自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

http://www.passiontimes.hk/article/07-09-2014/17646

平等機會委員會剛推出的「歧視條例檢討」諮詢文件,建議立法保障新移民與香港永久性居民享有相同的社會福利,此舉勢必延長後者的公屋輪侯時間。

現時根據房委會規定,公屋申請人在配屋時,申請表內必須有至少一半成員在香港住滿七年,而且所有成員仍在香港居住。換言之,在其他條件相同下,「沒有新來港人士的家庭」比「包含新來港人士的家庭」更快獲分配公屋。但此規定可能抵觸新建議的「歧視條例」。事實上,去年終審法院裁定「綜援申請前要居港七年的期限」違憲後,已有組織入稟要求取消申請公屋的相同限制。平機會主席周一嶽昨天亦表示,政府的房屋及福利政策應「一視同仁」。

現時公屋輪候有超過22萬個個案,公屋輪候冊的一般申請人有近30%已等候三年或以上才能入住,有7%更需等候五年或以上。去年底運輸及房屋局局長張炳良透露,不符合住滿七年規定被凍結申請的個案有13,500宗,而政府每年推出的公屋單位亦只得萬多個。

假若有關規定需要取消,該批凍結申請理應可獲優先配屋,香港永久性居民將需等候至少多一年時間才能入住公屋。

搞完綜援,而家想打公屋主意

ngannatalie    發表於 14-7-11 01:22
wcpcelia    發表於 14-7-10 18:43
MMM1108    發表於 14-7-10 11:07

子爵府

回覆:白羊花花 的帖子

香港政府同平机会用下個腦唸下! 我地去移民都要坐移民監喇 ! 香港好快玩完!

minisui  所有才有很多人近年湧到台灣去~~  發表於 14-7-10 14:02

翡翠宮

開心吸收勳章 玩具勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆:白羊花花 的帖子

乜鬼都歧視,一黎香港就俾3粒星佢囉

珊瑚宮

+3金熱血 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

回覆:公屋如撤新移民七年限制 輪候最少長一年

全力支持捐血行動~
Blood for Life 熱血使命 @ fb

寶石宮

伯爵府

點解成日要幫佢地爭取福利?
變相鼓勵大陸人來港白食白住

公爵府

叻叻勳章

香港..即係幫大陸人喇...

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 熱血勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

大宅

我覺得有新我比佢地歧視返轉頭囉…
自己既家 都無左自己既主權…無優勢…

大宅

引用:我覺得有新我比佢地歧視返轉頭囉…自己既家

原帖由 happyncat 於 14-07-10 發表
我覺得有新我比佢地歧視返轉頭囉…
我覺得…比佢地歧視返轉頭囉…

伯爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 陪月勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

仲要好多係國內好有錢,有車有樓都可以係香港拎綜媛同公屋

伯爵府

虎到金來勳章

就係呢d人驚死香港唔夠亂

大宅

BK Milk勳章

男爵府

暈了......

珍珠宮

虎到金來勳章 減齡達人勳章 認識瑞士牛牛第二回 好媽媽勳章 睛靈勳章

好威個d去左邊?岀黎搵玻璃丢佢地啦
香港比大陸人騎劫啦

sharon1    發表於 14-7-10 09:33

侯爵府

引用:仲要好多係國內好有錢,有車有樓都可以係香

原帖由 MARCHYAN 於 14-07-10 發表
仲要好多係國內好有錢,有車有樓都可以係香港拎綜媛同公屋
Agree

真係好嬲
乜c 都搶一餐,你班人成日話背靠祖國,唔該你地返你地祖國啦,咁有錢,唔好嚟香港喇,香港豆腐潤咁細

每年香港要進貢40億比你地買啲有毒水,用唔晒都要倒落海,真係唔知邊個靠邊個啦

我絕對好憎假結婚落到嚟,搶野果啲,搶屋,搶綜援,搶人老公,如果落嚟係自己落手落腳做野我都唔會憎

yukiyukipang  無做野咩都有,呢個政府真無好無良心  發表於 14-7-10 10:26

伯爵府

而家樓價高,租金貴,公屋又少
輪候公屋已經要好長時間

如果突然取消來港7年限制的話實大把人一落黎就排屋,
條隊會更長,輪候時間會更耐!

平機會搞乜野?佢想討好邊個呀
如果個個大陸人個個一落來就可以攞盡福利,咁「居住滿七年」呢個分隔線要來做乜?

珍珠宮

牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

咁叫歧視
移民去第二個國家都唔係一去就可以拎倒當地嘅所有福利啦
幫佢地嘅人真係要拉去打把呀

ngannatalie    發表於 14-7-11 01:24
HELRON  me too  發表於 14-7-10 10:54
HELRON  me too  發表於 14-7-10 10:52

伯爵府

再者

我覺得「居住滿七年」呢個point好重要囉!

因為你響香港居住得七年,先能夠證明你響香港有長遠住屋需要

否則個個大陸人一攞到身份證就去房署露一露面申請公屋,之後就番大陸慢慢等到有屋派先番去香港住

ngannatalie  agree  發表於 14-7-11 01:24
Wongleungyuen  Agree  發表於 14-7-10 12:28
Pink_girl  同意  發表於 14-7-10 12:10

珊瑚宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 開心吸收勳章

點解成日無香港人福利???

首頁

尾頁

跳至