烹飪搵食

跳至

首頁
12345...10

尾頁

水晶宮

真係好易記,又好易整!

侯爵府

Thanks 月希,印第安公主

I live in U.S. I just only can use cups or ml or teaspoon or tablespoon to measure ga.. :-( :-( :-(

原文章由 月希 於 07-12-1 10:11 發表

牛油係固體...點用cups量
如果你真係要,你可以用你既方法用cups去量..只要記住比例係3:2:1就得

朱古力味?依個唔得架..因為係重牛油味既牛油cookie(我有朋友話有d似牛油蘇)
如果你要朱古力

材料:
苦甜巧克力 ...
:-D :-D :-D :-D

侯爵府

Thanks for your 巧克力 cookie recipe. I will try try ga la... Hope it work.

原文章由 月希 於 07-12-1 10:11 發表

牛油係固體...點用cups量
如果你真係要,你可以用你既方法用cups去量..只要記住比例係3:2:1就得

朱古力味?依個唔得架..因為係重牛油味既牛油cookie(我有朋友話有d似牛油蘇)
如果你要朱古力

材料:
苦甜巧克力 ...
:-D :-D :-D :-D

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

原文章由 召藥師 於 07-12-3 22:51 發表

hehe......印完模又要執手尾(整埋一舊再檊過)。:lol

整埋一舊再檊過...依個就easy啦

最煩既執手尾係..洗野:-( :-(

珊瑚宮

係喎..如果冇可愛既cookie模..有一個方法小朋友都會玩得好開心架
就係大人搓好多小圓球出黎..叫小朋友搵大姆子按偏佢...我仔仔叫果d做叻叻餅..因為按既時候個手勢係"樹"起大姆子..好似讚人地very good 咁
果d小圓球..我多數又係淨番唔多麵糰..又想快d搞掂..就會咁整

大宅

今早去超市買雲利拿油, 比了錢唔記得帶它回家:-( :-( , 下午又要去買過.

珊瑚宮

原文章由 snow123 於 07-12-4 11:27 發表
今早去超市買雲利拿油, 比了錢唔記得帶它回家:-( :-( , 下午又要去買過.

有冇攞單?返去同佢講叫佢比番你囉

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

原文章由 月希 於 07-12-4 11:57 AM 發表

有冇攞單?返去同佢講叫佢比番你囉

係lo,如果收銀有發現,打過電話去問佢可能會俾番。
盡我一己之力,發放正能量!

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

原文章由 月希 於 07-12-4 09:22 AM 發表

整埋一舊再檊過...依個就easy啦

最煩既執手尾係..洗野:-( :-(

而家冬天d油好難洗。好彩我冇買曲奇槍,可以想像到係幾咁
盡我一己之力,發放正能量!

珊瑚宮

原文章由 召藥師 於 07-12-4 14:09 發表

而家冬天d油好難洗。好彩我冇買曲奇槍,可以想像到係幾咁

曲奇槍...我有丫...
係咪冬天都好難洗架啦..好似洗極都好油咁
但係唧出黎d花真係好靚

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

月希, 我今朝整到宜家, D面粉都未痴埋, 因早上正一半面粉錯手倒晒落去, 現在攪極都唔得, 甚麼辦?? 謝謝!
原文章由 月希 於 07-12-3 17:05 發表

每次meet細細舊出黎..用手壓都得架
有時整到最尾..得番好少...我都係用手壓就算
當然啦..你用手壓就唔好期望會好平均囉..

珊瑚宮

原文章由 mickeyeva 於 07-12-4 16:27 發表
月希, 我今朝整到宜家, D面粉都未痴埋, 因早上正一半面粉錯手倒晒落去, 現在攪極都唔得, 甚麼辦?? 謝謝!

即係點丫?你錯手倒晒d麵粉落去??
咁你記唔記得果度有幾多麵粉?
d麵粉痴唔埋可能係唔夠牛油啦...你因番個份量(即係比例3份麵粉要2份牛油,1份糖)加番d牛油..再搓下就ok

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

月希, 我照妳的份量用磅秤, 最激氣是我的歲半大的兒子一開機就哭, 現在要等他睡了才整, 我試吓再加牛油, 是否攪完會變杰?? 然後再用棍LOOK?? 謝謝!
原文章由 月希 於 07-12-4 16:40 發表

即係點丫?你錯手倒晒d麵粉落去??
咁你記唔記得果度有幾多麵粉?
d麵粉痴唔埋可能係唔夠牛油啦...你因番個份量(即係比例3份麵粉要2份牛油,1份糖)加番d牛油..再搓下就ok ...

珊瑚宮

如果跟左個比例..我整咁多次都未試過唔痴埋一舊喎
你係用機搞??
如果你用料份量岩既..你試下拎d上手搓埋佢啦...因為手有熱力..會越搓越出(牛)油..咁就會越搓越痴架啦

因為我未用過機搞..我次次都係用手架...

瑪瑙宮

月希, 我加了些牛油就痴埋, 還有是否焗時兩邊都是金黄色? 因我面個邊金黄過低, 但我又驚焗燶, 不過第一次整算成功, 多謝妳!
原文章由 月希 於 07-12-4 16:58 發表
如果跟左個比例..我整咁多次都未試過唔痴埋一舊喎
你係用機搞??
如果你用料份量岩既..你試下拎d上手搓埋佢啦...因為手有熱力..會越搓越出(牛)油..咁就會越搓越痴架啦

因為我未用過機搞..我次次都係用手架... ...

珊瑚宮

原文章由 mickeyeva 於 07-12-4 18:04 發表
月希, 我加了些牛油就痴埋, 還有是否焗時兩邊都是金黄色? 因我面個邊金黄過低, 但我又驚焗燶, 不過第一次整算成功, 多謝妳!

係焗一面架咋:lol
你睇出面街買果d cookie都係面金黃過底架..

咁你頭先即係落得太多麵粉

珊瑚宮

唔記得問你..試食左未?

瑪瑙宮

月希, 不是落得太多麵粉, 我想是因為個器皿有重量, 應該秤吓個器皿, 然後才下牛油, 而且有時秤都會多少少, 剛剛試完味, 我覺得甜些, 可能我用大公司牛油, 是否有關係?? 但我女兒說好好味!
原文章由 月希 於 07-12-4 18:07 發表

係焗一面架咋:lol
你睇出面街買果d cookie都係面金黃過底架..

咁你頭先即係落得太多麵粉

珊瑚宮

原文章由 mickeyeva 於 07-12-4 18:20 發表
月希, 不是落得太多麵粉, 我想是因為個器皿有重量, 應該秤吓個器皿, 然後才下牛油, 而且有時秤都會多少少, 剛剛試完味, 我覺得甜些, 可能我用大公司牛油, 是否有關係?? 但我女兒說好好味! ...

甜咪下次落小d糖囉
小朋友實鍾意食架..因為好香口

囡囡話好味好囉..佢有冇覺 得你好叻丫??
我同佢整餅..佢成日都覺得我好叻架...

大宅

今早尷尬地問收銀拿回支雲利拿油, 好彩她比番我. 多謝惠x的收銀, 我慳番十多元.:lol

首頁
12345...10

尾頁

跳至