章

回覆 #6 Ivy124 的文章

我都覺得對,有些家長甚至要小朋友只看英文台新聞,我聽到後,便想家長都不可能完全聽明啦!

珍珠宮

考第一真係咁重要咩 ?-( ?-( ?-(
好好過每一天......

公爵府

我唔敢批評人地點教仔女...但我自己就從來唔會逼我小朋友一定要睇咩台...最緊要佢睇得開心...不過有時我囝都會自動轉去明珠台睇d得意英文片通片...其實睇tv都係想放鬆下ja

原文章由 棨瑩 於 07-11-28 12:58 發表
我都覺得對,有些家長甚至要小朋友只看英文台新聞,我聽到後,便想家長都不可能完全聽明啦!

洋房

if ur kids without any childhood, he will upsad when grow up. it's a big mistake on u

珍珠宮

比着係自己會點?

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

試想下,如果一個人係咁既環境長大.雖然係讀書叻,但係吾識同人溝通,只係識書本上既知識,無朋友,有吾開心吾識舒發,身子弱,因為無運動,身材不高....直頭會人格分裂啦....係愛佢等吾等如害佢呢?

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

如果天資聰敏,每日keep住溫一陣都可以考第一,問題係你小朋友係唔係個類型?係就唔須要迫佢日溫夜溫,唔係亦唔好迫佢咁緊,真係會迫出精神病(我有親人真係讀書讀到有思覺失調)。

人比人,比死人。你小朋友係依間學校考第一,係唔係就=全香港都考第一?有咩必要要求小朋友咁細個就要高高在上,為成績而爭崩頭呢?就算佢真係用哂d時間讀書溫習同操paper,但係佢冇左一切娛樂、運動、家人溫馨相處親子時間,無論生理同心理都係唔健康。

試問,你想你小朋友係一個有全港第一狀元(但讀書讀到神神經經、不善交際、冇朋友,而且經常病),抑或係一個健康、開朗、有多方面才能,成績中上ge人?
盡我一己之力,發放正能量!

大宅

同理心 , 如果你將自己代入亞仔的角色 , 以他的年齡來感受吓這種生活是否快樂 ?

其實適當的娛樂有調劑和減壓作用 , 運用得宜 , 可以增加小朋友的吸收能力

大宅

Oh, poor kid ... :-( :-(

呢個家長都神神地 ?-( ?-(

坐監都自由過佢啦 :tongue: :tongue:

子爵府

考第一真係咁重要, 咁考到第2都唔ok??
已經日日夜夜咁讀書,功課,
點解連睇電視呢d輕鬆時間都要限住睇咩??
星期六都已經去左補習啦, 咁星期日都仲要唔放人??
如果真係咁樣, 個小朋友又係咪真係會考到第1呢
如果咁樣溫法都考唔到呢?? 又要點算呀??????

珍珠宮

如果你有一份工, 每天都要ot到9點
逢星期六要返工, 重係朝9晚6
重個個星期日俾老細call返去開週會

你會點
好好過每一天......

男爵府

愉快童年是很重要的, 我也同意對小朋友要有要求, 但最少每星期可以有一天到戶外吸吸清新空氣, 當上自然科也不錯.

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

原文章由 rubytang 於 07-11-28 14:45 發表

考第一真係咁重要, 咁考到第2都唔ok??
已經日日夜夜咁讀書,功課,
點解連睇電視呢d輕鬆時間都要限住睇咩??
星期六都已經去左補習啦, 咁星期日都仲要唔放人??
如果真係咁樣, 個小朋友又係咪真係會考到第1呢
...

我記得小時候我的一位親戚跟我說 : "吓 ! 你考唔到第1呀 ? 呀xx (佢個女)年年都考第1架 !"據我所知是班上第1,全級第58
而我那一次都算不錯 (我覺得),班上第7,全班第11。(我們是同一間學校的又是同一級)

於是我答那位親戚:我個人認為可能一個人沒有什麼特別事好做才走去考第1,我每天要應付很多課外活動同埋和爸爸媽媽玩、說故事和看報紙,沒有時間溫書考第1。

激到佢 "cc下"。當然,我是希望考第1的,但至今我也認為快樂的童年更重要,親子時間更是無價的。
以心開揚待人真  晴朗笑容樂在心

首頁

尾頁

跳至