烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

大宅

睛靈勳章

我今日試整123曲奇, 我跟足程序做, 我用一磚磚嗰啲牛油, 加咗糖搞完, 之後再加麵粉搞, 起初加粉搞都OK, 之後想轆扁印模時, 嗰粉團散晒, 越搓越散, 唯有放棄. 亞仔好失望呀! 依家用保鮮紙包住放雪櫃, 重有無得救呀??

複式洋房

我今日都整咗123曲奇.
都幾好吖..不過我就不太喜歡香油的味道.
下次唔落呍拿油
我們在天上的父,願人都尊你的名為聖.願你的國降臨.願你的旨意行在地上,如同行在天上.我們日用的飲食,今日賜給我們.免我們的債,如同我們免了人的債.不叫我們遇見試探.救我們脫離兇惡.(太6:9-13)

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 KathieCHIU 於 08-12-31 00:14 發表
我今日試整123曲奇, 我跟足程序做, 我用一磚磚嗰啲牛油, 加咗糖搞完, 之後再加麵粉搞, 起初加粉搞都OK, 之後想轆扁印模時, 嗰粉團散晒, 越搓越散, 唯有放棄. 亞仔好失望呀! 依家用保鮮紙包住放雪櫃 ...

會唔會落多左粉 佢散晒應該都係太乾..加多少少牛油落去搓囉..
每個人手勢唔同..材料加減少少係冇所為架 我睇人地d食譜做野..都會自己加加減減...到自己滿意既效果

珊瑚宮

原帖由 smallgutt 於 09-3-20 14:36 發表
我今日都整咗123曲奇.
都幾好吖..不過我就不太喜歡香油的味道.
下次唔落呍拿油

係丫..可以唔落香油

別墅

回覆 # 的文章

這個321曲奇做法都好簡單,我己經買齊材料,明天和仔仔囡囡試吓玩吓,希望成功啦!好期待呀!

男爵府

I tried this recipe last week, it's good!
A parent's life is a child's guidebook.

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我想問牛油用有鹽定冇鹽嗰隻?

珊瑚宮

原帖由 idac_c 於 09-3-24 16:56 發表
我想問牛油用有鹽定冇鹽嗰隻?

我用大公司牛油架咋

別墅

原帖由 月希 於 09-3-24 19:20 發表

我用大公司牛油架咋

月希, 我整過 2 次都好好味 .... 但有個問題 ... 落左炒之後, 搞搞下就好難搞 .. 第一次仲搞爛左支刮 .... 結果要用手 ... 其實點解呢 ??? 係咪太多粉 ???

珊瑚宮

原帖由 cycheung 於 09-3-24 22:56 發表

月希, 我整過 2 次都好好味 .... 但有個問題 ... 落左炒之後, 搞搞下就好難搞 .. 第一次仲搞爛左支刮 .... 結果要用手 ... 其實點解呢 ??? 係咪太多粉 ???

落左粉?
用乜刮?膠果d?平日用黎刮清痴住係邊位麵粉果d刮?果d刮..邊刮到依d硬既麵糰架 整蛋糕依d 液態既粉漿..我先會用
我一向用spoon架咋...

別墅

原帖由 月希 於 09-3-24 23:48 發表

落左粉?
用乜刮?膠果d?平日用黎刮清痴住係邊位麵粉果d刮?果d刮..邊刮到依d硬既麵糰架 整蛋糕依d 液態既粉漿..我先會用
我一向用spoon架咋...

啊 ! 唔怪得之啦 !! 唔該哂你呀 .... 下次會用番 spoon , tqtq

複式洋房

請問係用麵粉定底根麵粉?thanks!

大宅

好媽媽勳章

我上個星期整咗, 但係整出黎唔夠脆. 點先可以整得脆d?

大宅

月希,
好脆好味呀!請問唧花cookie加左蛋同唔加蛋有咩分別?
thanks!

珊瑚宮

原帖由 支支 於 09-3-26 11:11 發表
月希,
好脆好味呀!請問唧花cookie加左蛋同唔加蛋有咩分別?
thanks!

落左蛋好唧d..滑d...個餅冇咁鬆..

伯爵府

我今日試整咗321, 但焗10分鐘都唔金黃色, 同埋入邊好似唔熟咁, 要焗多一次10分鐘先得, 可唔可以用高少少的火力?
月希, 想問你用什麼用具將牛油+糖混合?

珊瑚宮

原帖由 idac_c 於 09-3-26 16:23 發表
我今日試整咗321, 但焗10分鐘都唔金黃色, 同埋入邊好似唔熟咁, 要焗多一次10分鐘先得, 可唔可以用高少少的火力?
月希, 想問你用什麼用具將牛油+糖混合? ...

每個爐都可能有d唔同..cookie厚薄又會唔同..
你可以自己試岩溫度同時間..先一次過爐多d囉

我好簡單..我用spoon去搞做所有野的 有時會用發蛋果d發...不過全都係手動

伯爵府

用spoon搞使唔使等啲牛油溶晒架, 定喺軟身就可以搞呀?

原帖由 月希 於 09-3-26 16:51 發表

每個爐都可能有d唔同..cookie厚薄又會唔同..
你可以自己試岩溫度同時間..先一次過爐多d囉

我好簡單..我用spoon去搞做所有野的 有時會用發蛋果d發...不過全都係手動 ...

珊瑚宮

原帖由 idac_c 於 09-3-26 18:09 發表
用spoon搞使唔使等啲牛油溶晒架, 定喺軟身就可以搞呀?

等到軟身就ok

大宅

月希,
唔該哂,等我下次試下先!另外請問321曲奇可唔可以加入爐朱古力ka?thanks!
**我係新手唔敢亂試**

原帖由 月希 於 09-3-26 15:35 發表

落左蛋好唧d..滑d...個餅冇咁鬆..

首頁

尾頁

跳至