跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆:方潤華,西門英才中學邊間好D?

我係西英第2代學生,經歷過最差時期,由中一讀到中七,雖然唔可以直入大學,要讀理工高級文憑先,但如果唔係學校本身俾機會,我會考11分係出面係好難有中六七讀,我最後係讀到master, first hons畢業。其實入唔到名校,冇學壞最緊要

男爵府

畀面勳章

我個仔全級只有6個入左西英,仲要呢6個Band1一Band2都有,佢D同學B3係入左去方潤華,培聖,天主教,明愛陳震夏

其實我自己本人當然想佢入更加好的學校,但老師之前見議我揀西英,我自己都唔鍾意西英;因為始終過唔到自己個心態;講到有幾進步都好;始終由Band5升上Band2尾;就算是第一志願,都好似唔開心

可能覺得自己個仔成績唔係差成咁

因為人哋間小學點解呈分試英文唔合格都可入到十八鄉、基朗

我個兒子中文唔合格就入西英

我兒子中文D只係讀本唔合格,平均取c
英文取B
數學、常識取A

男爵府

畀面勳章

人哋間學校都唔係全A;都入到鄉中,所以我唔鍾意呢個考試制度
師兄,師姐考試,又唔係我個仔考出黎的Banding,好不公平
不過好過讀天水圍中學,又近警察局,我先至唔諗扣門,方便就算數

男爵府

畀面勳章

阿仔簿習老師又好順拜西英;又講佢進步左好多
本應想扣中華基督教青年會中學,我想起碼都英文授課啦;佢又話D學生好Hea;又話讀左你一定後悔;鬧到我死;佢又話我唔信佢;唔好打電話揾佢

我心諗駛唔駛咁!我問下意見唧!

佢個囡讀聖保羅,我諗佢都知咩學好與唔好!唯有信佢讀西英

水晶宮

畀面勳章

引用:阿仔簿習老師又好順拜西英;又講佢進步左好

原帖由 KatheQuen 於 14-07-20 發表
阿仔簿習老師又好順拜西英;又講佢進步左好多
本應想扣中華基督教青年會中學,我想起碼都英文授課啦;佢又話D ...
好明顯你仔補習老師無料到啦!補咗都只係入到西英!難為你仲肯跟佢d生埃選校tips主科唔合格好難叩高一缐,就算叩青年會都未必收!好好地係西英讀返好d主科,中二再嘗試插班英中!努力!加油!

男爵府

畀面勳章

我個仔呢個老師只補英文,沒有補中文
sorry,我冇講得清濋你知
我個衰仔唔補中文,佢反而合格
所以我另可叫佢自己做練習

仲有我唔鍾意揾補習架,因以前試過去補習社,返黎D功課,完全冇攪妥

我比錢去補習覺得哂錢

我個仔數學冇補習,自己做卷,一樣可以全班第二

我覺得讀書係靠自己

後期六年級畢業試冇補中文,佢一樣考得幾好

水晶宮

畀面勳章

引用:我個仔全級只有6個入左西英,仲要呢6個Band1

我個仔全級只有6個入左西英,仲要呢6個Band1一Band2都有,佢D同學B3係入左去方潤華,培聖,天主教,明愛陳震夏

...
如果係西英都入唔到精英班,就疊埋心水係西英畢業吧!西英新校長好谷成績,唔勤奮一定落後!利申:我大女係西英讀中六中七

男爵府

畀面勳章

青年會佢有幾個同學Band3入左
所以我才會同你講,原本想扣青年會

701003  叩啦!好過西英啦  發表於 14-7-20 19:28

水晶宮

畀面勳章

引用:我個仔呢個老師只補英文,沒有補中文sorry,

我個仔呢個老師只補英文,沒有補中文
sorry,我冇講得清濋你知
我個衰仔唔補中文,佢反而合格
証明你仔靠自己都ok喎慳番d補習費啦!

男爵府

畀面勳章

人哋主科唔合格咪入左基朗,十八鄉

701003  佢哋好運吖嘛!  發表於 14-7-20 19:28

水晶宮

畀面勳章

引用:青年會佢有幾個同學Band3入左所以我才會同

青年會佢有幾個同學Band3入左
所以我才會同你講,原本想扣青年會
我唔知你小朋友咩小學,不過好多小學生平均分under 70分已經係band 3青年會中學係直資,近年猛招運動精英,band 3成績入到去無進步就要留班!反而西英唔會輕易留班,成績差照樣升級,因為津貼中學無資源for留班生!

男爵府

畀面勳章

佢現在要求我揾老師幫佢補中文作文,佢話怕要中一要作古文

我都唔知那個老師好

我朋友介紹個位要等一年

男爵府

畀面勳章

我兒子75一78分平均
次次都是D,B,A,A
老師話佢中文經常寫錯字多

西英校長個日講,學生唔能達標係要求佢退學,佢話佢會揾其他副校長幫忙,找一間合式的學校比學生讀,轉左校長,嚴好多

男爵府

畀面勳章

校長對學生有要求,校長話其望學生入到大學率提升

男爵府

畀面勳章

我個仔一定入唔到精英班
佢中文唔夠時間做

男爵府

畀面勳章

唔扣啦,依家先扣太遲了
而且我兩個舅父做警務人員,成日都叫我唔好揀天水圍,我自行想扣張煊昌都比佢鬧

男爵府

畀面勳章

迫於冇耐揀西英
元朗冇幾多間Band2架啦
取非住區讀,我個仔鍾意宣道

男爵府

畀面勳章

佢話西英D老師好惡
基朗D老師識笑

男爵府

畀面勳章

而且我兒子是ADHD
食左兩個月藥

珍珠宮

引用:而且我兒子是ADHD食左兩個月藥

而且我兒子是ADHD
食左兩個月藥
其實西英而家做得唔錯架~我選校時都有考慮過。而妳講想叩門青中。我自己意見都係同妳補習老師既一樣。我認識好多讀緊既學生。佢地自己都叫我唔好比我女讀。因我住近天富。我都唔見意。因真係有大部份直升上既學生係比校hea.。除外邊考入另計。所以我自己都從來無考慮過比我小朋友報名。希望妳小朋友在西英有更好既學習生活。加油呀

KatheQuen  希望,thanks!  發表於 14-7-30 15:48

首頁

尾頁

跳至