自由講場

跳至

首頁
12345...17

尾頁

珍珠宮

我近年都有濕疹, 係手臂, 每年一開始熱就黎料, 上年係手臂中段長5CM, 仲要係發晒炎出晒水果隻, 入冬至好返D, 今年一熱又黎, 係2隻手臂+手背, 我又要湊女唔可以日頭查藥膏, 唯有痕得濟就去洗洗對手, 加上唔晒, 日日開冷氣(除左出去買送同湊女返學放學), 先至KEEP住..... 冇發炎......

一起加油吧!
♡女人想要奢侈品,其實要的是男人的捨得!
♡女人想要你出差的禮物,其實要的是男人的掛念!
♡女人想要生日禮物,其實要的是男人的心思!
♡女人想要擁抱,其實要的是男人的溫暖!
♡女人想要吵架,其實要的是男人的包容!
♡女人想要的一切,無非是要男人在乎她的感覺!

男爵府

回覆:臉上濕疹令我好想自殺

你加油呀,一定有方法醫好

禁止訪問

畀面勳章 環保接龍勳章

回覆:jasmine. 的帖子

大宅

Have to cut sugar, diary, and caffine. Take probiotics.

禁止訪問

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

引用:不好意思...我不知有沒有人理會或明白..我

別墅

加油!!唔好放棄,總有方法幫到你

子爵府

加油!我之前都有濕疹係面上,真係好唔開心,你都加油!我之前係用AD膏搽,我初時諗住止癢,搽搽下好返了,不過,我女兒都有濕疹AD膏對我女兒冇用,我諗唔係個個可以,不過試下都冇所以,五十幾蚊一支,希望幫到你

男爵府

回覆:jasmine. 的帖子

Add oil ar! 照少d鏡,唔好諗太多。越大壓力越難好。

大宅

畀面勳章 BK Milk勳章

我都係眼皮。兩邊都係。我做女果時暗倉都唔多粒架。係生完仔仔先有既。之前睇西醫中醫都冇用又買野搽連椰油都冇用連妝都化唔到。我都覺得心情影響最大。之後我唔再睇醫生唔買貴野搽。而家用呢隻係沖完涼搽。但熱天就比較痕但忍下手囉。

伯爵府

原帖由 jasmine. 於 14-07-11 發表
不好意思...我不知有沒有人理會或明白..我只是不知可以和誰分享這一刻心情..每次發作我都偷偷自己哭,因為 ...
Add oil!!!!

男爵府

有無做過d test 去check吓對邊類食物敏感?或者係一d好普通既食物足以令你咁樣?

大宅

原帖由 jasmine. 於 14-07-11 發表
不好意思...我不知有沒有人理會或明白..我只是不知可以和誰分享這一刻心情..每次發作我都偷偷自己哭,因為 ...
我未生bb之前都係,靠類固醇過日。老人家話生bb會換血。。。不過我生完又真係好左。所以,你辛苦,我明白!加油!
你洗面冲涼用咩架?試下DIY既紫草皀呀, 如果你唔識整又無興趣學,你可以去d DIY舖度買,對濕疹皮膚有幫助架。擦面cream都試下自己學呀,易到無朋友,甜杏仁油整既敏感皮膚cream好好,bb都適用。洋甘菊花水對敏感性皮膚好好,唔刺激,可以用黎做cream, 又可以直接當爽膚水用。自己整連抗菌剂都唔落,每次整小小,起碼遠離化學成份先

珍珠宮

我十年前第一次爆濕疹,成面有一半係濕疹,眼面額頭,額頭位仲要出水~我每日湊女返學要帶大太陽眼鏡出街,但都比人眼望望我自信跌到0呀,除左湊女返學係唔敢出街,怕比人望之後上bk問下,搵左李祖祺試,我仲好記得入去佢睇完話食三日藥就會有好轉~我仲去埋佢老婆間shop買cream同洗面~我都知佢用藥比較強,但我食完真係好返八成~到而家我面有時會紅,但起碼冇爛丫~
其實你不停翻發應該係有野敏感,不如去test,起碼知自己咩敏感丫~
希望你盡快搵到合適治療,加油呀!

珍珠宮

引用:Quote:原帖由+jasmine.+於+14-07-11+發表不

原帖由 wan0526 於 14-07-11 發表
我未生bb之前都係,靠類固醇過日。老人家話生bb會換血。。。不過我生完又真係好左。所以,你辛苦,我明白! ...
唔好意思,我想問下邊度有DIY店?我睇完活得好easy,心思思想整cream同潤唇膏

大宅

我都試過幾年好飲你咁。
試左好多話醫濕疹嘅護膚品,例如avexx,qv ,seba,都唔得,後來我用左sk2神仙水幾年,以家冇哂事,重冇咁易敏感,真係唔食飯都要買佢。
但佢其他產品,我又唔係隻隻用到。

禁止訪問

大宅

BK Milk勳章 畀面勳章

我囡滿月後都有嚴重濕疹,全身乾到脫皮出水,面都腫哂,痕到不停喊不停r,仲試過嚴重到入醫院,落雨或者悶熱一出汗就發作,抱佢出街個個眼望望指手畫腳,我同你一樣見到個女咁樣都好想自殺。

你千祈唔好放棄,總有一個方法適合你,
我幫呀囡搽椰子油,馬油,QV, 木瓜膏,aqua cream, 豬油膚,金銀花水沖涼都無用,卒之無心插柳搵樓下個中醫師睇睇,開左口服藥同外用藥俾囡囡沖涼,慢慢皮膚真係好返好多,加上朋友介紹用舒特膚,而家好返8成了。

濕疹真係持久戰,唔好灰心呀……有可能食物敏感或者天氣都有影響,只要搵到一隻啱自己方法去醫,你一定會係大美人。加油!

子爵府

加油,我囝3個月大已經開始有濕疹,仲要好勁出水果隻,佢家陣先6個月大,我聽日要book楊志强醫生比佢睇,希望幫到我仔,大家一。齊努力啦。

伯爵府

畀面勳章

無氣同你講 發表於 14-7-11 00:50
我身邊有人試過你咁,攪左好耐先知道係心理問題,最後是看心理醫生先好返曬。至於皮膚醫生,我推介尖沙咀格 ...

我不是在為任何人推銷,我只是見樓主情況這麼慘,才將我所知分享出來。
關於何麗容,我是親身體驗過的。
1)2007年我因醉酒半夜出酒(難),睡夢中不小心r出了嚴重傷口,看了家庭醫生(平時看傷風感冒一次就好,是公認的好醫生),但我吃了他約三個月的擴生素,傷口都不好,時好時壞,但我就食到面青口唇白,整個人又虛又呆。

有人介紹何麗容給我,只看了一次,HK$800就全好了。(而且沒有吃擴生素)

2)2009年我有一同事,她手上有一粒(樓),擾攘了超過一年,經常會含(農),在私家醫院醫極都唔斷尾,經常要放(農),食足一年擴生素,食到佢手都震,我介紹她去看何麗容,兩次都全好了。

BTW,不是個個皮膚醫生都精於醫學美容,我沒有幫襯過她這方面,所以不清楚。

至於她的性格,她是個極爽直的人,得就得,唔得就唔得,對我黎講反而OK,起碼唔會呃呃騙騙,流費金錢。

韋小寶  但我就喺佢身上浪費了$950,攞左一盒佢話比較強力嘅類固醇同止痕藥水俾我個囡,一啲效都無,只可以話佢唔夾我個囡啦,呻完……  發表於 14-7-11 02:40

大宅

引用:Quote:原帖由+wan0526+於+14-07-11+發表我

原帖由 PinPin 於 14-07-11 發表
唔好意思,我想問下邊度有DIY店?我睇完活得好easy,心思思想整cream同潤唇膏

...
其實好多架宜家,你上網一打DIY就大把。不過,有一間係yahoo一查排頭幾位既ali乜乜你就要小心,我上左, hea爆都算, 因為我本身識,想學多d, 所以一聽有d野就知她唔想教真野。

首頁
12345...17

尾頁

跳至